Yıldızlar Holding’e bağlı Yıldız Demir Çelik A.Ş. tarafından Kartepe Uzunbey’de kurulmak istenen haddehane ve çelikhane tesisine karşı tepkiler Şubat ayında yapılması planlanan ÇED toplantısının iptal edilmesine neden olmuştu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına ikinci kez başvuran firma, ÇED toplantısı için yeninden tarih aldı. Toplantının 4 Ağustos Perşembe günü saat 10.00’da Kartepe Necip Fazıl Kısakürek Düğün Salonu’nda gerçekleştirileceği duyuruldu. ÇED toplantısı öncesinde basın açıklaması yapan TMMOB’a bağlı Kocaeli Mimarlar Odası, projeye karşı çıktı. Oda başkanı Alper Dülger ve şube yöneticilerinin katıldığı basın toplantısında Dülger bir açıklama yaptı. “Çok kritik bir eşikte olduğumuzu düşünüyorum” diyen Dülger “Küçümsenemeyecek, istihdamla makyajlanamayacak bir durum söz konusu. Bunu şehir olarak kabullenmememiz lazım.
“ŞU AN UYARIYORUZ”
Böyle yatırımlar başka şehirlere de zorluklar yaratan yatırımlardır. Kartepe’de yapılması sadece Kartepe’yi etkilemeyecek. Kandıra dahil tüm ilçeler etkilenecek. Trafikte, hava kirliliğinde bunları göreceğiz. Bu etkiler giderek artacak. Kocaeli’de yaşam konforunu azaltacak bir girişim olduğunu düşünüyoruz. Deprem konusunda detaylı bir planlama yapılmamış, istatistik olarak bakılmış. Detaylı risk planlaması, hazırlanan rapor içerisinde olmalıydı. Bunu bu şekilde halka nasıl anlatacağız muamma. Siz bu şehri ve bu şehrin insanını düşünmüyorsunuz demektir. Atık maddeler konusu da belirsiz. 5 yıl sonra çevre katliamı haberleri yapılmaya başlanacak. Bu durumu yaşamak zorunda mı bu şehir? Biz şu an uyarıyoruz, bu kötülüğü bu şehre yapmayın. Biz kaybedilecek bir hayatı bile yaratılacak istihdama değişmeyiz. Kocaeli’de bir kişinin hayatı dahi milyarlar sunan fabrikatörlere emanet edilemez, edilmeyecektir.
“SU İHTİYACI NASIL KARŞILANACAK”
ÇED toplantısında tesisin yönetmeliğe uygun olduğunu tespit ederseniz bu şehrin insanına ihanet edersiniz. Biz bu tesisin hayati risklere sebep olacağını söylüyoruz. Kocaeli’nin mevcut hava kirliliği sanayiye doyduğunu gösteriyor. Projenin hayata geçirilmesi ile birlikte tesisin saatte 400 ton soğutma su ihtiyacı oluşacak. Biz su krizini her yıl yaşarken bu fabrikanın su ihtiyacını Büyükşehir ve İSU nasıl karşılayacak? Sapanca’ya mı gözünüzü diktiniz? Bu kadar çevresel anlamda felakete sürükleyecek tesisin trafikle ilgili yaratacağı sorun çok masum. Maddelerin tesisi ulaştırılması, atıkların bertaraf edilmesi sürecinde bir taşıma söz konusu olacak” dedi.
Haber: Ahmet Zeki AYAR