Müzisyenler Geçinebilmek İçin Enstrümanlarını Satıyor

Halil Yeni

Korona virüs hemen her sektörde olduğu gibi müzik sektöründe de ciddi sonuçlar doğurdu. Sektörü neredeyse durma noktasına getiren salgın sebebiyle müzisyenler ve sahne emekçileri zor günlerden geçiyor.

 

Konserlerden kazanan solistler, vokaller, enstrüman çalan müzisyenler, konserlerin iptal edilmesiyle birlikte derinden etkilendi. Salonlar kapatıldı.

 

Ayrıca nişan, düğün sünnet, mezuniyet, kutlama gibi eğlencelerde çalan müzik emekçileri de bu etkinliklerin yasaklanması ile birlikte zorluklar yaşadı.

 

Kafe ve barların kapatılmasıyla birlikte ortaya muhteşem bir işsiz sayısı çıktı.

 

İzmir, Ankara gibi bazı belediyelerin dışında müzik emekçilerine hiçbir destek sunulmadı. Devlet tarafından fon oluşturulmadı.

 

Müzik-Sen’in geçtiğimiz günlerde bir veri açıklayarak yüze yakın müzisyenin intihar ettiğini söyledi. Ayrıca ‘’Müzik aletlerini satarak eve ekmek götürmeye çalışan müzisyenler var” dedi.

 

Çoğu müzisyenin sigortası yok. Bu yüzden geçici iş göremezlik ödeneğinden de yararlanamıyorlar.

 

Türkiye Müzik ve Sahne Emekçileri sosyal medya paylaşımları ile yetkililere söyle seslenmişti. “Saygıdeğer devletimiz, sayın yetkililerimiz ve sevgili dostlar; Böyle dönemlerin çoğunda ne yazık ki ilk etkilenen ve en son akla gelen, biz müzisyen ve sahne emekçilerinin sesine kulak verir misiniz? Tüm insanlığın en değerli hazinesi şüphesiz sağlık… Korona ile mücadele ve sonrasında sanatımızı var gücüyle sürdürebilmemiz, ayakta kalabilmemiz ve size yeniden ‘ses’ verebilmemiz için desteklerinize ihtiyacımız var. Unutmayın herkes susar ama müzik devam eder! Zaman birlik olma zamanı… Şimdi müzik sustu ve söz sırası sizde…

 

Peki ya sonuç? Sonuç şu;  

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yunus Emre Enstitüsü, yeni tip koronavirüs ile mücadele sürecinde, müzisyenleri ‘’teşvik etmek’’ amacıyla çok tartışılan bir proje başlattı.

 

Haftalık veya günlük yevmiye ücretiyle çalışan ve herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlar başta olmak üzere, işini kaybeden veya işleri durma noktasına gelen sanatçı ve sektör çalışanlarına projeye katkıları karşılığında bin TL, en fazla da üç bin TL’lik bir ödeme yapacak.

 

Evet yanlış duymadınız. İşini kaybeden, güvencesi olmayan, aylardır çalışamayan, faturalarını ödeyemeyen sanatçılara en fazla üç bin TL yardımda bulunacak.

 

Yorumu size bırakıyorum.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.