Milli Eğitim Bakanlığı'nda milyonlarca liralık skandal

 Milli Eğitim Bakanlığı, Aralık 2016'da gerçekleştirilen bir deneme sınavı skandalıyla sarsılıyor. Son aylarda açığa çıkan skandalın boyutu...

 

Milli Eğitim Bakanlığı, Aralık 2016'da gerçekleştirilen bir deneme sınavı skandalıyla sarsılıyor. Son aylarda açığa çıkan skandalın boyutu milyonlarca lira değerinde...

Milli Eğitim Bakanlığı, Aralık 2016'da gerçekleştirilen bir deneme sınavı skandalıyla sarsılıyor. Son aylarda açığa çıkan skandalın boyutu milyonlarca lira değerinde.

Olay, MEB İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin özel bir okulun matbaasına, yasa ve yönetmeliklere aykırı olmasına rağmen deneme sınavı kitapçığı bastırmasıyla başlıyor. Bastırılan deneme sınavına öğrenciler sokuluyor ve bu deneme sınavları 51 ilde gerçekleştiriliyor. Sınav, tüm ortaokul ve liselerde, milyonlarca öğrenciyi kapsayacak şekilde yapılıyor.

Özel bir okulun matbaasına bastırılan milyonlarca deneme sınavı kitapçığı için il milli eğitim müdürlüklerinin de özel okula para ödediği belirtiliyor.

Bu olayın açığa çıkmasıyla Milli Eğitim Bakanlığı tüm il milli eğitim müdürlüklerine yazı yazıyor.

Aralık 2016'da basılan kitapçık ve gerçekleştirilen deneme sınavının üzerinden 1 ay geçmeden MEB Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, "özel kurumlara deneme sınavı yaptırılamaz, öğrencilerden ve velilerden doğrudan ve dolaylı yolla ücret alınamaz, yasalara ve yönetmeliklere uygun hareket edin" diyerek yazıyı gönderiyor.

ÖĞRENCİ VE AİLESİNDEN ÜCRET ALMAYIN

Muhterem Kurt imzalı 16 Ocak 2017 tarihli yazıda özetle şu ifadeler yer alıyor:

Bakanlığımızca öğretmen ve öğrencilerimize dağıtımı yapılan ders kitapları/eğitim materyalleri dışında, "yardımcı kaynak, test kitabı, tatil kitabı" vb. adlar altında diğer yayınların/materyallerin, yönetmelik gereği okullarda/kurumlarda bulundurulmaması, konusunda zorlayıcı tutum içerisinde bulunulmamasını,

(...) Bunun yanında bazı il/ilçe ve eğitim kurumlarımızda da yerel imkanlar kullanılarak benzer uygulamalar yapıldığı görülmektedir. Bu türe yerel uygulamalarda deneme sınavı, değerlendirme sınavı vb. adlarla eğitim-öğretim süreçleri göz ardı edilerek, öğrencileri sınav-stres ve endişesine sevk edecek ve eğitim-öğretim faaliyetlerini aksatacak sıralama esaslı uygulamalardan kaçınılmalıdır.

İl/ilçe veya eğitim kurumları kapsamında akademik başarıyı ölçen ücretli sınavlara meydan verilmemesi, sınavlar için hiçbir suretle öğrencilerden ve velilerden doğrudan veya okul aile birlikleri, okul dernekleri, sivil toplum kuruluşları, belediyeler vb. kurum ve kuruluş işbirliğiyle dolaylı olarak ücret talep edilmemesi için gereğini rica ederim.

MİLYONLARCA LİRALIK RANT YARATILDI

Bakanlık yapılan deneme sınavından sonra tedbir almak için yazıyı yazsa da milyonlarca öğrenci deneme sınavına girdi. Yaratılan rant da bu ölçüde büyüdü. İl Milli Eğitim Müdürlükleri deneme sınavı organizasyonunu gerçekleştirdi ancak bakanlık düzeyinde bu deneme sınavlarının yapılmasını kimin yönettiği bilinmiyor. İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin ise deneme sınavı için 500 lirayı her okulun müdürlerinden, okul müdürlerinin de öğrenci ve velilerden topladığı iddia ediliyor.  Üstelik deneme sınavı kitapçıklarının basımı için ihale yapılmadığı ve doğrudan bir özel okulun matbaasına yaptırıldığı iddiası skandalı daha da büyütüyor.

Mert Taşçılar

Odatv.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri