Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi iftar ve sahurda daha dikkatli beslenmeyi gerektiriyor. Sahur ve iftar arasındaki sürenin oldukça uzun olmasından dolayı doğru beslenmeli ve bol su tüketilmeli. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Osman Poyraz, iftar ve sahur arasında bol su tüketimine ve doğru beslenmeye dikkat çekti. Günde en az 3 litre su alınmasının oruç zamanının rahat geçirilmesini sağladığını ifade eden Poyraz, iftar ve sahurda kızartma ve hamur işi yemeklerden kaçınmak gerektiğini vurguladı. Poyraz yemeklerde salata, meyve, tam tahıllı ekmek ile tek çeşit protein türü gıda tüketilmesi tavsiyelerinde bulundu.
TEK TİP PROTEİNLE BESLENİN
Orucu daha sağlıklı ve rahat tutmak için tek çeşit protein ile beslenmek gerektiğini ifade eden Dr. Poyraz, iftarda ve sahurda tek tip protein alınmasının daha sağlıklı bir beslenmeyi sağlayacağını ifade etti. Et-yumurta-kuru baklagillerden oluşan protein gruplarından sadece birinin yenmesi gerektiğinin altını çizen Poyraz, “Bununla birlikte salata, meyve, tam tahıllı veya çavdar, yulaf ekmeğinin tüketilmesi oruçlu insanın kan şekerinin daha yavaş düşmesini sağlıyor. Böylece daha rahat ve sağlıklı şekilde oruç tutabilir“ dedi. Poyraz, sahur ve iftarda kızartma türü yiyeceklerden ve hamur işlerinden (makarna, börek gibi) uzak durulması gerektiğin belirterek, “Ramazan’da daha çok ızgara, fırın ve haşlama türü yemeklerin tercih edilmeli” dedi.
KİLO BAŞI 35 MİLİLİTRE SU
Hava sıcaklıklarının yüksek dereceleri bulduğu, aşırı nem oranının bu sıcaklığı daha da bunaltıcı yaptığı bu dönem, oruç tutan vatandaşların Ramazan ayında beslenme konusunda dikkat etmesi gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Osman Poyraz, Ramazan ayında orucun daha rahat ve sağlıklı bir şekilde tutulabilmesi için tavsiyelerde bulundu. Dr. Poyraz, özellikle su tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini ifade ederek kişilerin kilo başı 35 mililitre su içmesinin hayati önem gösterdiğini aktardı.
MUTLAKA SAHUR YAPIN
Yemek yemeden haftalarca canlılığını sürdürebilen insan vücudunun susuz ancak birkaç gün yaşayabildiğini ifade eden Dr. Poyraz, “Vücudumuzun yüzde 60’a yakınının su olduğunu ve vücudumuzdaki suyun her 6 haftada bir yenilendiğini düşünürsek, metabolik fonksiyonlarımız için suyun ne denli önemli olduğunu daha da iyi anlayabiliriz” dedi. Dr. Poyraz, sahurun mutlaka imsak vaktine yakın bir zamanda yapılması gerektiğini aktararak, bu kurallara uyulmaması halinde oruçlu kalma süresinin en az 18 saate uzadığını ve özellikle susuzluğun insan bünyesinde önemli sorunlara neden olabileceğinin altını çizdi. Sahura kalkmanın son derece önemli olduğuna dikkat çeken Daire Başkanı Dr. Osman Poyraz, gece yatmadan önce sahur yapmanın zararlı olduğu belirtti.
DOKTORUNUZA BAŞVURUN
Dr. Poyraz şeker hastalığı, karaciğer, böbrek yetmezliği, kronik kalp hastalığı gibi rahatsızlıkları olan vatandaşların ise oruç tutmak için kesinlikle doktorlarına başvurmaları gerektiğinin altını çizdi.