İçişleri Bakanlığı’nca hazırlanan ve Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılan ‘İç Güvenlik Reformu Paketi taslağı, polise yeni yetkiler verilmesini öngörüyor.
Yani, polisin kesin hakimiyetini düzenleyen bir taslaktan söz edeceğim.
Taslakla birlikte, polisin silah kullanma ve arama yetkileri genişleyecek. Molotof, bundan böyle silah olarak kabul edilecek. Eylemlerde molotof ve benzeri maddelerin kullanılması durumunda (son yıllarda çok sayıda yurttaşın ölümüne yol açan) polise silahla karşılık verme yetkisi tanınacak.
Eylemlere; silah, taş, sopa, sapan, demir bilye ile havai fişek, yakıcı ve yaralayıcı maddelerle katılan yurttaşlara 2,5 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası getirilecek.
Vali ve kaymakamlar, adli kolluk amir ve memurlarına arama ve sınırlı ‘emir verme’ yetkisine sahip olacak.
Daha fazla uzatmadan, taslakta öngörülen düzenlemelere özet olarak göz atalım…
Amir izniyle arama: Polis; amirin emriyle kişilerin üstünü, eşyasını ve aracını arayabilecek.
Uzaklaştırma: Polis, kişileri o anda bulundukları yerden geçici olarak uzaklaştırabilecek veya bir yere girmelerini engelleyebilecek.
Ek gözaltı: 48 saate kadar gözaltı hakkı, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu imali, fuhuş, cebir ve şiddet içeren suçlar, sokağa çıkma yasağını ihlal etme, bulaşıcı hastalıklara ilişkin önlemlere aykırı davranma, kolluk kuvvetlerine direnme ve mukavemet, sokağa çıkma yasağının ihlali durumunda kullanılacak.
Maskeye 4 yıl ceza: Gösterilerde yüzlerini bez ve benzeri unsurlarla tanınmayacak biçimde kapatanlara, 2,5 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.
Uyuşturucu cezaları: Uyuşturucu kullanan ve satanların cezaları; bu suçun okul, yurt, hastane ve ibadethane gibi yerlerde işlenmesi halinde yarı yarıya artırılacak.
Vali ve kaymakama yetki: Valiye ve kaymakama, adli kolluk amir ve memurlarına arama ve suçun aydınlatılmasıyla sınırlı ‘emir verme’ yetkisi tanınıyor. Vali ve kaymakam, kamu kurum ve kuruluşlarının araç, gereç ve personelinden yararlanabilecek. Buna uymayanlar, oluşan zararlardan sorumlu tutulacak.
‘Sokağa çıkma’ya hapis: Toplumsal olaylar sırasında alınan tedbirlere uymayanlara, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Taslak; kolluk kuvveti olarak tanımlanan jandarmanın görevlendirilmesi, görev ve yetkilerine ilişkin düzenlemeleri de içeriyor. Şöyle ki;
Görev alanı: Belediye sınırları içinde olmakla birlikte, hizmet gerekleri bakımından uygun görülen yerler, jandarmanın görev alanı olarak tespit edilecek.
İçişleri atayacak: Jandarma teşkilatında daire başkanı ile il ve ilçe jandarma komutanlarını atama yetkisi, İçişleri Bakanlığı’na verilecek. General düzeyindeki subay atamaları, müşterek kararname ile yapılacak. Sahil Güvenlik komutanlarını, İçişleri Bakanı atayacak.
Kaymakam denetimi: İl ve ilçelerde jandarmanın disiplin amiri vali ve kaymakamlar olacak. Kaymakamlar, askeri görevler dışında jandarmayı denetleyecek. Bu madde için Genelkurmay’dan görüş alınacak.
Bakan uzaklaştıracak: İçişleri Bakanı, Jandarma Genel Komutanı hariç, jandarma teşkilatı personelini, askeri nitelikte olmayan görevleri nedeniyle işledikleri suçlardan dolayı görevden uzaklaştırabilecek. Askeri suçlarla ilgili kararı, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı, kendi bünyesinde alacak.
Yeni yetkilere bakar mısınız ?
Sanki eski yetkiler çok yetersizmiş gibi…