Önce tepkiyi sonra kesintiyi kesecekler

Gebze Bölgesi’ndeki çıldırtan elektrik kesintilerinde çözüm için EMO Gebze devreye girdi. SEDAŞ Gebze ile yapılan görüşmeye göre SEDAŞ ani kesintilerde önce telefon kitleyen tepkiyi kesecek. Bölgede 2021 yatırım bütçesini üçe katladı, kesintiyi de kesecek

** EMO Gebze Başkanı Veysel Suludere, SEDAŞ Gebze’de evlerde halkı, çarşıda esnafı, sanayide sanayiciyi çıldırtan ani kesintileri görüştü SEDAŞ Gebze Müdürü Cem Barlas Kar ile görüştü

** Programsız ani kesintilerde sanayiciye bilgi akışı EMO Gebze üzerinden yapılacak. Bölgedeki yatırım yetersizliğine karşın yatırım bütçesi üçe katlandı. Gebze’de 60 milyon lira harcanacak

 

Gebze Bölgesi’nde halkın istisnasız tüm kesimlerini çileden çıkartan programlı/programsız ama ekseriyetle programsız elektrik kesintilerinin çözümünde önemli bir adım atıldı. TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Gebze Temsilciliği Başkanı Veysel Suludere, SEDAŞ Gebze’de geçtiğimiz aylarda bölge müdürlüğü görevine atanan Cem Barlas Kar ile görüştü. Suludere ziyaretin detaylarını gazetemize değerlendirdi.

SEDAŞ EMO’YU EMO

SANAYİYİ BİLGİLENDİRECEK

Programsız kesintilerde yaşanan önemli sorunlardan biri her kesimden halkın kesintiye dair bilgi alamaması oluyordu. Çok sayıda kişi SEDAŞ’ı aramaya başlayınca kitlenme noktasına gelen telefon trafiğinde kurum muhtemelen hiç birine cevap vermemeyi tercih ediyor, sanayi çevrelerini de bilgilendiremiyordu. Bu durumlarda sanayi çevresi, EMO Gebze aracılığıyla bilgilendirilecek.

HALKIN DİĞER KESİMLERİ…

Ani kesinti sonrası bilgilendirme problemine dair çarşıda esnaf ve mahallelerde vatandaşa yönelik de çözüm üretilmesi bekleniyor. Programsız kesintilerin tamamen giderilmesi içinde SEDAŞ bu yıl için bölgemize 2020’nin üç katı bir bütçe ayırmış. 60 milyon TL tutarındaki yatırımların kesintilerin önünü kesmesi bekleniyor.

 

Ziyaret görüşmesi SEDAŞ’ın Gebze Arapçeşme Mahallesi’ndeki Müşteri Hizmetleri Merkezi’nde gerçekleşti. TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Gebze Temsilciliği Başkanı Veysel Suludere’ye ziyaretinde temsilcilik çalışanı Mustafa Körlü ile birlikte üye Mesut Korkmaz eşlik etti. Heyet SEDAŞ Gebze Bölge Müdürü Cem Barlas Kar ile birlikte yöneticiler Dağıtım Varlıkları’ndan Hasan Öztabak, Enerji Müsaadesi ve CBS Birimi’nden Kerem Bıyıklı ve Merkez Operasyon’dan Erhan Zığarlı tarafından ağırlandı. Başkan Suludere, Cem Barlas Kar ve SEDAŞ yöneticilerine ilgilerinden ötürü teşekkür etti.

HİZMET BÖLGELERE AYRILDI

 

Ziyareti gazetemize değerlendiren EMO Gebze Temsilciliği Başkanı Veysel Suludere, SEDAŞ’ta son zamanlarda yönetici kadrolarında değişimler olduğunu hatırlatıp hizmetin bölgelere ayrıldığını kaydetti. Suludere, Gebze Bölge Müdürlüğü’nün de bölgemizin yapısı itibariyle SEDAŞ tarafından il müdürlüğü gibi görüldüğünü kaydetti. Suludere, Gebze Bölgesi’nde hemen yer yerde yaşanan, sanayi bölgelerinde sanayicinin, çarşıda esnafın ve mahallelerde vatandaşın isyan boyutunda şikâyetçi olduğu programlı/programsız kesintilerin sanayi ayağına dair şunları söyledi:

TELEFONLARA BAKAMIYORLAR

“Bölgemizde enerji kesintileriyle ilgili çok büyük sorunlar yaşıyoruz. Gerek vatandaşlar gerek firmalardan özellikle plansız kesintilerde yoğun şikâyet var. EMO olarak biz de firmaların işletme sorumlusuyuz. Programsız kesintilerde sanayi kuruluşları bizleri de arıyor. Biz de SEDAŞ yetkililerini arıyoruz. Öte yandan arıza esnasında SEDAŞ ekipleri arızayı gidermekle meşgulken sanayi tipi işletmelerden olsun, esnaf ve vatandaştan olsun gelen telefonlara bakamıyor.

SEDAŞ EMO’YU, EMO

ÜYELERİ BİLGİLENDİRECEK

Görüşmemizde; plansız şekilde herhangi bir kesinti olduğunda bize bildirmesini istedik. Biz de üyelerimizi sosyal medya kanalları üzerinden anında bilgilendirmek amacındayız. Aksi halde kurumdakilerde arızayı bir an önce gidermek anlamında işlerini yapamıyor, telefonlara bakamıyor ve EMO olarak biz de kesintiye dair bizi de arayan elektrik müşterisine cevap veremiyoruz. Temsilcilik olarak 550 üyemiz var. Plansız kesintilerde SEDAŞ tarafından hemen bilgilendirilmemiz halinde kuracağımız mesaj iletişim ağı üzerinden tüm üyelerimize ulaşıp onlar SEDAŞ’ı veya bizi “Nedir?” diye aramadan önce bilgilendirmek amacındayız.”

YATIRIMA BU SENE 60

MİLYON LİRA AYIRDILAR

Bölgemizdeki plansız enerji kesintilerinde SEDAŞ’ın yeterli altyapı yatırımda bulunmamasına dair eleştiri ve tespitleri de gözlemlediklerini kaydeden Veysel Suludere, “SEDAŞ bölgemizdeki yatırımlarını bu sene üç katına çıkartmış. Bölgemiz için ciddi bir yatırım miktarı ayrılmış ve 60 milyon lira civarı yatırımda bulunulacağı söyleniyor. Bu tutarın Gebze Bölgesi içinde ihtiyaca göre, yine bölgelere tanzim edilerek değerlendirileceğini düşünüyorum” dedi. Suludere kurumun yatırımları tutarları itibariyle “Büyük” ve “Küçük” diye sınıflandırıp iki ayrı ekiple hayata geçirdiğini kaydetti:

KOCAELİ ŞUBEMİZ DE SEDAŞ

GENEL MERKEZLE GÖRÜŞTÜ

“SEDAŞ enerji veren, enerji dağıtan şirket. Bizler de paydaşız. Firmalarla SEDAŞ arasındaki ara kurumuz. Bugüne kadar yaşanan tüm olumsuzlukları gidermek adına projelere dair grup çalışmaları da olacak. Elektrik mühendislerinin taleplerini, odamızda toparlayacağız. Öte yandan SEDAŞ Gebze, SEDAŞ’ın bir alt birimi. SEDAŞ Gebze’yi aşan kimi durumlar, SEDAŞ Genel Merkezi’ne aktarılacak. Bu anlamda EMO Kocaeli Şubesi’nin Gebze Bölgesi’ndeki sorunlara dair SEDAŞ Genel Müdürlüğü ile bir iki görüşmesi de oldu. Pandemi süreci koşullarına takıldı.

VERİMLİ VE OLUMLU BİR GÖRÜŞME

Gebze hızla büyüyen bir bölge. SEDAŞ’ın bölgemizdeki yatırımlarının yetersizliği zaten kendilerince de biliniyor. Biz de görüşmede kendilerine aktardık. Bu anlamda Gebze’de yaptığımız görüşme sorunların giderilmesi anlamında son derece verimli ve olumlu geçmiştir. Ben Bölge Müdürü Cem Barlas Kar ve ekibine gerek yaklaşımları, gerekse ev sahipliklerinden ötürü şahsım ve odam adına teşekkür ederim.”

AMACIMIZ BAKIŞ AÇISI

FARKLARINI DA GİDERMEK

 

SEDAŞ’ta idari kadrolardaki değişimin yanı sıra hizmet tipinde de değişime gidildiğini, Gebze Bölgesi’nde projelere önceleri bir kişinin bakarken şimdi bölge içi bölgelendirmeler ile birlikte üç kişinin baktığını kaydeden Suludere, “Ama örneğin bir binanın elektrik projesine dair çizilen projeyi Gebze’deki kabul ederken Darıca veya Dilovası’ndaki yetkili farklı bir gözle değerlendirip kabul etmeyebiliyor. Amacımız bakış açılarındaki bu farklılıkları da gidermek” dedi. Suludere, EMO Gebze Temsilciliği’nin sanayi kuruluşları ve elektrik mühendisleri ile SEDAŞ arasında köprü vazifesi gördüğünü kaydetti.

**

Hasköy’deki kesinti kazılar ve

koordinasyon yetersizliğinden!

 

Plansız elektrik kesintilerinden Hasköy Sanayi Sitesi’nin de çok olumsuz etkilendiğini, 2020’nin son günlerinde bu tepkinin basına yansıyacak şekilde açığa çıktığını hatırlattığımız Veysel Suludere, “Hasköy Sanayi Sitesi aslında resmen sanayi sitesi değil. Onlar elektrik alıp satıyorlar. Aslında usulsüz bir uygulama olduğu da söylenebilir ve varsa da bir usulsüzlük, tek değil çift taraflı sorguya açıktır.

ELEKTRİĞİ DEVLETİN

LİSANS VERDİĞİ SATAR

Yasa gereği, dağıtım lisansı olmayan bir kurum elektrik satamaz. Örneğin OSB’lerde dağıtım lisansı var. Hasköy’de sanki başlangıç şeklinde teknik sorun var. Elektriği devlet veya lisans verdiği SEDAŞ misali şirketler ile OSB’ler satar, dağıtır” dedi.

KURUMLAR ARASI

KOORDİNASYONSUZLUK

Suludere, Hasköy Sanayi Sitesi’ndeki kesintilerde sitenin yakın civarında yapılan yol çalışmalarının etken olduğunu belirtip, “Yanılmıyorsam yol, kavşak yapımı çalışması esnasında yeraltındaki kablonun kopartılması, hat patlaması vakası yaşanmış. Bu tür vakalarda da kurumlar arası koordinasyon, iletişim eksikliği söz konusu olabilir” dedi.

**

Trafolu bütün firmalarda

kadrolu mühendis var

 

Her fabrikanın kadrosunda elektrik mühendisi bulundurmadığını ancak trafosu olan bütün firmaların yüksek gerilim tesisine sahip olmasından ötürü işletme sorumlusu mühendis bulundurması gerektiğini ve bulundurduğunu kaydeden Suludere şöyle devam etti:  

SANAYİ – EMO KÖPRÜSÜNÜ

MÜHENDİSLER KURUYOR

“Trafosu olan firmaların kadrosunda mutlaka elektrik mühendisi vardır. Kadrolu elektrik mühendisinin olmadığı işletmelerde de dışarıdan çalışan mühendisler vardır. Yani bir nevi hizmet satın alma. Teknik tanımlama ile kadrolu/kadrosuz işletme sorumluları tesisin olduğu firmayla gerek EMO Gebze gerekse SEDAŞ arasında iletişimi sağlar.

MÜHENDİSTEN BAŞKASI DOKUNAMAZ!

Firma yüksek gerilim hattına sahipse ve iş güvenliğine dair eksiklikler varsa bunun tespiti ve giderilmesi için firmanın üst düzey yöneticilerini bilgilendirir. Herhangi bir enerji açma/kapama, kesme durumunda da ana sorumluluk elektrik mühendisindedir. Nitelik gerektiren ve tehlikeli iş olmasından sebep o tarz işlerdi yetkili konumundaki elektrik mühendisinden başka kimse yapamaz.”

**

HALBUKİ TAM İMZALAMAK ÜZEREYDİK!

Yönetmelik değişti.

Projeniz geçersiz

 

 

EMO Gebze Temsilciliği Başkanı Veysel Suludere ile görüşmemizde çok sayıda elektrik mühendisinin ama uygulama ama onay süresi bakımından yakındığı konular arasında yer edinen, proje onayı sıkıntılarını da görüştük.

YENİSİ HEMEN UYGULAMAYA GİRİYOR

Elektrik mühendisleri ekseriyetle yönetmelik değişikliklerinde yenisinin hemen uygulamaya girmesinden ötürü önemli yaşıyor. Hatta yönetmeliklerin çok sık değişmesinden ötürü çizilen bir projenin belediyeye tesliminde hemen işleme alınmadığı, bu esnada yeni bir yönetmeliğin devreye girdiği, hemen uygulamaya alınan yeni yönetmelikten ötürü o projenin belediye veya SEDAŞ tarafından onaylanmadığı da yaşanan sorunlar arasında. Bir diğer şikâyet konusu ise proje onayının çok uzun sürmesi. Veysel Suludere yaşanan sıkıntılara dair şunları kaydetti:

ESKİ BİNADA MÜMKÜN DEĞİL

“Örneğin yönetmelik değişti ama proje yapılacak bina eski. Yeni yönetmeliğe göre enerji odası ve kablo bacası isteniyor ama eski bina için bu mümkün değil. Ne oda yapacak yerin, ne baca kuracak durumun var. Bu tarz sorunları da görüşerek açacağız.

PROJE ONAYINDA DİJİTAL SİSTEM

Proje onayında ise dijitale geçme alternatifi var. Örneğin mühendis projeyi hazırlıyor, bedelini ödeyerek ozalit çektiriyor ve onaya götürüyor. Beğenilmezse, yine getir götür oluyor. Proje hatalı çizilmiştir, onaylanmamıştır, yani sıkıntı onaylanıp onaylanmamasında değil ancak gerek ozalit çekiminden ötürü ekonomik, gerekse git gellerden ötürü zamana yönelik israfların önüne geçecek önlemler alınabilir. Uygulamalar hayata geçebilir. Örneğin proje bir taslak halinde ve dijital halde belediye veya SEDAŞ’a ulaştırılır. Taslak onaylanırsa ozalit çıktısı alınıp proje o şekilde onaya sunulur.”

**

Aynı yönetmeliğe farklı yorumlar

 

 

Yeni bina projelerinde onay için kapısı çalınan ilk kurum SEDAŞ. Ardından yapı denetim firmaları, kimi elektrik mühendislerinin eleştirilerine göre formaliteden bir “denetim” yapıp kaşeliyor. Kimi mühendislerin gazetemize de ulaşan şikâyetlerine göre yönetmelikteki aynılığa karşın yönetmelik maddesinin farklı yorumlanmasından ötürü SEDAŞ’ın onay verdiği proje belediyelerde bürokratlara takılıyor.

 

Bir görüşe göre SEDAŞ’ın onay verdiği bir projeyi belediye incelemeye dahi gerek görmeden, “Görüldü” kaşesi vurmalı, yeterli olmalı. Çok sayıda mühendisin “Yetki karmaşası” diye tanımlayıp proje onayında tek kurumun yetkili olmasını savunduğu sorunu da Veysel Suludere’ye aktardık. Suludere, “Bu ayrı bir sorun. Ülkede proje denetleyici, karar verici kim? İşin içinde yapı denetim var. Kısmen oda da vize ve onay veriyor. Dağıtım şirketi ve belediye ile birlikte dörtlü yapılanma var. Bu sorunun da giderilmesi gerekiyor” dedi.

 

**

 

Mühendisin derdi onay

Müteahhidin derdi alan

 

Elektrik mühendisleri tarafından yönetmeliğe göre hazırlanan projelerin onayı esnasında yaşanan bir diğer önemli sorun belediye yasası ile dağıtım şirketi yasası değişikleri kaynaklı. İki farklı kurum aynı projeye, farklı çerçeveden bakıp yorumlayabiliyor. Örneğin; şartnamesinde 40 ile 63 amper arası sigorta konur denen bir projede 50 amperlik sigorta kullanılması halinde o projenin, ‘Şartnamede 50 amper yok’ diye dönme durumu var, kaldı ki yaşanmış. Projeyi hazırlayanın, ’40 ile 63 amper arası yazıyor. 50 de o arada’ şeklindeki savunması onay makamı için yetersiz olabiliyor.

 

Yeni yönetmelikle birlikte sekizden fazla daireli binalarda haberleşme odası kurulması zorunluluğu getirildi ancak zemin katta metrekare üzerinden işyeri satan veya kiralayan müteahhit, tepkili.

STANDART UYGULAMA OLMALI

Enerji odasına pano dikine mi konulacak, yere mi gömülecek. Belediye yere gömülmesini istemiyor çünkü denetime gidildiğinde pano yere gömülüyse, denetleyen göremiyor. Bir metrelik panonun 1.5 metre derinlikte bir yere ihtiyaç duyması da zemin kattaki ticari alanın metrekaresini azalttığından müteahhite göre problemli!  Başkan Suludere tüm sorunların temelinde yasa ve mevzuatlarda standart uygulamanın hayata geçmemesi yattığını kaydetti.  

 

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri