Reysaş “sınav”ında sorular “çalışmadıkları yerden” geldi!

Reysaş Lojistik’e yönelik sırra kadem bastığı ve belediyenin adının rüşvetle anıldığı vaka belediye meclisine yine taşındı. CHP’li Halis Koç, en tepedekinin ismini vererek, “Sorularımız zordu, yanıtlanmadı. Yukarıdan ‘kapatın’ dediler. Kapattılar” dedi

GEÇİCİ BAŞKAN İLE BAŞKAN ADAYI TAKİPTE: Meclis toplantısını olağanüstü kongre sürecindeki CHP Çayırova İlçe Örgütü’nün geçici başkanı Lütfü İlhan ve geçici yönetim kurulu üyeleri, Çayırova Kadın Kolları Başkanı Suna İlhan ve yarın (03 Eylül Cumartesi) saat 15.00’te CHP Çayırova İlçe Örgütü’nde yapacağı adaylık açıklamasına dair gövde gösterisi hazırlığındaki İlçe Başkan adayı Binali Eniş de takip etti.

 

Çayırova Belediye Meclisi’nin eylül ayı olağan toplantısında CHP Grubu iktidarı soru bombardımanına tuttu.

 

BİR EKSİKLE KATILDILAR: CHP Grubu toplantıya Muharrem Gökçe hariç eksiksiz katıldı. Turan Ağaç (arka sıra sol), Yılmaz Bilmez (arka sıra sağ), Salih Işık (orta sıra sol) ve Tayfun Budak (orta sıra sağ) hiç söz almadı ancak gündemin ikinci ve üçüncü gündemleri ertelenmeseydi Işık’ın söz alma olasılığı vardı. Halis Koç (ön sıra) gündem maddeleri öncesi gündem dışı söz aldı. Önergelere de değindi. Salih Işık’a meclis toplantısı sonrası gündemin iki ve üçüncü maddelerini sorduk. Yanıt verirken devreye girdi ve Reysaş’ı işaretle, “Asıl gündem bu…” dedi.

 

CHP’li meclis üyeleri Halis Koç, Salih Işık, Muharrem Gökçe (mazeretli katılmadı), Yılmaz Bilmez, Turan Ağaç ve Tayfun Budak imzasıyla verilen dört ayrı önergede;

Reysaş Lojistik’e belediyenin kamusal/kişisel rüşvetle itham edildiği ve sumen altı edildiği öne sürülen yüksek bedelli kaçak yapı cezası;

Kurulum aşamasındaki Çayırova Küçük Sanayi Sitesi’nde belediyenin payı;

Kent Park dâhilindeki harabeye dönüşen belediyeye ait işyerlerinin bakım onarım ihalesi ile aynı yerde gerek geçen dönem, gerek bu dönem yapılan satışlar sorgulandı. Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi’nin sözlü yanıta yanaşmadığı önergelere yazılı yanıt verilmesi bekleniyor.

NE OLMUŞTU?

Çayırova Belediyesi’nin Reysaş Lojistik’e kaçak yapıdan ötürü kestiği bildik cezanın yanı sıra çok ağır bir ceza daha kesildiği, ancak tahakkukunun sumen altı edildiği öne sürülürken belediyenin bu süreçte firmayla pazarlığa oturduğu, Çayırovaspor bahanesiyle kamusal rüşvetin yanı sıra kişisel rüşvet istendiğine yönelik iddialarda da bulunulmuştu.

CHP Grubu tarafından verilen önergede kesilen ceza da, kesilip üzerinin örtüldüğü öne sürülen ceza da soruldu. İmarda kaydı olan, yapı kullanım belgeli mevcut binada yeni bir yapı ruhsatı alınmaksızın imalatların yapıldığı gerekçesiyle ilgili dokümanların belediye encümenine gönderildiği belirtildi ve şu sorular yöneltildi:

Reysaş’a imar kirliliğinden dolayı, emlak rayici üzerinden tahakkuk edilen ceza kaç TL’dir?

Firmaya 783 bin 186 TL idari para cezası kesildiği, kaçak yapının bir ay içinde kaldırılmaması nedeniyle de 2 milyon 361 bin 704 TL daha idari para cezası verildiği anlaşılmıştır.

ENCÜMEN İLGİLİ EVRAKTAN

YETERİNCE ANLAMAMIŞ

Yapı durdurma tutanağında ise zemin kat diye ifade edilen bölümde 49 bin 417.50 metrekare aykırı imar dışı yapı olduğu tutanağa yazılmıştır. Tutanak sonrası encümen tarafından, ‘Tutanağa konu edilen ilave imalatların yapı/bina vasfında mı yoksa bina içinde cihaz vasfında mı oldukları hususunun ilgili evraktan yeterince anlaşılmaması’ gerekçesiyle herhangi bir karar verilmeyerek yeniden teknik çalışma yapılmak üzere konu Yapı Kontrol Müdürlüğü’ne geri gönderilmiştir.

Halbuki fotoğraflarda bina içerisinde çelikten ara katlar yapıldığı görülmektedir.

İade edilen dosyanın/tutanağın Yapı Kontrol’e tekrar teyit edilmesi amacıyla gönderilen evrakın tekrar tespiti yapılmış mıdır?

49 bin 417.50 metrekare imara aykırı alanın tespiti yapılmayarak, bunun tahsilatından neden vazgeçilmiştir?

DİLE KOLAY: 40 MİLYON TL

İmar kirliliğinden dolayı 9 milyon 43 bin TL, emlak rayici üzerinden tahakkuk ettirilecek tutar ise 30 milyon 688 bin TL tutardan, yani ara toplamda ise 40 milyon TL’ye yakın tahakkuk ettirilen miktarın akıbeti ne oldu?”

CHP Grubu’nun küçük sanayi sitesine dair önergesinin girizgahında, “Şekerpınar (2) kayıtlı; 418 ada 71 parseldeki 31 bin 021 metrekare arsa imar uygulaması ile TOKİ ve Milli Emlak’tan alınarak Çayırova Belediyesi uhdesine geçmişti. CHP Grubu olarak o bölgede küçük sanayi sitesi yapılmasını bizlerde olumlu karşıladık” denilip şu sorular yöneltildi:

Belediyeye ait olan bu arsa kat karşılığı verilmiş midir?

Verildiyse, hangi firmaya verilmiştir. Bu konuda yeterliliği ve referansları var mıdır?

Kat karşılığı veya hasılat paylaşımı şeklinde yapıldıysa belediyemiz yüzdelik olarak hangi oranda işyeri almıştır?

İşyeri/dükkanların satış bedeli konusunda fiyat belirlemesi yapılmış mıdır?

İşyeri satış pazarlama şekli nasıl yapılacaktır, herkes kendine düşen kısmın pazarlamasını mı yapacaktır?

Projenin ne kadar sürede, hangi yapım tekniği ve nasıl bir yöntemle yapılacaktır?

Çayırova esnafı işyeri satışlarında öncelikli olacak mıdır? Öncelik tanınması halinde ne tür avantajlarla işyerine sahip olacaklardır?

Çayırova’nın en büyük projelerinden biri olan bu yerin meclisimizde yaşanılan süreç itibariyle görsel olarak anlatılması, projelerin gösterilmesi ve grubumuza yazılı bilgi verilmesini rica ediyoruz.”

 

KENTPARK İŞYERİ SATIŞLARI

Grubun diğer iki önergesi kentpark üzerinden oldu:

 

Çayırova Belediyesi tarafından 01 Ocak 2022 – 01 Eylül 2022 tarihleri arası kent parkta kaç adet dükkân satışı yapıldı? Satışı yapılan dükkânların ihale yöntemi nedir? Dükkân dükkân, metrekare birim fiyatları nedir?

İhalelerde her bir dükkân için ihaleye giren firma sayısı kaçtır, rekabet ortamı oluşturulmuş mudur?

Satışa çıkarılan dükkânların satış günü itibariyle muhammen bedeli nedir? Her bir dükkânın ayrı ayrı olmak kaydıyla, metrekare birim fiyatı nedir? İhaleye hangi firmalar katılmıştır?

Bir önceki (2014-2019) dönemde, 2018 yılında ve 31 Mart 2019’a kadar olan zamanda kaç dükkân satılmıştır? Her bir dükkânın metrekaresi ve metrekare fiyatı nedir? Satış tarihindeki muhammen bedelleri kaç liradır?

KENT PARK ONARIM İHALESİ

Kent parktaki dükkânlarda yaşanan tahribatı ve nedenlerini meclisimizde ve kamuoyunda defalarca dile getirmiştik. Kent parktaki dükkânların satışının yapıldığı ve bu satışların devam edeceği düşüncesiyle dükkânların onarılması söz konusudur. Kabloların yenilenmesi, kırık camların takılması ve diğer tahribatların onarılması amaçlı çalışma yapıldığı görülmektedir.

Söz konusu onarım ve tadilat işi için ihale yapılmış mıdır? İhale yapıldı ise; yöntemi nedir ve rekabet ortamı oluşturulmuş mudur? Yaklaşık maliyet kaç TL’dir? İhale bedeli kaç TL’dir? Hangi firmalar katılmıştır?

Halis Koç, meclis toplantısı sonrası gazetemize yaptığı değerlendirmede ise şunları kaydetti: “Meclisteki asıl konu şu. Önerge verdik, bu konuyu mahkemeye taşıyıp suç duyurusunda da bulunduk rüşvet iddiasıyla alakalı. Biz burada önergemize cevap geldi, Reysaş’a kesilen cezalara dair ne kadar ceza kestiniz diye. Kaç metrekare kaçak yapı tespit edildi diye tutanak tuttunuz?

Bize verilen cevap; 2 bin 480 metrekare kaçak yapı vardı. 783 bin TL ceza kesildi. Şayet yerinden kaldırmazsa 2 milyon 300 bin lira tekrar ceza keseceğiz diye.

CUMHURBAŞKANI, “KAPATIN

BU KONUYU” DEMİŞ

Halbuki bizim asıl aradığımız şey 49 bin metrekarelik kaçak yapı tutanağı tutulmuş. Bu encümene gitmiş. Encümen demiş ki, “Teknik bilgi yetersiz. İçeride mi, dışarıda mı şu mu bu mu aslında resimlere Salih Bey de baktı. Teknik bilgi de var. Olmasına rağmen bunu geri göndermişler. Onun akıbetini sorduk. Acaba bu 49 bin metrekare inşaatın cezai müeyyidesi 40 milyon TL’ye yakın. Biz zaten daha önce dile getirdik. 38-40 milyon TL arası ceza kesildi. Bunu Ankara’ya kadar Reysaş şikayette bulunmuş. Mahalli idareler başkan yardımcısına, cumhurbaşkanına kadar konu gitmiş. Cumhurbaşkanı, “Kapatın bu konuyu” demiş. biz bununla ilgili Çayırovaspor’a 20 milyon TL rüşvet iddiasını taşıdık, 40 milyonu aşağıya düşürmek için.

SORULAR AĞIRDI, CEVAPLAYAMADILAR

Bugün bize verilen önergelerde o 40 milyon TL’nin akıbeti yok. Biz şimdi onu sorduk. 40 milyon ceza kesilmesi lazım, önergeye verilen cevapta yok. Yukarıdan “kapatın” dediler ya, kapattılar. Cevap verecek durumu yoktu. Sorular ağırdı.

Biliyorduk ama kendisine sorduk. Önergemize cevap verseydi biz bunları mahkemeye taşıyacaktık. En azından küçük sanayinin satışını durdurabiliriz. Çünkü yüzde 70’ini ihaleye giren vatandaşa vermiş. Yüzde 30’u da Çayırova Belediyesi’ne kalmış.  Emsale göre çok düşük oranla bize gelmiş bu. Bizim asıl amacımız apartman altındaki esnafı oraya taşımaktı. Bu vesileyle esnaf o fiyata oraya ne taşınabilir, ne iş yapabilir.”

Öte yandan; Çayırova Belediye Meclisi’nin eylül ayı olağan toplantısında CHP Grubu adına gündem dışı söz alan grup sözcüsü Halis Koç her zaman olduğu gibi ağustos ayının önemli gün ve gelişmelerine atıfta bulundu. Meclis gününe denk gelen 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü kutladı. Koç, meclisin başındaki konuşmasında ise şunları kaydetti:

Ağustos ayı içinde Çayırova Belediyesi İnsan Kaynakları Müdürlüğü’nce İŞKUR’un internet sayfasında yayınlanan ilanda, görsel programlama elemanı alınacağı duyuruldu.

Eleman alımı ile ilgili kamuoyunda rahatsızlıkların olduğunu gerek çevreden gerek sosyal medyadan duyduk.

Yazılı veya sözlü sınav ya da mülakat yapıldı mı? Yapıldı ise sınava katılan kişilerde aranan kriterler ve şartlar nelerdi?

İlana ilişkin olarak kaç kişi işe girmeye hak kazandı?

İşe girenler belediye şirketi çalışanlardan mı yoksa sade halktan işe alınanlar da oldu mu?

Çayırova’ya kurulacak olan Devlet Hastanesi’nde bir yıl içinde sadece üçte bir hafriyat alınmıştır. Günümüzde saha terk edilmiştir. Hastaneye dair tek gördüğümüz, reklamlarıdır. Hastanenin akıbeti nedir?”

Koç sözlerine belediyenin bütçesine dair hatırlatma mahiyetli bilgilendirme ile tamamladı: “Çayırova Kent Meydanı projesi 55 milyon TL’ye ihale edilmişti. Enflasyonist şart ve ortamdan ötürü günümüzde 200 milyon TL’ye yükseldi. Daha önceki ihalede maliyetinin yüzde 60’ının Büyükşehir Belediyesi, yüzde 40’ının Çayırova Belediyesi tarafından karşılanacağı belirtilmişti.

BELEDİYENİN BÜTÇESİ 600 MİLYON TL

Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ağustos ayı toplantısında alınan kararla maliyetin yüzde 90’ını Büyükşehir Belediyesi, yüzde 10’unu Çayırova Belediyesi karşılayacak. Yani belediyemiz bu proje için sadece 20 milyon TL harcayacak.

Çayırova Belediyesi’nin 2022 yılı bütçesi 283 milyon TL’dir. İlave bütçeyle 317 milyon TL’ye yükselmiştir. Sadece 175 milyon TL, dükkân satışlarından gelir edinilmiştir. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yatırım ve harcamalar da dikkate alındığında yaklaşık 600 milyon TL tutarında bütçesi vardır.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri