İzmit’te, uzunca bir süredir Barlar Sokağı’nın taşınması meselesi gündemi işgal eden konuların başında geliyor. Şahabettin Bilgisu Caddesi (Eski PTT Caddesi) ve civarı, kentteki mevcut barların yüzde 99’una ev sahipliği yapıyor. O caddede, eğlence mekanlarına bağlı bir hareketlilik her zaman gözlenebilir.
Bu bölgedeki eğlence yerlerinin sahip ve işletmecileri, yani Kocaeli Eğlence Yeri Sahipleri ve Yatırımcıları Derneği (KEYDER) üyesi esnaf, uzun süredir sıkıntılı. Çünkü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin tramvay projesi kapsamında kamulaştırma alanı haline getirilmesine karar verdiği Barlar Sokağı, öyle ya da böyle boşaltılacak.
Bu konuda süre daralıyor, ama soruna halen bir çözüm bulunamadığı için işletmeciler halen çaresiz bir beklenti içinde.
Sokaktan çıkmak zorunda bırakılan esnaflara işlerini yapacakları yeni bir yer verilmemesi nedeniyle başlayan sorun, 20’nin üzerinde görüşme yapılmasına rağmen çözülemiyor. Ekmek yedikleri yerin ellerinden alınmasına ve iş yapacakları yeni bir yer belirtilmemesine tepkili olan esnaflar, etkili ve yetkili herkesle görüşme yapıyor ama henüz bir adım bile ileri gidilebilmiş değil.
İzmit Belediyesi Zabıta ve Ruhsat Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Güray Oruç’u da ziyaret eden KEYDER Başkanı Yusuf Ziya Tom, dernek üyeleri Timuçin Sayıner, Uzay Yıldırım, Serkan Göğük ve Hasan Tahsin Aydınlar, kendilerine yeni alan tahsis edilmesini ve tahsis edilen bu alanda da aynı şekilde alkol ruhsatlarının yenilenmesini talep etti.
Ayrıca, daha önceki görüşmelerde de bahsedildiği gibi Galericiler Sitesi’nin yan tarafında bulunan 55 bin metrekarelik boş alanda kendilerine daha önce sözü verilen 16 bin metrekarelik alanın verilmesiyle ilgili destek istedi.
Henüz bir sonuç alamadılar, o yüzden de, ‘’Ne olacak şu Barlar Sokağı’nın hali ?’’ sorusu, daha bir güncel hale geldi.
Başkan Yardımcısı Güray Oruç’un söyledikleri, aslında o bölge esnafına hakaret niteliğinde. Diyor ki, ‘’Barlar sokağındaki hizmet kalitesi düşük, bu hizmetten memnun değiliz. Amacımız bu kalitenin yükseltilmesi……..’’
Sormazlar mı adama, ‘’O sokağa kaç kere girdiniz, o barlarda kaç gece hizmet aldınız da kalitenin düşük olduğuna karar veriyorsunuz’’ diye.
‘’Kente yakışır bir projeye destek veririz’’ de diyen bu zat-ı muhterem, o projenin nasıl olacağını da açıkça bir söylese iyi olacak.
İzmit Belediyesi yönetiminin, ‘’Büyük arazi tahsislerini büyükşehir belediyeleri yapar. Bizim belediye olarak sizlere yer verme şansımız yok. Barlar Sokağı’nda 12 işletme mağdur oluyor. Biz bunu çözmek için caba harcıyoruz” sözlerinin arkasına sığını topu taca atmaktan başka ne yaptığını ben bilmiyorum. Bilen ya da gören varsa lütfen açıklasın.
Mesele, ziyarete giden KEYDER ekibi içinde olan Timuçin Sayıner’in söylediğini hazmedememekten geliyor.
Sayıner diyor ki;
‘’Bizler bu sokakların güzel, akil yüzleriyiz. 40 yaşına gelen satrancı Şah Bar’da öğrendiğini, Baron Bar’da eşine evlenme teklif ettiğini, Barcelona’da arkadaşlarıyla buluştuğunu, Vidimo’da sevdiği sanatçıyı dinlediğini söylüyor. Bu kentte yaşayan pek çok insanın bu sokakta anıları var. Bunlara belediyelerin de göz ardı etmemesi gerekiyor……………….”
İşte, bu sözler, AKP zihniyetinin dayattığı yeni yaşam biçimini reddeden sözlerdir. ‘’Ne olacak şu Barlar Sokağı’nın hali ?’’ sorusunun yanıtını, Timuçin Sayıner’in değerlendirmesini hazmedemeyen zihniyetin dayatmasındaki öz oluşturuyor.