Seçim yatırımı olarak gelmişti!

 CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, 65 yaş üzerinin ücretsiz taşınmasını; “Seçim yatırı olarak gelmişti, seçim yatırımı olarak geri alındı”...

 

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, 65 yaş üzerinin ücretsiz taşınmasını; “Seçim yatırı olarak gelmişti, seçim yatırımı olarak geri alındı” cümlesi ile yorumlandı. Akar, yeni bir krizin yaşanmaması için de herkese uyarıda bulundu.

Toplu taşıma araçlarında 65 yaş ve üzeri vatandaşların şehir içi ulaşımda ücretsiz faydalanmasını öngören yasanın kabul edilmesinden sonra tüm ülke de olduğu gibi Kocaeli’de de Minibüsçü ile vatandaş karşı karşıya gelmiş adeta sorun kangrene dönmüştü. Meclis de görüşülen torba yasa çerçevesinde yapılan düzenleme ile bu kriz çözülmüş oldu.

30 Mart seçimleri öncesinde seçim yatırımı olarak yapılan 65 yaşın toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanmasını öngören yasa krize sebep olmuş ve kimseyi mutlu etmemişti.  Yine bir seçim öncesi düzenleme yapılarak değiştirilen yasaya ilişkin Meclis de söz alan CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar maddenin doğru olduğunu buna ilişkin Kasım 2013 ve Temmuz 2014 de Meclis de gündeme getirmesine rağmen AKP oyları ile reddedilen önergelerin bugün seçim öncesi yatırım da olsa olumlu olduğunu belirtti.

GEÇ KALINAN DÜZENLEME BİRAN ÖNCE HAYATA GEÇİRİLMELİ

Kocaeli de 110 bin kişinin ücretsiz ve indirimli taşımadan yararlandığını belirten Akar, öğrencinin, jandarmanın, polisin, öğretmenin, öğrencinin, gazilerimizin ve buna 30 Mart seçimleri öncesinde hükümetin rüşvet olarak 65 yaşı dahil ettiğini belirtti. Akar ücretsiz ve indirimli taşımanın sosyal devlet olma ilkesinin gereği olduğunu ancak buradaki maliyetin sadece Minibüs esnafına çıkartılmasının yanlış olduğuna değindi.

YENİ KRİZLERE YOL AÇMAYIN

Akar, konuşmasında yapılan düzenlemeye ilişkin olarak; “Bunu ben 2013'te dile getirmişim, 2014'te dile getirmişim, AKP oylarıyla bunlar reddedilmiş her seferinde. Şimdi, haklı olduğumuz ortaya çıktı ve torba kanun içerisine bu maddeyi koydunuz. Doğru mu? Doğru ama sonuca baktığınızda neye veriyorsunuz yetkiyi? Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının bütçesine koyacak bir ödenekle belediyelerin yıl bazında belirleyeceği, aylık ödeyeceği miktarlarda. Niye bunu yapıyorsunuz? Niye belediyelerin eline bu imkânı verip onlara bir siyasi malzeme yapma gereği duyuyorsunuz? Ve yıl bazında verileniyor.  Minibüsçü esnafı, belediyelerden UKOME üzerinden her cuma günü paralarını alıyorlar veya her gün aslında taşıdıkları yolcunun ücretini alıyorlar. Sadece cumartesi pazar günlerini pazartesi günü alıyorlar. Niye siz taşıttırmış olduğunuz engellinin, altmış beş üzerinin veya diğer 17 grupta taşımış olduğu vatandaşın parasını belediyeye bir iyilikmiş gibi, belediyeye devredip minibüsçü esnafına bir iyilik yapıyormuş gibi belediye üzerinden bunu yapmaya çalışıyorsunuz? Bu bir siyasi yatırım aslında. Belediye, eğer o kooperatifle iyi geçiniyorsa ya da yandaş bir kooperatifse onun parası ödenecektir ama yandaş bir kooperatif değilse ya da belediyenin işte sıkıntılar yaşadığı bir kooperatifse bu ödemesi gereken parayı ne yapacaktır? Ödemeyecektir veya sıkıntılar yaşanmaya başlayacaktır” dedi.

Düzenleme ile ‘’ şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı ile özel deniz ulaşımı aracı için bunların işletmecilerine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesine konulan ödenekten ilgili belediyeler aracılığıyla her ay gelir desteği ödemesi yapılır”  ödemenin miktar ve usulünün Aile ve Sosyal Politikalar ve Maliye Bakanlıklarınca en geç 6 ay içinde yayımlanacak yönetmelikle belirleneceği’’ hükmü yer aldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SİYASET Haberleri