Bir süredir üye olduğum yatırım sitesinde öğrendiğim şeylerden biri de parçalı alım satım yapma mevzusu. “İyi ki öğrendim” dediğim şeylerden biri bu, bu yüzden hakkında yazayım istedim, belki birkaç kişiye faydası olur.
Çok emin değilim ama “kademeli alım satım” dedikleri de aynı şey galiba. Bu mantık gereği, paranızla belli bir şey, mesela gram gümüş almaya karar verdiğinizde bunu bir kerede yapmıyorsunuz. Gümüşle ilgili haber ve yorumları takip ediyor, düşme eğiliminde olduğuna inandığınız zaman, düşündüğünüz en üst rakamdan alım yapıyor ve bir sonraki alım için gümüş fiyatının biraz daha düşmesini bekliyorsunuz. Sonra da o fiyattan alıyorsunuz, sonra da bir alt fiyattan. Aşağıya doğru yaptığınız her alımda alım miktarını biraz artırmanız tavsiye ediliyor, böylece ortalamanız daha etkili bir şekilde düşüyor.
Bir örnek vereyim: 15 kilo gümüş alacak paranız var diyelim. Öncelikle şunu belirteyim; bununla tam 15 kilo gümüş almanız tavsiye edilmiyor, çünkü kenarda her ihtimale karşı biraz paranız olmasında fayda var. Mesela 12 kilo gümüş alıp 3 kilonun parasına dokunmamak, onu TL olarak bekletmek daha doğru.
Şimdi, bu 12 kilo gümüşü 5 kerede almayı planladığınızı varsayalım. Bu sırada gram gümüş fiyatının da 40 – 50 kuruş düşmesini bekliyorsunuz. Önce kendi bilgilerinize veya topladığınız bilgilere dayanarak bir karar verip belli bir noktadan alım yapmaya başlamanız, sonra da, 8 – 10 kuruşluk farklarla mesela, devam etmeniz gerekiyor.
Diyelim ki alıma 6,20 liradan başladınız. Şu şekilde devam edebilirsiniz:
6,20 TL’den 1 kg
6,12 TL’den 1,5 kg
6,03 TL’den 2,5 kg
5,90 TL’den 3 kg
5,80 TL’den 4 kg
Böylece 12 kilo gümüşünüz oldu. Alım yapmaya 6,2 liradan başladınız ama sonra daha düşük rakamlardan da alım yaptınız ve ortalamanız 5,946 TL.
Bu sonuca ulaşmak için bir süre beklemeniz gerekiyor tabii. Piyasa hareketleri umduğunuz gibi olmayabilir ve siz düşündüğünüz kadar alım yapamadan gümüş gram fiyatı yükselebilir ayrıca. Kafanızı bu gibi ihtimallere de açık tutmanız lazım.
O zaman duruma göre vaziyet alıyorsunuz. Yükseliş başlamadan önce 3 parça aldınız diyelim, bunları kârlı olarak satmanın peşine düşüyorsunuz mesela. Bu noktada da parçalı satış yapmanız tavsiye ediliyor. Bir parçayı sattınız diyelim, diğerlerini biraz daha yüksekten satma olanağı gelebilir diye bekletiyorsunuz. Bu arada böyle bir olanağın gerçekleşme ihtimalini kestirmeye çalışmanız da gerekiyor tabii.
Sonuçta, yukarıda örnek verdiğim planın işlediğini varsayalım, bu durum hareket alanınızı genişletiyor. Elinizde farklı fiyatlardan alınmış gümüşler var ve bunları farklı fiyatlardan satabilirsiniz. Gümüş gram fiyatı yükselmeye başladı diyelim; 5,98 TL oldu. 5,80’den almış olduğunuz parçayı satabilirsiniz. 5,90’dan almış olduğunuzu satabilir veya daha iyi bir kârla satmak için bekletebilirsiniz. Diğerlerini zaten bekletmeniz gerekir, çünkü onlar şimdilik zararda.
Sonuç olarak parçalı alım satım yapmak size potansiyel fırsatları değerlendirme olanağı veriyor. 12 kilo gümüş almak için ayırdığınız paranın hepsiyle 6,20’den gümüş alsaydınız fiyat daha aşağıya düştüğü zaman da alabilmek için paranız kalmayacaktı. Parçalı aldıklarınızı parçalı satmak da daha fazla yükselme ihtimalinden faydalanmanızı sağlıyor.
Son söz: Kendinizce planınızı yapın, beklentinizi, hedefinizi belirleyin ama işlerin düşündüğünüz gibi gitmeyebileceğini de her zaman aklınızda bulundurun. Bu, ayrıca yazmayı düşündüğüm bir konu:; olumsuz ihtimalleri de dikkate almak umutsuz veya karamsar olmak anlamına gelmez bence. Bu yaklaşım olası negatif durumlarda yaşayacağınız düş kırıklığının daha hafif olmasını sağlar.