Nereden nereye (3)

 

 

Bugün bitireceğim, çünkü daha fazlası haksızlık olur.Nedeni de şu: A.A’nın AKP dönemindeki yönetsel anlayışı üzerinden yüzlerce sayfalık 2-3 ciltlik kitap yazılabilir.

Gelelim A.A’nın devlet bütçesinden aldığı paylara…

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, “memur olmadığını” öne sürdüğü AA Genel Müdürü Kemal Öztürk’ün, devlet bütçesinden aldığı pay da dudak uçuklatıyor.

Gelelim A.A’daki personel politikası ve bütçe uygulamalarına…

2011 yılında A.A’nın Genel Müdürlük koltuğunu oturan Öztürk’ün ilk işi, süresi dolan personeli emekli etmek oldu. 2011 ve 2012 yıllarında toplam 164 kişi emekli edildi. Bunun sonunda personel sayısı 733’e geriledi. Personel sayısı düşerken, A.A’ya Hazine’den aktarılan ödenek tutarı ise adeta katlandı. Örneğin, 2010 yılında Kemal Öztürk’ten önce AA’ya Hazine’den 64.4 milyon liralık kaynak aktarılırken bu rakam 2011’de 131.3 milyon liraya, 2012’de 113.4 milyon liraya, 2013’te ise 112.5 milyon liraya yükseldi.

A.A’nın son üç yıllık döneminde, daha önceden ücretsiz olarak yapılan bir çok hizmet paralı hale getirildi ve hizmet bedelleri de geçmişe göre önemli ölçüde zamlandı. Buna rağmen, gelirlerdeki artış sınırlı kaldı.

2011’de 20.1 milyon lira olan gelir, 2012’de 26.1 milyona, 2013’te ise 27.4 milyona yükseldi. Söz konusu gelirler kurum harcamaları için kullanıldı. Üç yılda toplam 73.6 milyon lira öz gelir elde edildiği dikkate alındığında, AA’nın Kemal Öztürk döneminde kullandığı toplam kaynak tutarı 430 milyon lirayı geçiyor.

Yani, “bağımsız gazetecilik” yaptığını öne süren Kemal Öztürk, devlet kesesinden “gazetecilik” yapmayı sürdürüyor. 

Öztürk’ün koruma kalkanı da sağlam gibi. Arkasında, ağlamalarıyla ünlü siyasetçi

Bülent Arınç ver. Arınç, seçim gecesi AKP’deki mesaisini savunurken Kemal Öztürk’ün devlet memuru olmadığını söylemişti.

 Oysa,Hükümetin, “sarı basın kartlı gazeteci” olarak kamuoyuna tanıttığı Kemal Öztürk, kamu kurumları arasında en fazla kamu kaynağını kullanan kurum yöneticilerinin başında geliyor. AA’nın gelirleri, personel ödemelerini bile yetmediği için devlet her yıl AA’ya milyonlarca liralık kaynak aktarmak zorunda kalıyor. Öztürk’ün, maaşı bir anlamda “milletin vergileri” ile ödeniyor. 

Yani, Öztürk maaşını devletten alıyor…

Kaldı ki, geçen yıl 9 Nisan’da toplanan şirket Genel Kurulu’nda AA hisselerinin sermaye artırımı gündeme gelmiş ve rüçhan haklarını kullanmayan ortakların yerine Kemal Öztürk’ün AA hisselerinin yüzde 25.2’sini 1 milyon 287 bin TL’ye üzerine geçirmesine karar verilmişti. Öztürk dışında en büyük paya ise yüzde 47.75’lik hisseyle Hazine sahip bulunuyor. Hazine, hissesi oranında AA’ya para akıtırken, Kemal Öztürk’ün ortak olarak bu şekilde bir sermaye katkısı yapıp yapmadığı ise soru işareti. AA’nın 2013 yılı için yüzde 47.1’lik hisesi için AA’ya 112.5 milyon lira kaynak aktardığı düşünüldüğünde, Kemal Öztürk’ün de hissesi oranında şirkete ödemesi gereken para 59.6 milyon liraya ulaşıyor. 

Bu konuda bilgisi olan kamuoyunu aydınlatsın da bizler de öğrenelim…

 

(Sürecek)