Önemli olan sendikamızın büyümesi ve tüzel kişiliğidir

Kısa bir süre önce kurulan BMİS Gebze 2 No’lu Şube’nin başkanı Necmettin Aydın gerek yeni şube, gerekse toplu sözleşme sürecini değerlendirdi. Aydın, “Önemli olan sendikamızın büyümesi ve tüzel kişiliğidir” dedi.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası hayli hareketli geçen ama ‘artçıları’ devam eden bir sürece girdi. MESS ile devam eden grup toplu sözleşmesinde greve günler kala imza atılması, grev restinin çekilmesiyle imzanın atılması arasındaki zaman diliminde BMİS’in en kuvvetli olduğu Gebze’de şubenin ikiye ayrılarak yeni bir şube kurulması tabanda, o veya bu oranda tepkiyi bir araya getirdi. O tepkiler halen sürüyor.
BMİS Gebze 2 No’lu Şube başkanlığı görevine atanan Necmettin Aydın ile gerek yeni şubenin kuruluş sürecini, gerekse toplu sözleşme sürecini görüştük. Aydın, Gebze’de yeni şube açılması konusunun iki yıldır tartışıldığını, MESS ile toplu sözleşmenin ise bütün şube ve bölge başkanlarının bilgisinde atıldığını söyledi. “Önemli olan sendikamızın büyümesi ve tüzel kişiliğidir” diyen Aydın sorularımıza şu yanıtları verdi:
ŞUBE BÖLÜNMESİ İKİ YILDIR GÜNDEMDEYDİ 
Gebze’de yeni bir şube hangi ihtiyaç üzerinden türedi?
2011 yılında şube başkanı olurken Gebze Bölgesi’nde 15 işyerinde 3 bin 800 civarı üyemiz vardı. O günden bu yana hem bölgede, hem sendika içinde yoğun tempo ile önemli çalışmalar yaptık. İlk dönemde örgütlü olduğumuz işyeri sayısını 15’ten 20’nin üzerine, 3 bin 800 olan üye sayısını 5 bin 200’e çıkarttık. Bir sonraki dönem de 8 bin üyeye ulaştık.
Bir önceki MESS grup toplu sözleşmesinden bu tarafa yani yaklaşık iki yıl önceden beri Gebze Şubesi’nin bölünmesi sendika içinde önemli bir gündem maddesiydi. Sürekli konuşuluyordu. Tartışmalar sonucunda yeni şubenin genel kuruldan sonra kurulması hem sendika genel merkezi hem temsilcilerin bilgisi dâhilinde gerçekleştirildi. Gebze Şubesi’nin büyümesi sonrası böyle bir kararın çıktığı sendika içinde kadrolarımız ve üyelerimizin çoğu tarafından biliniyor. Tabi kongreden sonra, ‘kongre sonucundan ötürü yeni şube açıldı’ havası yayılmaya çalışıldı. Oysa sürecin böyle olmadığını hepimiz biliyoruz. Onlar da bizim arkadaşımız, temsilcilerimiz. Kaybedilen bir şey yok. Bizim açımızdan önemli olan sendikamızın kazanmasıdır ve tüzel kişiliğidir. Biz bu dönem içinde sendikamızın şubesinin üye sayısını yine 3 binlerden alıp 7-8 binlere çıkartacağız. Gebze’de 1 ve 2 no’lu şubeler olarak faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. İkinci şubenin durup dururken açılması söz konusu değil. İki yıldır tartışılan bir konu ve şube kongresinin sonucu her ne olursa olsun yeni şube açılacaktı. Bu gelişmenin bu şekilde değerlendirilmesi gerekli.
DAHA İYİ ORGANİZE OLMAK İÇİN…
MESS ile toplu sözleşme görüşmeleri sürerken yeni şubenin kurulması da çok tartışılan bir ayrıntı oldu?
Zamanlama açısından yanlış olduğuna dair eleştiriler oldu. Bilindiği üzere MESS ile bir toplu sözleşme süreci geçirildi. Bu süreçte ağırlıklı olarak greve çıkılması meyilli ortaya çıktı. Bölgemizde MESS kapsamında 20 civarı fabrika var. Greve çıkılması halinde daha iyi organize ve güç birliği içerisinde olmak açısından, bu döneme denk getirilmesi biraz bundan kaynaklı. Aslında planlamada merkez toplu sözleşme görüşmesinden sonrası için düşünülüyordu. Ancak çetin geçen bu süreçte daha iyi bir mücadele ortaya koyulması için böyle bir karar alındı. Bundan sonraki süreçte de yine aynı anlayışla mücadelemizi sürdüreceğiz. DİSK’i ve Birleşik Metal-İş’i büyütme gayreti içinde olacağız.
Söylediğim gibi yeni şube birden bire ortaya çıkan bir gelişme değil. Uzun süre üzerinde konuşulan bir gelişme yaşandı. Sosyal medyada da, zamanlama açısından bir tartışma olduğunu görüyoruz zaten.
ÜCRET SKALASINI BMİS YÜKSELTTİ 
Toplu sözleşme sürecinde sendikanız grev aşamasındayken, greve ramak kala sözleşmeyi imzaladı ve tabanda yine tepki gösterenler oldu. Bu kadar kısa sürede, ne gelişti?
MESS Grup toplu sözleşmesi, zor bir sözleşme. Biz 2010 yılından bu tarafa MESS Grubu’nda önemli bir mücadele verdik ve önemli kazanımlar elde ettik. Ancak biz şunu biliyoruz. 1970’lerden bu tarafa MESS toplu sözleşmeleri ismi olarak grubun dışında çok farklı imzalanamadı. BMİS, MESS Grup toplu sözleşmelerinde mümkün olduğu kadar diğer sendikaları da zorlayarak, eylem etkinlik içine sokarak ücret skalasını yukarıya çekmeyi amaçladı ve günümüz itibariyle buraya kadar getirildi. Türk Metal ve Çelik-İş Sendikaları’nın imzaladığı toplu sözleşmelerde o oranlara gelindiyse, bu Birleşik Metal-İş’in çabaları sonucunda olmuştur. Zaten bunu MESS’in yetkilileri de her yerde, her platformda söylüyor. Üç sendikanın aynı sözleşmeye imza atması konusu tartışılırken bizim genel merkez yöneticilerimiz, ‘Bunu biz Merkez TİS’e danışacağız’ diyerek  o gün masada Türk Metal ve Çelik-İş’in imzaladığı sözleşmeyi imzalamadılar. Merkez TİS’e sordular. TİS’te de hemen hemen yarı yarıya, bazı fabrikalar ‘imzalansın’ bazı fabrikaların ‘imzalanmasın’ şeklindeki değerlendirmesinin sonucunda da imzalanmaması kararı alındı. 
BÜTÜN BAŞKANLARIN BİLGİSİ DÂHİLİNDE İMZALANDI
Bakanlık devreye girdikten sonra da bölge başkanlarının, şube başkanlarının bilgisi dâhilinde genel merkeze, ‘Fabrika içlerinde bir takım sosyal haklara yönelik adım atılacaksa”’ imzalanmasına yönelik bir rapor gitti. Komitede greve çıkılmasını isteyen bazı fabrikalarda da daha sonra fikir değiştirdikleri rapor edildi. Bütün fabrikalar için geçerli değil ama bazı fabrikalarda daha sonra karşı karşıya kalınacak sorunlarla ilgili, rapor edildi. Bakanlık huzurunda yapılan görüşmeler öncesinde de zaten Hükümet’in grevi erteleyeceği aşikâr bir şekilde ifade edilmişti. Genel başkan ve genel merkezin, kimsenin bilgisi olmadan sözleşmeyi imzaladığına dair bir hava estiriliyor. Oysa bütün şube ve bölge başkanlarının konuyla ilgili bilgisi var. Fabrika içlerinde daha sonraki süreçlerde bir takım taleplerin hayata geçirilmesi mücadelesi verilmesi kaydı koşuluyla, imzalanabileceğiyle ilgili genel merkez yöneticilerine bilgi verdiklerini biliyoruz. Dolayısıyla bir sorumluluk varsa herkesin bu sorumluluğu alması gerekiyor. Tabi beklenti çok yüksek olduğu ve toplu sözleşme beklentileri karşılamadığı için biraz reaksiyon oldu sosyal medya üzerinden. Farklı çevrelerin eleştirileri oldu. Bunun, yeteri kadar anlatamamaktan kaynaklı bir durum olduğunu düşünüyoruz.
BU HAKSIZ BİR ELEŞTİRİ 
Sosyal medyada şahsınızla ilgili olarak, fabrikası olmayan, kapanan birinin şube başkanı olamayacağı da öne sürüldü. Atamanızda usule aykırı bir durum var mı?
Profesyonel yöneticilik yapanların fabrikası mı olurmuş? Profesyonel yönetici olan insanlar tazminatlarını alıp fabrikadan ayrılıyor. Fabrika, kimsenin fabrikası değil ki. Sonuçta buralarda çalışıyoruz. Dolayısıyla bugün yönetici olanların birçoğu ihbar ve kıdem tazminatlarını alarak fabrikalarından ayrılıyor. Fabrikadan gelen arkadaşların fabrikası olmuyor. Bu haksız bir eleştiri. Birçok yöneticinin fabrikası yok. Bu konuda neyin eleştirisini yapıyorlar. Burada tabi maksatlı bir takım gruplar, franksiyonlar tarafından da bilinçli olarak eleştiriliyoruz. Bu eleştirinin, bu konunun karşılığı yok.
DAYANIŞMA İÇİNDE OLACAĞIZ 
Gebze’de iki şube sosyal etkinlikler dahil olmak üzere ortak hareket edecek mi?
Bunlar önümüzdeki süreçte konuşacağımız konular. Onlar bizim arkadaşlarımız. Gidip gelecek, dayanışma içinde olacağız. Sorunları birlikte paylaşacağız. Aynı çatı altındayız. Ortaklaşa götürmemiz gereken konular varsa mümkün olduğu kadar götüreceğiz. Şube olmanın ayrılıkları var. Onlar ayrı, biz ayrı yöneteceğiz. Zaman zaman bir araya gelip zaman zaman ayrı etkinlikler yapacağız. Süreç içinde değerlendireceğiz.
Altı ay içinde kongreye gidilecek
Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 2 No’lu Şube’de Necmettin Aydın başkanlığındaki atanmış yönetim Şube Sekreteri Engin Kulu, Şube Mali Sekreteri Kadir Gedik, Şube Örgütlenme Sekreteri Nesim Kolos ve Şube Eğitim Sekreteri Bülent Akarsu’dan oluştu. Şube önümüzdeki altı aylık süre içinde birinci olağan genel kurulunu gerçekleştirecek. 
Yeni şubeye 14 işyeri bağlandı
Birleşik Metal-İş Sendikası’nın Gebze’de iki şubeye ayrılmasının ardından Necmettin Aydın başkanlığında oluşturulan 2 No’lu Şube’ye Arfesan, Arpek, Bosal, Çayırova Boru, Federal Moğul, İnform Elektrik, Kroman Çelik, Kürüm Demir, Legrand, Makine Takım, NCG Metal, Schneider Elektrik, Schneider Enerji ve Yücel Boru işyerleri bağlandı. 14 işyerinde şubenin 3 bin 200 üye yer alıyor. Selçuk Çiftçi başkanlığındaki Gebze 1 No’lu Şube Aperam, Armetal, Cavo Otomotiv, Cengiz Makine, Dostel, Fontana, General Elektrik (GE), HT Solar, Omko, Sarkuysan, Voestalpine, Weidmann ve ZF Sachs’ta, 13 işyerinde 3 bin 800 üyesiyle devam edecek.
İLK ZİYARET LEGRAND’A
BMİS Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın ve yönetimi yeni yapılanmanın ardından işyerlerini gezerek bilgilendirmelere başladı. Bu kapsamda ilk işyeri ziyareti Gebze Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Legrand’a düzenlendi. 
Kendi yerine taşınacak
BMİS Gebze 2 No’lu Şube faaliyetlerini birkaç ay Hacı Halil Mahallesi, Hükümet Caddesi, No: 84/3 adresindeki yerinde sürdürecek. Şube önümüzdeki aylarda Gebze’nin Arapçeşme Mahallesi, Kavak Caddesi üzerindeki kendi yerine taşınacak. 
TEMSİLCİLER BİLGİLENDİRİLDİ
BMİS Gebze 2 No’lu Şube’nin örgütlü olduğu 14 işyerinden işyeri temsilcileri geçtiğimiz hafta içi şube binasında düzenlenen toplantıda bilgilendirildi. Başkan Necmettin Aydın ve yönetim kurulu üyeleri temsilcilerden gelen soruları yanıtladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri