Koronavirüs tedbirleri kapsamında her ne kadar aleni tanımlanmasa dahi, ‘Düğün salonlarının kapatılması’ kararına Gebze merkezli Kocaeli Düğün Salonları Derneği tarafından tepki gösterildi. Dernek üyeleri ve düğün salona sahipleri ile organizasyon firmalarının sahiplerinin de katıldığı basın toplantısında Kocaeli Düğün Salonları Derneği Başkanı Ümit Sarıtoprak karara eleştirilerinin ardından çözüm önerilerini şöyle dile getirdi:
DEVLET YETKİLİLERİ SESİMİZİ DUYSUN
“Sektör paydaşları ile sürekli iletişim ve istişarede olan sayın valimiz Seddar Yavuz’a, vali yardımcılarımıza, il sağlık müdürümüze ve diğer tüm idari ve mülki amirlerimize teşekkür ederiz. Devlet yetkililerimizden sesimizi duymalarını, bu yasakların sokak, villa bahçeleri ve tekne düğünleri için alınmasını; ruhsatlı, denetim ve kontrol altında olan işletmelerin ve düğün yapacak çiftlerimizin mağduriyetlerinin giderilmesini arz ediyoruz.”
YÖNETİM TAM KADRO
Basın toplantısı Sarıtoprak Ailesi’ne ait; Osman Yılmaz Mahallesi, İstasyon Caddesi, Toprak Düğün Salonları’nın havuzlu salonunda gerçekleşti. Basın toplantısına derneğin yönetim kurulu üyeleri Şentürk Şamdan, Cemal Özdemir, Hasan Hüseyin Türkmen, Erdal Ergün ve Ferdi Gülseven de katıldı.
İKİ AYRI İFADE BİÇİMİ
Sarıtoprak sektörün sorunlarını titizlikle hazırlanan yazılı metin üzerinden gerçekleştirirken açıklamanın ilk yarısında mizahi, ironik ifade tarzı kullanıldı. İkinci yarısında ise sektörün gerçekleri izah edildi.
BİR ARA BİR SOR ALLAH AŞKINA!
Bilim Kurulu da alanı dışına çıktığı gerekçesiyle eleştirildi. Bir diğer eleştiri ise sektörle ilgili karar alınırken, sektör içinde yer alanlara danışılmamasından ötürü karar mekanizmasına oldu.
Açıklamanın ikinci bölümünde ayrıca şu ifadeler yer aldı:
YILIN SADECE BEŞ AYI…
Derdimizi defalarca anlattık: Düğün salonları yılın beş ayı çalışıp, yedi ayı kapalı olan işletmelerdir. Açık olduğu o beş ayda ise, sadece haftanın iki günü çalışmaktadır. Bütün kışı kapalı geçiren; borç, kredi ve çeşitli şekillerle ayakta durmaya çalışan bu işletmelerin yaz aylarında da kısıtlanarak kapatılması kabul edilebilir değildir.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN YÜZDE 15’İ
Devletimizin mutlaka düğün sektörü için, bir çözüm üretmesi gerekmektedir. Düğün sektörü alt sektörleri ile birlikte Türkiye ekonomisinin yüzde 15’ini teşkil etmektedir. Düğün sektörünü sadece düğün salonları ve gelinlikçilerden ibaret görenler, büyük bir yanılgı içerisindedir. İnşaat, beyaz eşya, mobilya, tuhafiye, kuyumculuk, giyim ve kuaförler gibi sayamayacağımız bir çok meslek, düğün sektörüne endekslidir. Bu kadar alt sektörü olan bir sektörü görmezden gelmek, ekonomik olarakta büyük kayıplar anlamına gelmektedir.
BİLİM KURULU ALANI DIŞINA ÇIKMAMALI
Değerli bilim kurulu üyelerine de bir çift sözümüz olacak. Hepsi kendi alanlarında uzman çok değerli hocalardan oluşan bilim kurulu üyeleri. Bizimde size bir tavsiyemiz olacak: Herkes kendi uzmanlık alanı ile görüş belirtir, alanının dışına çıkmaz ise, ülkedeki liyakatı sürdürmüş oluruz. Aksi takdirde, alınan kararlar faydadan çok, kaos ve karmaşa yaratır.
BİZİ KURBAN ETTİLER
Üzülerek belirtmek isteriz ki, sağlık bakanlığımız ve devletimiz bizi sosyal medyadaki sokak düğünlerine olan tepkiye kurban vermiştir.
Üzüldüğümüz bir diğer konu ise, sektörümüz ile ilgili kararlar alınırken, hiçbir sektör temsilcisinin fikrinin alınmamasıdır.
ORTAK ÇALIŞMAMIZ ÖRNEK ALINMALI
Değerli bilim kurulu ve Sağlık Bakanlığı’na tavsiyemiz; Kocaeli olarak bizlerin sayın valimiz, il sağlık müdürümüz ve kenti yöneten tüm idari ve mülki amirlerimiz ile uyumlu ve ortak çalışmamızı örnek almalarıdır.” (Haber Merkezi)