Ülkemizde, özgürlükleri sınırlayan yasal düzenlemeler toplumu uzun yıllardır geren bir gerçekliktir. İktidarlar, halkla bir şekilde uzlaşmanın yolunun özgürlüklerdeki sınırlandırmaların kaldırılması olduğunu bilir, ama uygulama noktasında ağırdan alır.
Çünkü, özgürlüklerin tam olarak kullanılması ve yasal güvence altına alınması, iktidarların iktidar olma gücünü elinden alacaktır da o yüzden yanaşmazlar.
Ama, söylemde hep vardır, ‘’özgürlükler sınırlandırılamaz’’ der dururlar…
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, tam da özgürlüklerin her zamankinden daha fazla önem kazandığı bu dönemde yayımladığı raporda, bu çelişkiye dikkat çekiyor. 2015 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi raporunda, Ekim 2013-Ekim 2014'e kadar meydana gelen gelişmeler değerlendiriliyor. Raporda, Türkiye’nin 180 ülke arasında önceki yıla kıyasla 5 basamak tırmanıp 149. sıraya yerleştiği görülüyor. Ülke basın özgürlüğü puanımız 44,16, ama haber alma özgürlüğü, siber sansür ve yayın yasağı gibi alanlarda gerilemişiz.
Anlayacağınız, Türkiye, basın özgürlüğü konusundaki performansıyla Burundi, Myanmar, Zimbabve ve Kamboçya gibi ülkelerin gerisinde. Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nin son 4 sırasında Suriye, Türkmenistan, Kuzey Kore ve Eritre yer alıyor. Ukrayna 129, Irak 156, İsrail 101, Filistin 140, Güney Sudan 125. sırada görülüyor.
‘Raporda ‘ulusal güvenlik’ gerekçesiyle medya kuruluşlarına uygulanan baskı, birçok ülkenin puanının kırılmasına yol açtığı görüşü de yer alıyor. Geçen yıla kıyasla dört basamak gerileyip 152. sırada bulunan Rusya için, “Rus medyasında Kırım'ın ihlalinin eleştirilmesine hiçbir şekilde izin verilmiyor” yorumu yapılıyor.
Tayland, Kazakistan ve Mısır, ‘ulusal güvenlik’ gerekçesiyle raporda medyaya baskı uygulayan diğer ülkeler olarak sıralanmış.
Anlaşılacağı üzere, Türkiye, bu kaos içinde kötü bir şöhrete sahip. Durum buyken, soru şu: ÖZGÜRÜZ MÜ ?
Basın özgürlüğü hangi ülkelerde mi var ?
Finlandiya geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da dünyada basının en özgür olduğu ülke. Diğer ilk sıralarda ise Norveç ve Danimarka var.