Müsilaj için “bilim kurulu” oluşturuldu

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Marmara Denizi'ndeki müsilajı temizlemek için oluşturulan Bilim ve Teknik Kurulu Başkanlığına Prof. Dr. Hasan Mandal'ın getirildiğini bildirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 6 Haziran 2021 tarihinde Kocaeli, İstanbul, Balıkesir, Bursa, Tekirdağ, Yalova valileri ve belediye başkanlarının katıldığı Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Toplantısı'nın ardından Marmara Denizi'ni müsilajdan temizlemek amacıyla oluşturulan 22 maddelik bir eylem planı açıklamıştı. Marmara Denizi Koruma Eylem Planı; Marmara Belediyeler Birliği ile birlikte Bakanlıklar, TBMM Çevre Komisyonu Üyeleri, Valiler, Belediye Başkanları ve bilim insanlarının katkılarıyla hazırlanmıştı. Eylem Planının ilk maddesinde “Marmara Bölgesi’nde kirliliğin azaltılması ve izleme çalışmalarının yürütülmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ilgili kurum ve kuruluşlar, üniversiteler, sanayi odaları ve STK'lardan müteşekkil koordinasyon kurulu, Marmara Belediyeler Birliği bünyesinde ise Bilim ve Teknik Kurulu” oluşturulacağı belirtilmişti.

“DENİZ TEMİZLİĞİ SEFERBERLİĞİNİ BAŞLATTIK”

Bilim ve Teknik Kurulunda yer alan 21 isim Marmara Belediyeler Birliği Encümen Toplantısı’nın ardından MBB ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın tarafından açıklandı. Büyükakın, “Marmara Bölgesi’nin ortak problemlerine yönelik çözümler geliştirmek, bölgesel ölçekte araştırmalar yaparak politika önerileri oluşturmak ve birlikte hareket etmek, Marmara Belediyeler Birliği’nin kuruluş misyonu. Bu misyon ışığında Marmara Denizi’ni tehdit eden müsilaj problemiyle mücadele için Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile birlikte çalışmalarımıza başladık. Katılımcı bir yaklaşımla 6 Haziran’da bir koordinasyon toplantısı gerçekleştirdik. Bu sorun ortak akılla ve birlikte hareket ederek çözülebilecek bir sorun. ‘Marmara Hepimizin’ diyerek Türkiye’nin en büyük deniz temizliği seferberliğini başlattık” şeklinde konuştu.

“BİLİMSEL OLARAK TAVSİYELERDE BULUNACAK”

Tonlarca deniz salyasının Marmara Denizi’nden uzaklaştırıldığını ifade eden Büyükakın, “Müsilaj seferberliğimizi bilimin ve teknolojinin tüm imkânlarını kullanarak yürütmeye devam ediyoruz. Dün de oksijenin daha derinlere inmesine ve deniz canlılarının rahat solunum yapmasına yardımcı olacak cihazları Sayın Bakanımız Murat Kurum ile Marmara Denizi'mize bıraktık. Marmara Denizi'ni müsilajdan temizlemek için oluşturulan 22 maddelik Marmara Denizi Eylem Planı’nın ilk maddesinde Marmara Belediyeler Birliği bünyesinde bir bilim ve teknik kurulu oluşturulacağını ilan etmiştik. Bu kurul, Marmara Bölgesi’nde kirliliğin azaltılması ve izleme çalışmalarının yürütülmesi amacıyla kuruldu. Aynı zamanda bu kurul Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile kurulan Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu çalışmalarına bilimsel olarak tavsiyelerde bulunacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının görüşleri ve TÜBİTAK ile işbirliği içerisinde MBB bünyesinde oluşturulan kurulda 21 değerli bilim insanı bir araya geldi” dedi.

 

Marmara Denizi Eylem Planı Bilim ve Teknik Kurulu:

Kurul Başkanı

 

Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK

 

Kurul Üyeleri

 

Doç. Dr. Ahsen Yüksek, İstanbul Üniversitesi

 

Prof. Dr. Ayşen Erdinçler, Boğaziçi Üniversitesi

 

Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Ortadoğu Teknik Üniversitesi

 

Prof. Dr. Bülent Keskinler, Gebze Teknik Üniversitesi 

 

Doç. Dr. Çolpan Polat Beken, TÜBİTAK’tan Emekli Uzman

 

Prof. Dr. Funda Yercan, Piri Reis Üniversitesi

 

Prof. Dr. Güçlü İnsel, İstanbul Teknik Üniversitesi

 

Prof. Dr. Güleda Engin, Yıldız Teknik Üniversitesi

 

Prof. Dr. Gülşen Altuğ, İstanbul Üniversitesi

 

Prof. Dr. İzzet Öztürk, İstanbul Teknik Üniversitesi

 

Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, İstanbul Üniversitesi   

 

Prof. Dr. Melike Gürel, İstanbul Teknik Üniversitesi

 

Prof. Dr. Mete Yılmaz, Bursa Teknik Üniversitesi

 

Prof. Dr. Mustafa Sarı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi       

 

Prof. Dr. Nuray Çağlar, İstanbul Üniversitesi

 

Prof. Dr. Nüket Sivri, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa

 

Dr. Osman Okur, TÜBİTAK MAM           

 

Prof. Dr. Saadet Karakulak, İstanbul Üniversitesi

 

Dr. Selma Ayaz, TÜBİTAK MAM             

 

Prof. Dr. Sevil Veli, Kocaeli Üniversitesi.

Haber Merkezi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri