Ramazan ayı süresince aç ve susuz kalmaya bağlı olarak vücutta birtakım ağrıları oluşabiliyor. Oruçluyken baş ağrısının oldukça sık görüldüğünü belirten Anadolu Sağlık Merkezi Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşen Yücel, “Oruçluyken nefes egzersizleri ve buz kompresi ile baş ağrıları dindirilebilir” dedi.
Açlık ve susuzluk kan basıncında ani hareketlenmelere sebep olarak baş ağrısına neden olabiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşen Yücel, “Migren gibi kronik ağrısı olan kişilerin oruç tutması baş ağrısını tetikleyebilir. Migren benzeri ağrısı olan hastaların bazıları koruyucu tedaviyi sürdürmek kaydıyla oruç tutabilir” açıklamasında bulundu.
Hafif ve orta şiddette görülen baş ağrıları nefes egzersizleri ile önlenebilir
İlaçlarını düzenli ve oruca uygun bir şekilde kullanabilecek olan kişilerin oruçlarını tutabileceğini ancak bu kişilerin Ramazan boyunca hafif ve orta şiddette baş ağrısı yaşayabileceklerini belirten Prof. Dr. Ayşen Yücel, “Hafif ve orta şiddette bir ağrıysa kişi nefes ya da gevşeme egzersizleriyle bu ağrıyı geçirebilir” açıklamasında bulundu. Ağrıyı azaltma üzerine yapılan egzersizlerin ağrı kontrolünde çok faydalı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ayşen Yücel, “Ağrılar için nefes ve gevşeme egzersizleri yapılabilir” dedi.
Baş ağrısı esnasında başa buz uygulanabilir
Prof. Dr. Ayşen Yücel, kişinin kendi kendine kaslarını gevşettiği egzersizlerin önemine değinerek, “Bu egzersizlerin sessiz, sakin bir ortamda, mümkünse sevilen bir müzik eşliğinde yapılması çok faydalı olur. Ayrıca başka bir şeyle uğraşılabilir, müzik dinlenebilir veya kişiyi rahatlatan herhangi bir şeyle ilgilenilebilir. İmkân varsa, loş ve sessiz bir ortamda uzanıp temiz hava almaya çıkılabilir” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Ayşen Yücel, ayrıca migren ağrısı sırasında başı bir eşarp veya tülbentle sıkmak, başın üzerine buz veya soğuk uygulamanın atağı geçirmede oldukça yardımcı olduğunu da vurguladı.
İlaç saatleri sahur ve iftara göre düzenlenmeli
Prof. Dr. Ayşen Yücel sık atağı olanlar ve çok şiddetli atak geçiren hastaların atağın geleceğini hissederek önceden ilaç aldıklarını vurguluyor: “Ancak oruç sırasında ilacı alamayacakları için bu kişilerin çok şiddetli atak geçirme olasılığı vardır. Bu durum, kişiden kişiye farklılık gösterdiği için mutlaka kişi kendini test etmeli. Şiddetli ağrı çeken kişiler, ağrıyı ciddiye alıp oruç tutmakta ısrar etmemeli”...
BİLGİ İÇİN
Damla Gökçen Gümüş – Müşteri Grup Direktörü / damla.gokcen@goodworks.com.tr / Tel: 0212 217 70 00 Cep: 0546 500 37 26
Ayşe Sorucu Sanıyar – Müşteri Yönetmeni / ayse.sorucu@goodworks.com.tr / Tel: 0212 217 70 00 Cep: 0554 379 07 06
Anadolu Sağlık Merkezi Hakkında
Yaşam kalitesini artırmak için dünya standartlarında sağlık hizmeti sunmak hedefiyle kurulan Anadolu Sağlık Merkezi, modern tıbbın gereklerini yeni ve kapsamlı bir sağlık anlayışıyla hastalarına aktarıyor. Hizmet kalitesine önemli katkı sağlayan Johns Hopkins Medicine (JHM) ile devam eden iş birliği Anadolu Sağlık Merkezi'nin sağlığın merkezi olma vizyonunu da destekliyor. Kurulduğu günden buyana gerçekleştirdiği çalışmalarla ‘Sağlığın Merkezi’ konumuna ulaşan Anadolu Sağlık Merkezi; onkoloji, kalp damar sağlığı, kadın hastalıkları ve tüp bebek, nöroloji, cerrahi bilimler ve iç hastalıkları dahil olmak üzere tüm branşlarda sunduğu hizmetlerde hasta odaklı yaklaşımla hareket ediyor. Hizmetlerinde hasta hakları ve güvenliğini temel önceliği olarak belirleyen Anadolu Sağlık Merkezi, kaliteli sağlık hizmeti ile dünyanın farklı bölgelerinden gelen hastalara tedavi olanağı sunuyor.