Milli Marşı 100’ncü yılında kıta kıta oyunlaştırdılar

Kadın ve genç gruplarıyla Çayırova Belediye Tiyatroları ülkemiz tiyatro tarihine ilk imzasını dünya prömiyerleri ile atacak. İstiklal Marşı’nın kabulünün 100’ncü yılına atfen kaleme alınan Mehmet Akif’ten Çayırova’ya ilk Çayırova seyircisiyle buluşacak

Çayırova Belediyesi’nin pandemi öncesi dönemine denk gelen çağrısı sonrası kurulan kadın ve gençlerden oluşan tiyatro toplulukları pandemi kısıtlamalarının kalkması ile birlikte perdeyi bir açacak, pir açacak. Topluluklar ülkemiz tiyatro tarihine ilk imzasını dünya prömiyerleri ile atacak.

 

İLK İZLEME HAKKI ÇAYIROVALI’NIN

 

İstiklal Marşı’nın kabulünün 100’ncü yılına atfen kaleme alınan Mehmet Akif’ten Çayırova’ya ilk Çayırova seyircisiyle buluşacak. İstiklal Marşı’nın yazılış süreciyle birlikte 10 kıtasının hikâyesini anlatan oyun topluluğun yönetmen ve eğitmenlerinden Behruz Firuzment tarafından kaleme alındı.

 AÇILIŞI ÜÇ OYUNLA YAPACAĞIZ

 

Mehmet Akif’ten Çayırova’ya adlı 35 dakika süreli oyunun gerek dünya gerek ülkemiz prömiyerinin Çayırova’da olacağını kaydeden Çayırova Belediye Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Hakan Güneri pandemi sonrası sezon açılışında kadın grubunun “İnce eledik sık dokuduk”, gençler grubunun “Kifah” adlı oyunu sahneleyeceğini söyledi.  Güneri, Mehmet Akif’ten Çayırova’ya dair oyunda ise özetle şu ipuçlarını paylaştı:

ÇAYIROVALI GENÇLER TACETTİN DERGAHI’NDA

 “Çayırova’dan bir grup Ankara’da İstiklal Marşı’nın yazıldığı mekan olan Tacettin Dergahı’na gidiyor. Bilinir hikâyedir, Akif ile birlikte üç kişi otururlar. Oyuncularımız oraya gidiyor.

SAHNEDE USTA ÇIRAK İLİŞKİSİ

 

Müzenin bekçisi var. Bekçiyi sağolsun Behruz Firuzment canlandırıyor. Sağolsun, şereflendirdi. Usta çırak sahnede belli olsun ve eğitim devam etsin ettik. Benim için de fırsat eğitimi olacak.

BURADAN BAKINCA

ÇANAKKALE’Yİ GÖRÜYORUZ

 

Bekçi gençlere, ‘ ‘Fazla beklemeyin. Gelen çok’ diyor. Gençlerden biri balmumu heykellerden birinin arkasına gidiyor. Bekçi, ‘Dur ne yapıyorsun niye gittin? Ne görüyorsunuz oradan?’ deyince genç, ‘Biz buradan bakınca Çanakkale’yi görüyoruz” diyor ve sonra birden oyun başlıyor. Akif canlanıyor. Balmumu heykeller canlanıyor.

KITA KITA OYUNLAŞTIRDIK

 

Oyunda İstiklal Marşı’nın yazılma hikâyesini kıta kıta anlatıyoruz. İç ses, dış ses, ikinci bir gos perde, onun arkasında 8-10 kişilik bir koro var. Onlar oyuna dâhil oluyor. Efektler var. Bazen tüm efektler birleşiyor. İstiklal Marşı’nın sözleri perdede dağılıyor, toplanıyor, sonra geri dağılıyor.

HAVADA HARFLER UÇUŞACAK

Akif konuşurken havalarda harfler görülecek. Gos perdesi siyah olduğu için bir sonsuzluk duygusu da yaratıyor, göz hemen seçmiyor. Oyunda nitelikli bir tekniği, videonet tekniğini kullandığımız için görüntü kalitesinin de çok yüksek olduğu ciddi bir iş ortaya çıktı.

 

AKİF’İN DEĞİL 100’NCÜ

YILINDA MARŞIN HİKÂYESİ

 

100’ncü yılında İstiklal Marşı’nın yazılma hikâyesi olan oyumuz aslında tam bir Akif oyunu değil. Akif’in tabi ki kendisi var. Bir genç oyuncumuz da çok güzel canlandırıyor. Herkesi de Akif olduğuna ikna edecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KÜLTÜR-SANAT Haberleri