Pandemi sürecinde çocuklu ailelere öneriler

Pandemi şartlarında da mutlu ve keyifli vakit geçirmenin mümkün olduğunu söyleyen Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Serkan Atıcı, pandemi şartlarında özellikle de çocukların sağlık kontrollerinin aksatılmaması gerektiğine dikkat çekiyor.

İşte Dr. Serkan Atıcı’nın pandemi sürecinde çocuklu ailelere önerileri...

Geçtiğimiz aylarda ilk yılını geride bıraktığımız COVID-19 pandemisi, tüm dünyada yaşamın hemen her alanını etkiledi. Bir yıllık deneyimler göstermiştir ki birtakım pediatrik faktörler nedeni ile çocukların büyük bir kısmı bu hastalığı semptomsuz (asemptomatik) ya da hafif bulgular ile atlatmaktadır. Hastalık çocuklarda genelde ağır seyretmese de, yaş gruplarına göre farklılıklar arz etmekle birlikte pediatrik yaş grubu için pandemi sürecinin getirdiği bazı olumsuz etkilerin olduğunu da söyleyebiliriz. Özellikle küçük çocuklarda rutin kontrol ve aşılama hizmetlerinin aksaması, daha büyük çocuklarda ekran başında geçirilen sürenin artması, spor yapma gibi egzersiz faaliyetlerinin azalması, beslenme ve uyku düzeninin bozulması, çocuk psikolojisinin kötü etkilenimleri (kaygılarda artış, huy değişikliği, ebeveynlere bağımlılık, sosyalleşme problemleri vb.) gibi pandemi sürecinin getirmiş olduğu sağlık sorunlarına da dikkat edilmelidir. Gerekli tedbirler alınarak doktor kontrolleri aksatılmamalı, çocukta görülen olumsuzluklar göz ardı edilmemeli, uzman kontrolünde gerekli önerilere dikkat edilmeli, gereken tedaviler uygulanmalıdır.

HASTALIK BULGULARI OLMASA DA GENEL KONTROLLER AKSATILMAMALI!

Özellikle 2 yaş altı çocuğu olan aileler pandemi döneminde büyüme gelişme takibi, aşılarının yapılması gibi rutin kontrollerine gidememişler ise pediatri uzmanları ile görüşerek çocuklarının kontrollerini yaptırmaları, varsa eksik aşılarını tamamlamaları gerekmektedir.

Çocuğunuzun astım, diyabet, doğumsal kalp hastalığı, kanser, immün yetmezlik, metabolik hastalık vb. gibi kronik hastalığı varsa ve pandemi sürecinde ilgili bölümlerdeki kontrolleri aksatılmış ise ilgili bölümler ile (çocuk alerji immünoloji, çocuk enfeksiyon hastalıkları, çocuk endokrinolojisi vb.) irtibata geçilmesi, hekimin hastayı görmek istemesi durumunda da gerekli enfeksiyon kontrol tedbirlerinin alınarak hastaneye başvurulması gerekmektedir. 

Ara tatil dönemi çocuklarda ağız ve diş sağlığına ilişkin kontrollerin, göz muayenesinin, genel pediatrik değerlendirmelerin yapılması için en uygun zamandır. Tüm bu kontroller, çocuğunuzun sağlıklı, verimli ve başarılı bir şekilde eğitimine devam edebilmesi açısından önemlidir. Düzenli sağlık kontrolleri sayesinde çocuklarda olası sağlık problemleri erken dönemde belirlenerek hem daha ciddi sorunların oluşumu önlenebilir hem de çocuğun okul başarısı artırılabilir. 

ÇOCUKLARIN DEĞİŞEN BESLENME ALIŞKANLIKLARINA DİKKAT!

Özellikle okul çağındaki çocuklarda sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulanması, izole hayat tarzı, öğün saatlerindeki düzensizlikler, hem uzun süre evde olmanın getirdiği hem de hastalığın getirdiği stres düzeyindeki artış, yeme isteğini arttıran reklamlara maruziyet gibi faktörler sonucunda çocukların beslenme alışkanlıkları değişebilir, obezite başta olmak üzere çeşitli sağlık sorunları yaşanabilir. Doğru ve dengeli beslenme hem çocukluk çağı obezitesinden kaçınmak hem de yetişkinlik döneminde de devam edebilecek yanlış beslenme alışkanlıklarını önlemek açısından oldukça önemlidir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün beslenme önerileri dikkate alınarak öğrencilerin hem bağışıklık sistemi hem de okul başarıları desteklenebilir. İşte ailelere birkaç öneri: 

  • Çocuklar için en iyi rol model olan ebeveynler, çocuklar için örnek beslenme davranışları sergilemeli. 
  • Öğün saatleri düzenli olmalı ve ana öğünler atlanmamalı.
  • Mevsiminde ve taze besinler tüketilmeli.
  • Haftada 1-2 porsiyon balık tüketilmeli.
  • Meyve-sebze tüketimine daha fazla dikkat edilmeli.
  • Hazır gıda tüketimi, kızartılmış ürünler ve asitli içeceklerden kaçınılmalı.
  • İmmün sistemin desteklenmesi açısından A, C, D, E vitaminleri ve demir, çinko, selenyum gibi mineralleri içeren besinlerin tüketilmeli. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri