Sağlıklı ve formda kalmak için iyi bir motivasyona ve iradeye sahip olmak çok önemlidir. Gün içinde her besin grubundan gıdayı uygun miktarlarda tüketmek, düzenli hareket etmek kişiye kendini daha iyi hissettirmektedir. İdeal kiloya yaklaşıldıkça da birey kendini daha mutlu hissetmekte ve artık sağlıklı bir döngüye girmektedir.
VÜCUT KİTLE İNDEKSİNİZE VE KİLONUZA GÖRE DİYET LİSTESİ ÖNEMLİ
Vücut kitle indeksinin istenilen aralıkta olmaması; diyabet, hipertansiyon, kolesterol, böbrek rahatsızlıkları ve kalp hastalıklarına zemin hazırlamaktadır. İdeal vücut ağırlığınız sizi fiziksel açıdan motive ederken, psikolojik olarak da daha iyi hissetmenizi sağlamaktadır. Vücut kitle indeksi kendi içinde sınıflandırma yaparak kilo seviyesine göre zayıf, normal kiloda, kilolu veya obez olarak ifade edilen sonuçlar vermektedir. Vücut kitle indeksine kilo ve boy hesaplamaları ile bakılmaktadır. Boy ile kilo arasındaki fark azaltıldığı zaman kişi sağlıklı vücut ağırlığına inerek ideal kilosuna ulaşmaktadır. Diyet listeleri oluşturulmadan önce mutlaka ideal kilonuzun hesaplanması gerekmektedir. İdeal kilonuz hesaplandıktan sonra vücut kitle indeksiniz ölçülerek kilo seviyeniz öğrenilmelidir. Vücut kitle indeksinize göre diyet listenizdeki besin ve gıda miktarları belirlenmektedir.
SAĞLIKLI KİLO VEREBİLMEK İÇİN UYGULANABİLECEK 7 ÖNERİ
Hücrelerimizin doğru bir şekilde, belirli bir düzen içinde çalışması için düzenli ve sağlıklı beslenmek gerekmektedir. Vücut için gerekli olan enerji karbonhidratlar, vitaminler, proteinler, minaraller yardımıyla alınabilmektedir. Sağlıklı zayıflamak için uygulanabilecek öneriler şöyle sıralanabilir:
- Bol su içilmelidir.
- Kişiye özel diyet listesinde bulunan yeşil sebzelerle, taze meyveler tüketilmelidir
- Doğal işlenmemiş gıdalar tüketilmeli, lifli besinler tercih edilmelidir.
- Asitli içecekler, alkol, şeker içeren yapay meyve suları yerine yeşil çay gibi bitki çayları tercih edilebilir.
- Türk kahvesi yağ yakımına yardımcı olduğu için günde 1 bardak Türk kahvesi tüketilebilir.
- Her gün en az yarım saat düzenli yürüyüşler yaparak kilo probleminin neden olabileceği hastalıklar ile ilgili riskler azaltılmalıdır.
- Hayvansal gıdalardan olabildiğince uzak kalınmalı; doymuş yağları tüketmeden, kızartma tipi besinlerden uzak durulmalıdır.