Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Gebze İlçe Temsilciliği olarak Gebze de geçtiğimiz günlerde yaşanan asansör kazası ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, “Asansör bakım firmaları kamu kurumlarınca sıklıkla denetlenmeli, yetkinlikleri kontrol edilmelidir ”denildi.
Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Gebze İlçe Temsilciliği tarafından yapılan açıklama şöyle:
“Geçen hafta Gebze de meydana gelen ve 11 yaşındaki bir kardeşimizin hayatını kaybetmesine sebep olan asansör kazasının ardından, asansörlerin ne kadar güvenli olduğu bir kez daha tartışmalı hale geldi. Hayatını kaybeden kardeşimizin ailesine başsağlığı diliyoruz.
Günümüzde kullanılması vazgeçilmez hale gelen, halkımızın konutlar, işyerleri, hastaneler, AVM’ler gibi birçok yerde kullandığı asansörlerin sayısının ülkemizde 500 binin üzerinde olduğu düşünülmektedir. Bu asansörler Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği kapsamında yıllık olarak kontrol edilmekte ve kontroller sonunda asansörlere, anlamları kısaca Yeşil etiket kusursuz, Mavi Etiket hafif kusurlu, Sarı Etiket kusurlu ve Kırmızı Etiket güvensiz olarak nitelendirilebilecek etiketler iliştirilmektedir.
BİR KEZ DAHA UYARIYORUZ
Apartman yöneticileri (Bina sorumlusu) asansörün ayda bir defa periyodik bakımını, yılda bir defa da periyodik kontrollerini yaptırmalıdır.
Asansörlerin bakımının; meslek odalarınca mesleki yeterliliği belgelendirilmiş olan bakım personelenin olduğu, mühendis çalıştıran ve TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi olan yetkin asansör firmalarınca bakım yaptırılması sağlanmalıdır.
Asansör bakım firmaları kamu kurumlarınca sıklıkla denetlenmeli, yetkinlikleri kontrol edilmelidir.
Asansör bakım firmalarının bakımı gerçekleştirdiği bina da enaz 2 kişiye asansör kurtarma eğitimi vermeli, gerekli eğitim tutanakları tutulmalıdır.
Yetkisiz kişilerin kurtarma eğitimi yapması bina sorumlusu tarafından engellenmelidir.
Kırmızı Etiket iliştirilmiş asansöre kesinlikle bakım hizmeti verilmemesi ve asansörün bu süre zarfında kullanıma kapatılması sağlanmalıdır.”