** Tuzla’da 2007 yılında kurduğu Bilgesin Döküm’ü 2011’de Gebze’ye Hasköy Sanayi Sitesi’ne taşıyıp 2016’da da VNT Metal’i kuran Metalurji Mühendisi Güldiken Koç firmanın büyümesini referans olunan üretim kalitesi ile çözüm ve öneri odaklı yaklaşıma bağlıyor
** Çoğu talebi zaman farkı tanımaksızın karşılayıp süratle yerine getirmelerinden ötürü kendilerini, “Nöbetçi döküm” diye tanımlayan Koç, Almanya’ya büro açmak üzereydi. Pandemiye takıldı. Üretim için de alternatifler üzerinde duran Koç, Avrupa’ya gözünü temelli dikti
Türkiye’de beyin göçü, yılların kanayan yarası. Pandemi sürecinde Covid-19’a karşı üretilen aşılarda Türk bilim ve tıp insanlarının ancak beyin göçünden sebep yurt dışında olanlarının insanlığa kazandırdıkları ile övünmeyi, onları yurtdışına kaçırmış olmanın burukluğu gölgeliyor.
ÜRETİMİ DE TAŞIMAYI DÜŞÜNÜYOR
Önümüzdeki yıllarda yeni bir beyin göçü daha Hasköy Sanayi Sitesi’ndeki Bilgesin Döküm ve VNT Metal’in kurucusu ve sahibi Metalurji Mühendisi Güldiken Koç’ın şahsında gerçekleşecek. 12 yıllık çalışma hayatının ardından 2007’de girişimci olarak iş ve çalışma hayatını sürdüren Koç’un Almanya’da açmayı düşündüğü büro tipi işyeri, pandemi sürecine takıldı. Orta veya uzun vadeli planında ise üretimini de yurt dışına kaydırıp temelli göç etmek de var.
HANNOVER FUARI İLE
DÜNYAYA AÇILDIK
Almanya’daki Hannover Fuarı’na şimdiye kadar altı defa katıldıklarını belirten Koç, “Hannover Fuarı’na katılmak bizi dünyaya açtı. İhracata öyle başladık. 2020 yılında ürettiğimizin yüzde 20’sini ihraç ettik. Bu oran 2019’da yüzde 35’e yakındı” dedi. Hedeflerinin yurt dışında yatırım olduğunu belirtip ilk adımı attıklarını söyleyen Güldiken Koç şöyle devam etti:
ALMANYA’YA OFİS AÇACAĞIZ
“Şayet pandemi olmasaydı bu sene, bu ay içinde Almanya’da ofis açacaktık. Ama 2022’de Almanya Bilgesin GMBH kurulacak. Şu an birlikte çalıştığımız bir Alman partnerimiz var. Son bir yıldır çalışıyoruz ve o arkadaşımız bizim Avrupa ayağımız. Gelecek sene şirketi kuracağız ama ofis bazında olacak. Onun ilerlemesine bağlı olarak da Almanya’ya ileride bir stok alanı, satış pazarlama olacak. İmalatı taşır mıyız, bilemiyorum. Makine parkımızın kimi özelliklerinden ötürü bizim taşınmamız da çok zor. Her istediğimizde taşınamıyoruz. Tuzla’dan buraya üç ayda taşındık. Bütün makineler yerlere oyuluyor, gömülüyor, dengeleniyor.
HAMMADDEYE YAKIN OLUNCA..
Pandemi öncesinde ileride de Polonya, Bulgaristan veya Romanya’ya fabrikayı taşıyalım diye düşündük. Hatta pandemi öncesi Polonya’da görüşmeler yaptık. Bunların altyapılarını yaptık. Orada imalatı hammaddeye daha yakın bulduk. Zaten hammaddeyi bulunca iş daha kolay.”
AİLE GİBİ OLDUK: Bilgesin ve VNT’de Güldiken Koç ile birlikte üçü kadın 13 kişi, tek vardiya çalışıyor. Pandemide geçen sene nisan mayıs aylarında kısa ödenek aldılar.
Üç gün döküm, iki gün sadece ofiste çalışma yapıp Bayramdan sonra normale döndüler. Yetişmiş eleman sorununu tornada çok yaşadıklarını belirten Güldiken Koç, “Bizim dökümhanedeki arkadaşlarımızdan biri burayı açtığımdan bugüne benimle beraberdir. Diğer arkadaşımız, bir yıl sonra girmiştir yani şu an 12 yıllık olmuşlardır.
Diğer arkadaşların biri hariç diğerleri asgari 5-6 senelik. Atölyedekiler de öyledir. Yani bize çalışmaya gelen kolay kolay gitmez. Aile gibi olduk”dedi.
**
Liseye kadar 5 ilde
7 okulda eğitim gördü
Metalurji Mühendisi Güldiken Koç; Nevşehir Hacı Bektaş Lisesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Metalurji Fakültesi (1995) mezunu. Emekli Hâkim ve Avukat merhum Mustafa Koç’un kızı olan Güldiken Koç; devlet memuru çocuğu olarak üniversite tahsiline kadar üç ilkokul, iki ortaokul, iki lise gördü; 11 senelik bu eğitim hayatı boyunca toplam 7 okul gördü. Aslen Konyalı olan Güldiken Koç bu 11 yıllık süreçte Rize, Erzincan, Erzurum, Nevşehir ve Tokat illerinde çocukluk, ilk gençlik ve eğitim yılları geçirdi.
Çalışma hayatına 1995’te Ankara’da başladı. Karabük’te KARDEMİR, İstanbul’da Klinger Yakacık Valf Sanayi, Refsan Refrakter ve DHT Metal; Darıca’da Dökmak Çelik Döküm Sanayi’nde dökümhane bölümlerinin yanı sıra kalite, satış, satın alma, yatırımlar gibi bölümlerde 12 yıl boyunca yönetim kademelerinde çalıştı.
2007’de Bilgesin Döküm Sanayi’ni Tuzla’da kurduktan sonra 2011’de Gebze’ye Hasköy Sanayi Sitesi’ne taşıdı. 2016’da aynı yerde ikinci firması VNT Metal’i kurdu.
Bir çocuk annesi.
**
Farkımız teknik çözümler getirmek
Pazarlama anlamında fuar ve yüz yüze temasın yanı sıra üçüncü olarak referansa çok önem verdiklerini kaydeden Güldiken Koç, “Ürettiğimiz herhangi bir üründen, üretimde bulunduğumuz kişinin memnuniyeti zemininde, aynı ürüne ihtiyaç duyan bir başka arkadaşına önerisiyle yani referansla da çok iş alıyoruz biz. Farkımız mühendis olmam, 26 yıldır sektörde olmam, teknik olmam ve insanların sorunlarına teknik çözümler getirmem çok etkili” dedi. Koç ayrıca şunları söyledi:
DAHA İŞLEVSEL HALE
GELMESİ İÇİN ÖNERİLER
“Müşteriyi sadece müşteri olarak görmeyiz. Herhangi bir parça getirip aynısını üretmemizi istediğinde o parçanın daha işlevsel bir hale gelmemiz için önerilerde bulunuruz. Müşteriler bundan çok memnun. Çok sayıda müşterimizin ürettiği malzemenin şeklini, biçemini, niteliğini değiştirdik. Bu öneriler onların ürettiklerinin ömürlerini arttırdı. Benim her türlü iletişim ağım onlara 7/24 açıktır. Ararlar, öneri alırlar, öneride bulunurum.
SABAH GEMİDEN SİPARİŞ
GELİR AKŞAM TESLİM EDERİZ
Butik üretim yapıyoruz. Her gün döküm ve işleme var. Bayramlarda falan son dakikada çok iş yaparız. Ben o anlamda hizmet biçimimizi, ‘Nöbetçi döküm’ diye de tanımlarım. Herkesin işini çözmek isteriz. Bu durumda insanlar size daha çok geliyor ve ticarette çok büyük önemi olan sürekliliği de sağlamış oluyoruz. Çok acil ihtiyaç duyulan parçalarda ihtiyaca süratle yanıt veriyoruz. Tersaneler ile çalışıyoruz. Bir geminin sabah gönderilen siparişini akşam teslim ederiz. Bizim iş kolumuzda, bizim tarzımızda bunu yapan firmaya çok nadir rastlanır.
12 YILLIK ÜRETİM ARŞİVİ
Bir diğer özelliğimiz arşivlemedir. Bizde 12 yıllık üretim arşivimiz var. Kimin hangi tarihte, hangi ölçüde ve nitelikte ne aldığını çok iyi biliriz. Yani müşterinin tüm reçetesi bizde var. Bu birikimleri hep saklarız. Geri dönüş yaparız. Müşteri bunun kolaylığını görür. Hangi kargo şirketiyle çalışıyor, ne işliyor, nereye yapıyor? Tabi onlar kadar detaylı bilmesek de kendi konumuzla ilgili bütün detayları biliriz ve geri bildirim yaparız. Söz verdik ve yerine getiremedik, getiremiyoruz. Bir iki gün öncesinden ararız. Geri dönüşü mutlaka yaparız. İşimizin pazarlama ve ticaret ayağında en çok dikkat ettiğimiz konu iletişim.
ÜST DÜZEY MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ
Siparişi asla telefonla almayız. Herhangi bir iletişim ağı üzerinden yazılı gönderilmesini talep ederiz. Dosyasına konur. Üretimimize dair kalite sertifikası verilir. Böyle olunca da müşterini memnuniyetini üst düzey yakalıyoruz. Bir de bizim yaptığımız iş bronz dökümü olduğu için 6-8-10 ay gibi çok uzun terminleri yok. Burada sipariş sirkülasyonu 10-15 günde sona erir.
KURUMSAL BİR FİRMAYIZ
En eski sektörlerden biri dökümcülük, sanayi devriminden bile eski. Öyle olduğu için de bir ustabaşı bir müddet bir yerde çalıştıktan sonra gidip kendi işyerini açıyor. Eski çalıştığı işyerinin yanına açıyor. Sonuçta karşılarında konuşacak kimse bulamıyorlar. Bizim işletmemiz kurumsaldır ve kurumsal firmalarla daha fazla çalışırız. Bizde ustabaşı mantığı yok. Onlarda yalan söyleme çok daha fazladır. Bizde yoktur. Döküm işinde hata çıkar. Biz bildiririz. Yine yapacağımızı söyleriz. O yüzden bizim için reklam yoktur.”
**
200 metrekare bana
çok büyük geliyordu
“İşletmemi ilk Tuzla Aydınla’da deri yan sanayide toplam 200 metrekare alanda küçük bir işyerinde kurdum. Eski pota ocağı, bir sarma makinemiz bir de eski tornamız vardı. O zamanlar o 200 metrekarelik alan bana çok büyük geliyordu.
HASKÖY’DE 1000 METREKARE ALANDA
Hasköy Sanayi Sitesi’nde, 1000 metrekare kapalı alana sahip şimdiki yerimize 2011’de taşındık. Buranın mekân sahibi Tuzla’daki Ermaksan Gemi Kauçuk Sanayi’nin de sahibi Şaban Orak’tır. Bizden önce Üstündağ Plastik’in faaliyet gösterdiği bu yeri boşalınca bize kiraladı. Babam kadar sevdiğim Şaban Orak müşterimdir aynı zamanda. Kira ödemem, yaptığım iş üzerinden mahsuplaşma ile olur.
GÖZÜME BÜYÜK GELEN KÜÇÜK YER
Biz Tuzla’da iken, bana büyük gibi gözükse dahi hem küçüktük hem de yeterli elektrik gücü yoktu. Bizim buradaki makine parkımız için 270 kVA elektrik gücü kullanıyoruz. Ama eski yerimizde sadece 5 kVA gücünde elektrik vardı. Ocak alamıyor, imalat ve teknolojide yenileme yapamıyorduk. Bizim işyerlerinin bulunduğu alanda trafo yoktu. Hemen yan tarafında arsalar vardı. Alıp değerlendiriyordunuz belki ama bizim öyle bir gücümüzde yoktu.”