İşçi sınıfı; torba yasada yer alan ve emekçinin kıdem tazminatı hakkını gasp edecek yasa maddelerine geri adım attırmanın, üstelik Covid-19 sürecinde sokağa çıkarak geri püskürtmenin mutluluğunu yaşıyor. Geçen hafta sonu yeni bir kazanım olmasa da var olan hakkın korunması yönünde atılan bu adım emekçilere moral verirken keyfi ve mutluluğu, Tez Koop-İş Sendikası Gebze Şube’nin 9’ncu olağan kongresine de yansıdı.
HEP BİRLİKTE GERİ PÜSKÜRTTÜK
Tek adaylı kongrede başkanlığa yeniden Engin Şimşek, “16 Ekim 2020’de TBMM Başkanlığı’na sunulan torba yasa ile belirli süreli iş sözleşmesinin kapsamının genişletilmesi ve yaygınlaştırılması, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlar için kıdem tazminatı, iş güvencesi ve emeklilik hakkının yok edilmesi amaçlanmakta idi. Üç büyük işçi konfederasyonunun ve sendikamızın verdiği mücadele ile kazanılmış haklarımıza yönelik gerçekleşen bu saldırıyı püskürttük. Bu zafer genç işçilerin, sendikaların ve tüm emekçi sınıfındır” dedi.
KABUL EDİLEMEZ BİR DURUM
Engin Şimşek, şubenin 9’ncu olağan kongresinde yaptığı konuşmayı, “Sendikalaşmaya, kıdem tazminatlarına ve mevcut kazanılmış hakların kaybedilmesine yönelik uygulamaların tamamı başta Türk-İş Konfederasyonu olmak üzere bağlı sendikalar tarafından kabul edilemez bir durumdur. Türk-İş Genel Kurulu’nun aldığı, ‘Kıdem tazminatı kırmızı çizgimiz ve genel grev sebebimizdir’ kararlarının biz de arkasındayız ve destekliyoruz.
YILMADAN MÜCADELE EDECEĞİZ
Kendi işyerlerimiz olmak üzere Türkiye’de bütün emekçilerin sorunlarına, genç ve kadın işçilerin geleceksizlik ve güvencesiz çalıştırılma koşullarına karşı başta konfederasyonumuz ve sendikamız öncülüğünde yorulmadan, yılmadan mücadeleye devam edeceğiz” diye tamamlarken salondan etkili bir alkış aldı. Şimşek ayrıca şunları kaydetti:
GEÇMİŞTE OHAL.. ŞİMDİ PANDEMİ
“İşçi sınıfı tüm kazanılmış haklarına yönelik müdahalelerin yoğunlaştığı, sendikal hak ve özgürlüklerin baskı altında tutulduğu bir dönemden geçiyor. Türkiye’de bu müdahalelerin adı geçmişte OHAL idi, şimdi de pandemi. OHAL koşullarında diğer haklarımızla beraber grev hakkımızı da yasaklamışlardı. Covid-19 pandemi döneminde de yasal haklarımıza saldırıyı sürdürüyor ve işçilerin sağlığını hiçe sayıyorlar.
MAĞAZADA ÇALIŞANIN
YAŞAM HAKKI YOK MU?
Mağazada, markette, büroda, fabrikada çalışan işçi kardeşlerimin insanca yaşam hakkı yok mu? İşçi maliyetini en aza indirerek, maksimum kar elde etmek isteyen işverenlerin ağzına bal çalan bu yasal düzenlemeler ve yasa teklifleri, derinleşen ekonomik krizin yükünü emekçilerin sırtına yüklemektedir.
İŞÇİNİN İŞ YÜKÜ ARTARKEN…
Pandemi önlemleri kapsamında işyerinde daha az işçinin çalıştırılmasıyla, işçinin iş yükü arttırılmakta işverenin üstündeki mali yük azaltılmaktadır. Mağaza çalışanlarının bir kısmı kısa çalışma ödeneğinden bir kısmı da ücretsiz izin uygulamasından dolayı çalıştırılmamakta, geride kalan çalışanların ise iş yükü beş katına çıkarılmaktadır.
ADALETSİZLİK İŞSİZLİK
YOKSULLUK ARTTI
Zorunlu mal ve hizmet üretiminin sürdüğü marketlerde de işçiler yoğun şekilde çalışmaya devam ederken büro çalışanları da uzaktan çalışmaya yani esnek çalışma biçimine geçmiştir. Pandemi nedeniyle yapılan yasal düzenlemeler salgının sınıfsal olduğunu ortaya koymuştur. Esnek çalışma biçimleri yaygınlaşmakta, gelir adaletsizliği, işsizlik ve yoksulluk giderek artmaktadır.
İşçilerin sorunlarına dair en başa düşük ücret, sigortasız çalışma, esnek çalışma biçimleri, uzun çalışma süreleri; iş güvencelerinin, işçi sağlığı ve iş güvenliği olmaması ve sendikasızlık olarak yazabiliriz.
GENÇ İŞÇİLER SORUNU DAHA AĞIR YAŞIYOR
Ancak genç işçiler bu sorunları daha ağır yaşıyor. Kadın işçiler de her zaman ayrımcılığa maruz kalıyor, erkeklerden daha az ücret alıyor. İş yaşamında ve sosyal hayatında ayrımcılıkla mücadele eden kadınların uzaktan çalışma biçimi ile iş ve ev yükü daha da artmış bulunmaktadır. Hem genç hem de kadın işçi ise koşullar daha vahim bir tabloyu önümüze koymaktadır.
Yeni Ekonomi Programı (YEP) 2021-2023’te de istihdam ile ilgili politika ve tedbirler kapsamında yapılan düzenlemelerle esnek çalışma biçimlerinin uygulanabilirliğinin artırılacağı ve ikincil bir mevzuat çalışmasının yapılacağı açıklanmıştı.” (Haber Merkezi)