Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte böbrek taşlarının tedavisinde birçok alternatif tedavi seçenekleri ortaya çıktı. Böbrek taşlarının tedavisinde asıl amaç böbreğe en az zarar vererek maksimum taşsızlık sağlamaktır. Geçmişte açık cerrahi ile tedavi edilen böbrek taşları son yıllarda gelişen teknolojiye paralel olarak Perkütan nefrolitotomi (PCNL), Retrograd İntrarenal Cerrahi (RIRS) ya da vücut dışından şok dalgaları ile taş kırma (ESWL) tedavisi gibi birçok alternatif metotla tedavi edilmektedir.
İzmit Seka Devlet Hastanesi Üroloji Hekimleri, son 2 ay içerisinde Retrograd İntrarenal Cerrahi (RIRS) ile 15’den fazla hastayı tedavi etti. Bu tedavi yöntemi hakkında bize bilgilerini aktaran Op.Dr.Fatih Bıçaklıoğlu ’’ Hastanemizde Üroloji Hekimlerimiz ile birlikte taş şikayeti olan hastalarımıza kesi olmadan tedavi olma olanağı sağlıyoruz. Genel Anestezi altında yaptığımız ameliyat sonrası hastalarımız en kısa süre içerisinde normal yaşantısına dönmektedir.’’
Retrograd İntrarenal Cerrahi (RIRS) Nedir?
RIRS, son yıllarda özellikle 2 cm altında olan böbrek taşlarında kullanım sıklığı artan modern teknolojinin sunduğu bir cerrahi tekniktir. Bu teknikle Holmium Laser ve Fleksible Üreteroskop kullanarak hastanın böbreği içerisindeki taş direkt görüş ile kırılmaktadır. Sonrasında hastaya 3-4 hafta kalacak bir stent koyuluyor ve bu stent lokal anestezi altında alınarak hasta tamamen sağlığına kavuşmaktadır.
Diğer Tedavilerden Avantajı Nedir?
Bu teknikte hastaya herhangi bir ameliyat kesimi yapılmıyor ve doğrudan hastanın idrar yolundan giriş yapılmaktadır.
Operasyon ve Yatış Süreleri Nedir?
Taşın boyutlarına göre ameliyatlarımız 45 ile 90 dakika arası sürmektedir. Genel Anestezi altında yapılan operasyon sonrası, hasta 1 gün hastanede yatmakta ve taburcu olduktan kısa bir süre sonrası normal yaşantısına dönmektedir.