Filiz OCAK – Aktan USLU
Haber/Analiz
Bir taraftan çarpık kentleşmenin önüne geçilecek diye çarpık çurpuk yapılanan TOKİ’nin imara dair tüm kuralları ve inşaat sektöründe rekabeti çiğneyerek katlarca dikilen binalarında yaşayanlar..
Diğer tarafta çarpık sanayileşme esnasında göz yumulan çarpık kentleşme ile mahalleye 80’lerde yerleşenlere yönelik TOKİ gerekçeli şiddet içerikli yıkımlara maruz kalanlar..
Diğer bir tarafta Gümüşhane’deki yaşam alanlarında yaşanan doğal afet sonrası Gebze’ye mecburi göç edip günümüzde alternatif üretilmeksizin tahliyeleri istenen rençberleri ile Gebze’nin kanayan yarısı Kirazpınar’da yara hala kanıyor.
KÖŞKER DÖNEMİ: ORANTISIZ GÜÇ
ANISINA SAYGIYLA: CHP Dilovası İlçe eski Başkanı merhum Kerem Aydemir (sağdaki) Kılıçdaroğlu’nun danışmanlarından Cuma Karavar ile olay anında orada…Anısına saygıyla…
Mahalle 2017 yılının temmuz ayında kâbusu yaşamış; AKP’li Adnan Köşker’in Gebze Belediye Başkanlığı döneminde belediyeler, kanunlar, yasalar ötesi Başbakanlık TOKİ’nin emir ve talimatlarıyla yıkılması istenen konutlara direnen vatandaşa polisi, zabıtası, jandarması ile şiddet, orantısız güç uygulanmış, o kara günün tek tesellisi, mahalleden cenaze veya cenazeler çıkmaması olmuştu.
Konu ulusal basına yansımış, fotoğraflar ise anın tek gazeteci tanığı Aktan Uslu’nun objektifinden, Facebook ve o dönemler şartlar gereği kurduğu gebzegundemi.blogspot.com paylaşımlarından kullanılmıştı.
BÜYÜKGÖZ DÖNEMİ
1’NCİ PSİKOBASKI…
Gebze Belediyesi’nde AKP’li Zinnur Büyükgöz dönemi 2019 yılından itibaren başlarken bu sefer Gümüşhaneli yoğun rençberler baskı altına alınmış, 2021 yılının yaz aylarında gönderilen tebligat ile alternatif yer üretilmeden 2021 sonuna kadar tahliyeleri istenmiş,
Gebze Belediye Meclis Grubu dâhil CHP Gebze İlçe Örgütü ile CHP Kocaeli Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Tahsin Tarhan’ın devreye girmesinin etkisiyle ertelenmiş, sular geçici süreyle durulmuştu.
BÜYÜKGÖZ DÖNEMİ
2’NCİ PSİKOBASKI…
Ancak tahliye baskısı geleneği, 2022 yılına da sarktı. Ağustos ayı başı itibariyle Kirazpınar’daki rençberlere yeniden tahliye tebligatı, ısrarla alternatif yer üretilmeden gerçekleşti. Gebze’nin farklı mahallelerinde 500’e yakın küçük sanayici için aslında rençberlere tahsisi daha uygun mera alanları tahsis edilirken köylerde biten ve süren imar planlarında da onlara yer yok. Konuyu CHP Gebze bu sefer Gebze Belediye Meclisi’nden gündeme taşıdı.
SÖZÜMÜZ ZABITAYA DEĞİL.
BELEDİYE YÖNETİMİNE
Gebze Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Avukat Saide Arslan Çalışkan, Kirazpınar’da hayvan besiciliği ve süt sağımı/satışından geçimini sağlayan mağdur durumdaki çoğunluğu kadın işletmecilere hayvanlarını satmaları, bulundukları yerden tahliye için zabıta marifetiyle baskı uygulandığını belirtti. Arslan, “Sözümüz zabıtaya değil, belediyeye yönetimine” dedi.
GÖRÜŞMÜŞ, ÖNERİ GETİRMİŞTİK
Kirazpınar’daki yurttaşlara yönelik geçen seneki baskının ardından onlarla birlikte belediye yönetimiyle görüştüklerini belirten Çalışkan, “İlgili yurttaşların çevredeki konutlara koku ve atıklar yönünden bundan önce de aynı sorunların konulduğunu anımsatıp öneri getirmiştik. Önerimizin hayata geçmesi ve sorunun çözüme kavuşması hususunu konuşmuştuk” dedi. Çalışkan özetle şöyle devam etti:
GÜNER, “PROJE YAPACAĞIZ” DEMİŞTİ
“Belediyede –Gebze Belediye Başkan Yardımcısı Selamet Güner ile- yaptığımız görüşmede, ‘Konu gündemimizde. Proje yapacağız. Buradaki hayvan işletmecilerinin köylerde, uygun bir bölgede istihdam edilmesi, işlerinin orada devam edebilmesi için evlerle birlikte uygun tesisler yapılacak. O doğrultuda bu taşınmayı gerçekleştireceğiz’ denilmişti.
YİNE BASKI VAR
YİNE PROJE YOK
Biz de bir an önce çözümün hayata geçirilmesini isteyip, ‘Ama bu olmadan önce bu insanlara sen buradan çek git, ne yaparsan yap şeklinde bir zorlamaya tabi tutmayalım’ demiştik. O dönemdeki görüşmede de bir süre bu çalışma yapılıp yerlerinde kalmaları sağlandı ama bu dönem temmuz, ağustos aylarında bu insanlar bir tazyike tabi tutuldular ve halen daha belediyenin bu konuda bir çalışması yok.”
Gebze Belediye Meclisi’nin eylül ayı olağan toplantısında Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen konulardan birinin, ‘Merdiven altı imalatçıların istihdamı da sağlanacak şekilde bir yer satın alınması’ olduğunu hatırlatan Çalışkan ayrıca şunları kaydetti:
“Daha önceki mecliste merdiven altı küçük sanayiciler için küçük sanayi alanları oluşması adına Balçık’ta TOKİ’den bir bölgenin satın alınmasına karar verildi.
Biz o mecliste, ‘Biz bu bölgeyle ilgili dava açtık. Yürütmeyi durdurulması kararı verildi. Bu karar uygulanırsa suç oluşturacaktır’ dedik. Büyükşehir Belediyesi’nin yürütmeyi durdurma kararına itirazı da Bölge İdare Mahkemesi tarafından da ret edildi.
KÜÇÜK SANAYİCİYE MERA ALANLARI
Merdiven altı tanımlaması ısrarla kullanılıyor çünkü merdiven altı demek; ruhsatsız kaçak çalışıp üretim yapan işletmeleri kast eder. Biz de belediye olarak iki seferdir bunu kullanıyoruz. Bu kişilerin sorunlarını çözmek adına iki kere yer satın alacağız.
RENÇBERE ÇÖZÜM NİYE YOK?
Öte yandan Kirazpınar’da 40-50 yıldır yaşayan, ikamet eden ve gelirini hayvancılıkla sağlayan, küçük işletmelerde uğraşan ve çoğu da kadın olan bu insanların sorunlarına bir çözüm niye bulamıyoruz? Niye her yıl bu insanlar bir şekilde rahatsız ediliyor? Yapalım, çözelim, onlara da bir yer gösterelim ve, ‘Biz bedava yer istemiyoruz’ diyorlar.
‘Belediye yer gösterip bu tesisleri yapsın. Bize de uygun bir şekilde ki biliyorsunuz Hürriyet, Mimar Sinan, Adem Yavuz’daki sorunu da çözüyoruz. Burada kanayan bir yaramız var. Bu sorunu da çözelim lütfen.
BÜYÜKGÖZ’DEN RANDEVU TALEP ETTİK
Bunu Başkan Büyükgöz’e iletecektik. Kendisinden –Ağustos ayı başlarında- randevu talep ettik. Yerinde yoktu, bizi arayacakları söylendi. Nedense o telefon bir türlü gelmedi. Biz de o insanlara, ‘Başkandan randevu talebimizin karşılığını bekliyoruz’ dedik ki ben kendilerine, ‘Başkan bizi ret etmez, görüşür’ demiştim.”
SEDAT ÇELİK: RANDEVU
TALEBİNİZİ TAKİP EDERİM
Gebze Belediye Başkanvekili Sedat Çelik sözlerine randevu verilmemesine atıfta bulunarak, “Başkanımız yoğun çalıştığı için görüşme konusunda uygun zaman ayrılamamış olabilir. Problem yok. Başkanımızın öyle bir derdi yok. Ben de sizin adınıza takip ederim” dedi.
Konu üzerine Gebze Belediye Başkan yardımcısı ve AKP’li meclis üyesi Selamet Güner söz istedi. Meclisi bilgilendirmek adına söz istediğini belirten Güner şunları kaydetti:
“Gebze Belediyesi’nde veteriner ve zabıta müdürlükleri bana bağlı. Dolayısıyla Kirazpınar’a giden personelle ilgili bilgimiz var.
GÜNER: 4 BİNDEN 120’YE DÜŞTÜ
2019’da göreve geldiğimizde Kirazpınar’da adakçılar hariç bin küçükbaş ve 3 bin büyükbaş olmak üzere 4 bin adet hayvan popülasyonu vardı. İtinayla, kırmadan dökmeden, gönüllerini alarak çalışma yürüttük. Günümüzde Kurban Bayramı sonrası 80 civarı büyükbaş, 40 civarında da küçükbaş var.
EŞLERİYLE GELİYORLAR
DAHA İYİ AJİTASYON OLUYOR
150 civarı besleme noktası vardı. Beş altı hayvanlı yerden işi 100’lü rakamlara kadar götüren, endüstriyel kurum haline getiren yerler var. Biz bu yurttaşlara özellikle süre verdik, gönüllerini almaya çalıştık. Eşleri oldukları halde bayanlar özellikle geliyorlar. Daha bir ajitasyon oluyor.
İKİ ARADA BİR DEREDE KALIYORUZ
Diğerleri, ‘Biz yarı fiyatına sattık. Geçim kaynağımızı başka yerlere aktardık’ diyorlar. Bunlara niye müsaade ediyorsunuz?’ diyorlar, iki arada bir derede kalıyoruz. Dolayısıyla o bölgede o işi devam ettirebilme şansımız yok.
Onun haricinde bölgede 25-30 civarı şehir içinde gezen at vardı, onları da kaldırdık gönüllerini ala ala.
ŞU AŞAMADA YER TAHSİS ŞANSI YOK!
Kirazpınar’da itiraz edip hayvancılığı sürdüren 7-8 aile kaldı. Ama, ‘Belediye bunlara yer tahsis etsin’ dersek öbürleri de gündemde. Yaklaşık 150 tane hayvan besiciliği yapan var. 7-8 ile bitmiyor iş. O 150, 300’lü rakamlara çıkıyor. Belediyenin böyle bir saha bulup onlara o imkanı sağlama şansı şu aşamada yok.”
GEBZE’NİN 60 YILLIK SORUNU
CHP’li Çalışkan’ın, “Merdiven altı sanayiciye buluyoruz ama başkan” diyerek devreye girmesinin ardından sözlerini sürdüren Selamet Güner, “Arapçeşme, Tatlıkuyu, Sultan Orhan, Beylikbağı’nda çok zor durumda çalışan kaportacısından elektrikçisine boyacısına kadar 450-500 küçük sanayi esnafı var. Bu da Gebze’nin 60 yıllık sorunu” diye konuştu.
KIŞIN ZORDA KALMASINLAR DİYE UYARDIK
Konu itibariyle yeniden Kirazpınar’a dönen Güner, “İki üç hayvanı olana, ‘Çoluk çocuğuna bakıyor’ deriz. Ama 80-100 büyükbaş hayvan besleyen var. Endüstri haline gelmişler. Biz onları yine kırmadık, dökmedik. Kış mevsimi yaklaşırken de zor durumda kalmak istemiyoruz. Kaldırmaları için şimdiden uyarıyoruz. Konu bundan ibaret” dedi.
Güner’in bu açıklaması üzerine yeniden söz alan Çalışkan, “Siz öyle iddia ediyorsunuz, biz böyle” dedi. Güner’in, “İddia değil ben gerçeği konuşuyorum” demesinin ardından Çalışkan sözü yine aldı:
ANLATSINLAR. DİNLEYİN
“Biz o ahırları gezip ne kadar hayvan baktıklarını gördük. Endüstriyel açıdan 80’li, 100’lü seviyelerde büyük işletmeler olmadıklarını gördük. Eğer böyle bir iddia varsa; biz bu insanlarla belediye kapısına geldik ve Başkan ile görüşmek istedik. Yani karşılıklı oturulup görüşülür. Biz de orada oluruz. Onlar anlatırlar, siz dinlersiniz…
(S.G: Saide Hanım bizim onlara hiç kapımız kapanmadı, her gün görüşüyoruz)
Bizim 10-20 hemşerimizin sorunu varsa 450 hemşerimiz gibi onun sorununu da çözmeliyiz ama sizin söylediğiniz şekilde, o kadar az sorunu olan insan yok.
İkincisi; bizim bugün sanayiciye verdiğimiz yerler mera alanları. Bu insanlar hayvancılık yapıyor. Balçık’taki mera alanları asıl hayvancılıktan geçimini sağlayanların işletmecilik yapacağı yerler. Onlara nasıl yer bulamıyoruz.
(S.G: Henüz hiçbir yer satmadık.)
Satın aldık, satacağız. Mecliste karar çıktı. Henüz mülkiyetine karar vermedik ama satın satmayın. Oraya sanayiciyi taşıyıp istihdam ettirecek misiniz? Sorunu çözecek misiniz? O zaman lütfen hayvancılıkla uğraşan bu insanların sorununu da çözelim.”
KARARI ALIP UYGULAMAYA MECBURUZ
Yeniden söz alan Selamet Güner, “Diyorum ki, 2019’da geldiğimizden beri uğraşıyoruz. Dünün işi değil. 3 yıldır üç Kurban Bayramı geçirdik. Hayvancıların bahaneleri ortada. Ya, ‘Hayvanım yüklü’ ya da, ‘Kış için otumu ne yapayım?’ Ortak dilekçelere bakın. Üç beş sebep var ve hiçbir zaman değişmiyor. Onun için bir karar alıp uygulamak zorundayız” dedi.
BAŞÇİFTÇİ: ASLINDA ÇÖZÜMÜ ÇOK KOLAYDI
Tartışmalar esnasında söz alan CHP’li meclis üyesi Halil İbrahim Başçiftçi, “Selamet Başkan çok güzel söyledi. 2019’dan beri uğraşıyoruz diyor. Göreve geldiğimiz günden beri plan yapıyoruz. Köylerimizin planlarının bazıları bitti, bazıları bitmek üzere. Bunları yaparken Kirazpınar’daki vatandaşların ihtiyaçları Balçık veya Mollafenari’de çözülseydi ihtiyaçları da çözülürdü.
Küçük sanayicinin ihtiyaçlarını çözmeye çalışıyoruz, doğrudur. Ama Kirazpınar’daki insanların da sorununa çözüm istenseydi, rahatlıkla çözülebilir durumdaydı ama çözülmedi. Şimdi baskı kurarak çözmeye çalışıyoruz ama insanlar mağdur. Onun sıkıntısını yaşıyoruz şu anda. Aslında çözülmesi çok kolaydı.”
ÇALIŞKAN’DAN SIKILAN AKP’LİLERE:
BİR GÜN KONUŞSAK NE OLUR!
Gebze Belediye Başkanvekili Sedat Çelik diğer meclis üyelerinin de işleri olduğu gerekçesiyle meclis toplantısının ardından tartışmayı da noktaladı. CHP’li Çalışkan bunun üzerine, “O tür mırıldanmaları biz de duyuyoruz. Ama ayda bir kere toplanıyoruz. Gebze’nin sorunlarını konuşmak için bir gün geçirsek ne olur” dedi. Çelik, “Maksat hasıl oldu” diyerek olası bir polemiğin de önüne geçti.
Fotolar: A.U/Arşiv ve güncel