Her gün akıllı telefonlarımızla devamlı internete bağlanıyoruz, peki bundan müzik yapılabileceği aklınıza gelir miydi?
Makineleri her geçen gün daha fazla iş alanında görebiliyoruz. Mimariden otel komiliğine, araba üretiminden güvenlik servislerine kadar hayatın her noktasında bir yerler buluyorlar. Ama onları pek görmediğimiz bir nokta sanat. Hala neredeyse tamamen insanların hakimiyetinde olan müzik, resim ve benzer sanatlar, arada bir çıkan ilginç bir fikir ile canlanıyor. İşte 4G mobil veri akışından müzik yapabilen enstelasyon da bu fikirlerden biri.
Dünyanın ilk sualtı müzik festivali Florida'da gerçekleştirildi
Litvanyalı bir sanatçı olan Andrius Sarapovas, içinde elektronik, mekanik ve sanatsal parçaları olan dev bir enstelasyon meydana getirmiş. Bu projede Sarapovas dışında profesyonel programcılar, mühendisler ve elektromekanik uzmanları çalışmış. 77 mekanik/elektronik çalgıdan oluşan bu sergi, Litvanya'lı operatörlerden Tele2'nin 4G ağından anlık veri çekiyor. Bu veriyi özel bir algoritma ile notalara dönüştüren sistem, notaları farklı sesler çıkartan çalgılara aktarıyor.
Bir saniyelik veri akışı bir saniyelik müzik oluşturmakta. Ağa kullanıcıların bağlanma miktarı müziğin ritmini, hızını, volümünü ve enstelasyonun bulunduğu alandaki ışığın düzenini kontrol ediyor. Saniye başına indirilen veri miktarı ise müziğin perdelerini ve tonunu belirlemek için kullanılıyor. Dolayısı ile günün belli bir kısmında oluşan müzik, Tele2'nin 4G ağına o anda bağlı kullanıcıların indirdiği verilere göre oluşturulmakta ve aynı müziği ikinci bir kez daha duymanız mümkün değil.
Kaynak:SÖZCÜ