SAHA Genel Kurul Toplantısı Gebze’de gerçekleştirildi

Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneğinin (SAHA İstanbul) 4. Olağan Genel Kurul Toplantısı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımlarıyla Gebze’de gerçekleştirildi.

Bilişim Vadisi Konferans Salonunda gerçekleştirilen programa: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Valimiz Seddar Yavuz,  1. Ordu Komutanı Korgeneral Kemal Yeni,  Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcıları; Hasan Büyükdede, Dr. Çetin Ali Dönmez ve Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün,  HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar,  SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci ve çok sayıda davetli katıldı.

 

“ÇOK DAHA YERİNDE OLACAKTIR”

SAHA İstanbul Tanıtım Filmi izlenmesi ve SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar’ın açılış konuşmalarını yapmasının ardından Savunma sanayii çalışmalarının yerli standartlarla sürdürülmesi gerektiğini ifade eden Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ise, “Biraz boş bıraktığımız, dışa bağımlığı bir anlamda kabul ettiğimiz, sertifikasyon ve kalifikasyon gibi süreçlere teslim olduğumuz, kendi iç ve yerli çalışmalarımızı biraz ihmal ettiğimiz bir alan olduğu için sivil havacılık alanına da özel bir ilginin olması gerektiğini, kendi kural ve regülasyonlarımızı çok hızlı hayata geçirmek, bu konuda uzmanlar yetiştirmek zorunda olduğumuzu belirtmek istiyorum. Aynı şekilde savunma sanayisinde de yabancı standartlar, askeri standartlara bağlı kalarak bazı projelerde önümüzü tıkayacak derecede detaylı ve çok uzun süreçlere tekabül eden faaliyetler yerine kendi standartlarımızla gitmek çok daha yerinde olacaktır” dedi.

 

“ADETA KATALİZÖR GÖREVİ GÖRÜYOR”

Başarı için tüm tarafların davaya omuz vermesinin önemine değinen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank: “İşte SAHA İstanbul‘da kamu üniversite ve sanayi iş birliğinin en güzel örneklerinden biri. Bir yandan firmalara rehberlik ederken, diğer yandan komiteleriyle milli savunma, havacılık ve uzay sanayi için adeta işin mutfağında çalışıyor. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu ürün ve sistemlerin yerli ve milli imkânlarla geliştirilmesi için paydaşlar arasında adeta katalizör görevi görüyor. Bakanlık olarak SAHA İSTANBUL ile yakın diyalog içinde olduklarını ve başlatılan inisiyatife gerekli desteği verdiklerini belirten Bakan Varank: “Ülkemizde açık kaynak yerli ERP sisteminin geliştirilmesine yönelik Rekabet Öncesi İşbirliği Projeleri çağrısı, Bakanlığımız ve SAHA istişareleri neticesinde şekillenmiş oldu. Yine SAHA ile yerelde şehirlerimizin sanayi kümelenmelerini geliştirmeyi ve ulusal ekosisteme dahil etmeyi hedefleyen çalışmalar yürütüyoruz.

 

AR-GE VE TASARIM MERKEZLERİ’NİN SAYISI 1.596’YA ULAŞTI

Türkiye’nin savunma sanayi yolculuğuna geç başladığına değinen Bakan Varank: “Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde ortaya koyduğumuz Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu ile adeta bir şahlanma dönemine girdik.  Savunma sanayinde yüzde 25’lerde olan yerlilik oranlarını yüzde 75’lere çıkardık.Tabi bu yolculuk daha bitmedi. Savunma sanayinin kritik sektörlerinde kritik sistemlerinde yüzde 100 yerliliğe ulaşmayı kendimize hedef olarak koyuyoruz. Atalarımızın çok güzel bir sözü var; ‘El atına binen tez inermiş’ diye. Biz başkalarının ne yaptığına bakmaktan ziyade kendi heybemizde neler var, bunlara odaklanıyoruz. Bugün savunma, havacılık ve uzayda güçlü bir altyapılara, dünya çapında firmalara ve yetkin insan kaynağına sahip bir Türkiye var. Ülke genelindeki Teknoloji Geliştirme Bölgelerimizin sayısı hamdolsun 89’u buldu. Üniversitelerimize büyük çaplı devlet destekleri ile onlarca tematik araştırma merkezi kazandırdık. Özel sektör bünyesinde desteklediğimiz Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri’nin sayısı 1.596’ya ulaştı. TÜBİTAK SAGE gibi araştırma enstitülerimiz savunma sanayi teknolojilerinin geliştirilmesinde itici güç görevi görüyor. Geliştirdiği füze ve mühimmat teknolojileri ile ülkemizin muharebe kabiliyetlerinin artmasında önemli bir rol oynuyor” dedi.

 

“Tüm Gençlerimizi TEKNOFEST’e Bekliyoruz”

Büyük heyecanla beklenen TEKNOFEST’in 21-26 Eylül tarihlerinde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirileceğinin de müjdesini veren Bakan Varank: “Tüm çocuklarımızı tüm gençlerimizi elbette aileleri ile birlikte bekliyoruz. Bugünün gençleri 2053 ve 2071 hedeflerimizin mimarları olacak. Türkiye savunma, havacılık ve uzay alanında kaydettiği başarıların oluşturduğu çarpan etkisiyle adından daha sık söz ettiren bir sanayi ve teknoloji ülkesi haline gelecek. Ben bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken SAHA İstanbul yönetimini ve paydaşlarını özverili çalışmaları dolayısıyla tekrar tebrik ediyorum.” diyerek, 4. Olağan Genel Kurul’un hayırlara vesile olmasını diledi. Konuşmaların ardından program;  SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar’ın Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank’a miğfer objesi takdim etmesi ve katılımcıların yer aldığı toplu fotoğraf çekimi sonrasında genel kurul çalışmalarına devam etti.

 

 

Haber: Ahmet Zeki AYAR

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YEREL HABER Haberleri