Gazetelerin eleman arayan sayfaları üzerinden pazarlamacılık arayan işsizlere kötü haber! Dilovası İMES OSB’de 2013’te kurulan RMA Sistem Robot Otomasyon ve Makine’nin sahibi Ali Yılmaz pazarlama birimlerinin olmadığını kaydedip, “Bizi zaten müşteriler referanslı buluyorlar. Eğer işinizi doğru yaparsanız, referansınız kuvvetliyse özellikle iş aramanıza hiç gerek yok” dedi.
TEK ÇALIŞANDAN 28 ÇALIŞANA
Sanayici iş adamı Ali Yılmaz, özel sektörde 6-7 yıl çalışıp deneyim edindikten sonra kendi işyerini kurdu. 2013’te kendisi dahil iki kişiyle Darıca Küçük Sanayi Sitesi’nde başladığı üretim yolculuğunda bugün 28 çalışanı, üç vardiya üretim yapan KOBİ tipi bir fabrikanın sahibi. Bir kadın çalışanı olan firmada montaj ve otomasyon, tek vardiyalı:
OTOMASYONCU TASARIMCI
“Kendimi geliştirmeyi seven biriyim. Normalde otomasyon kökenliyim ama tasarımda öğrendim. Ondan sonra makine tasarımlarımı kendim yapmaya başladım. Kendi düşündüğüm tasarımları. Aslında işimizi iyi yapmaya çalışıyor ve kendimizi geliştirerek yolumuza devam etmeye çalışıyoruz.”
AĞIRLIKLI OTOMOTİV SEKTÖRÜ
Rusya, Danimarka, tasarım olarak ihracat yaptıklarını Romanya’nın ardından serbest bölgede bir firma üzerinden İran ve Irak’a da imalatlarının ulaştığını kaydeden Yılmaz, “Makine üretimimiz ağırlıklı olarak otomotiv sektörü. Cam ve tarım sektörüne de üretimimiz var. Mesela Danimarka’ya yaptığımız ihracat tarım aletleri üzerine.
MANUEL HATLARINI OTOMATİĞE ÇEVİRİYORUZ
Dünyanın en büyük tarım aletleri firmalarından birisi. Biz de onların fabrikalarının manuel hatlarını otomatiğe çeviriyoruz. Eğer malum süreç olmasa idi biz muhtemelen ciromuzun yarısını onlara yapacaktık. Şu anda biraz yavaşladı. Onlara tasarım yapıp gönderiyoruz” dedi.
GEBZE, İZMİT, SAKARYA
Geçen sene toplam kapasitelerinin yüzde 30’unu ihraç ederken bu yıl ihracatlarının azaldığını kaydedip, “İç piyasada ağırlıklı olarak otomotiv sektörüne çalışıyoruz. Marmara Bölgesi’nin dışına çok çıkmıyoruz. Olanaklarımızı verimli kullanmak, yolda harcamamak için ağırlıklı olarak Gebze, İzmit, Sakarya bölgesindeyiz. İzmir’de de otomotiv sektörü yoğun ama İzmir’e çok gitmiyoruz” diye konuştu.
MAKİNE SEKTÖRÜNDE BÜYÜMEK İSTİYORUZ
Bundan sonraki hedeflerinin makine sektöründe daha da büyüyebilmek olduğunu kaydeden Yılmaz, “Biz bazı standart makineler yapmaya çalışıyoruz. Makine derken, biz robotlu otomasyon yapıyoruz. Bunları yaparken onların standartlarını oluşturduğumuz bazı makineler var. Onların biraz daha standartisyonunu yapıp yurt dışına da satmaya çalışacağız” dedi. Yılmaz ayrıca özetle şunları kaydetti:
PATENT ALMAYA İHTİYAÇ DUYMUYORUZ
“Her ürüne patent almıyoruz. Bizim yaptığımız maske haricindeki makinelerin hepsinde biz zaten özel tasarım makineler yapıyoruz. Yapılan makinenin bire bir aynısı bir daha yok. Belki bir daha hiç yapmayacağız. Tamamen özel makine, özel dizayn, özel tasarım. İstersek her makineye patent alabiliriz ama patent alma ihtiyacı var mı, gerek yok. Çünkü ondan belki bir daha hiçbir zaman yapılmıyor.
AR-GE İNOVASYON BİRİMİ
AR-GE, inovasyon birimine sahibiz. Bizim bir tasarım ekibimiz var. Bütün projeler oradan çıkıyor, ilk tasarıma giriyor her şey. Bir proje girdiğinde önce tasarımı yapılıyor. Sonrasında imalata iniyor. Oradan montaj ve oradan da otomasyona. Otomasyondan da müşterimize gidiyor.
BÜYÜRSEK BURAYA SIĞMAYIZ
Bir adet beş ve bir adet üç eksen CNC torna tezgahı ile bir de manuel tezgahımız var. Kaynakhanemiz var. Büyümeye geçtiğimizde ise şu an bulunduğumuz yerden daha büyük bir yere geçmemiz gerekecek.
KADINLAR İÇİN AĞIR BİR İŞKOLU
Tasarım bölümünde bir kadın çalışanımız var. Başka yok. Çünkü saha ve montaj kurulumları da olduğu için kadınlar için ağır bir iş kolu oluyor. Kadın istihdamını destekliyoruz ama bizde koşullar gereği çok olmuyor.
KİMDİR
Gebze’nin Kadıllı Köyü’nde dünyaya geldi. Gümüşhane’den 50 yıl kadar önce Gebze Kadıllı’ya göç eden Yılmazlar’ın eşrafından. Kocaeli Üniversitesi Elektrik Öğretmenliği bölümü mezunu ancak öğretmenlik yapmayı tercih etmedi. Evli ve iki çocuk babası.