Mezbahaneye dönüşen mera şimdi de sanayi sitesi oldu

Gebze Balçık Mahallesi’nde meradan belediye hizmet alanına dönüştürülen eski mera alanı şimdi de sanayi sitesi oldu! Gebze ve Kocaeli’nin İstanbul’a sınır mahallesinde mezbahane için, İstanbul Pazarı’na daha yakın olsun diye daha batıda yer bakılıyor

İmar plan tadilatları üzerinde baş döndüren değişimlerin yaşandığı Gebze’de o değişikliklerden bir yenisine Balçık üzerinden imza atıldı. KBB Meclisi’nde imar kararlarının görüşüldüğü bölümde Gebze Bölgesi uygulamaları arsaların değerlerini alt üst edecek yine ve yeni imar değişiklikleri ile tartışıldı. Balçık Mahallesi’nde meradan belediye hizmet alanına dönüştürülen eski mera alanı şimdi de sanayi sitesi oldu! Gebze ve Kocaeli’nin İstanbul’a sınır mahallesinde mezbahane için, İstanbul Pazarı’na daha yakın olsun diye daha batıda yer bakılıyor.

TANIŞ 2015 MECLİSİNİ HATIRLATTI

KBB 1’nci Başkanvekili ve Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz’ün başkanlığındaki KBB Şubat ayı meclisi birinci oturumunda Balçık’taki imar değişikliği, gündemin 25’nci maddesi olarak uzun uzadıya tartışıldı.

 

 

CHP Grubu adına söz alan aynı zamanda KBB İmar Komisyonu Üyesi Orhan Tanış önce 2015 yılının nisan ayında gerçekleşen meclis toplantısının 2208 numaralı kararını hatırlattı. Söz konusu karar ile meraların belediye hizmet alanına dönüştürüldüğünü belirten Tanış şöyle devam etti:  

MEZBAHANE OLACAKTI

“2015’teki muhalefet şerhimiz; Belediye burada planladığı hayvan satış ve kesim yeri projesi ve mera alanları kullanımında olan söz konusu parsellerin belediye hizmet alanına çevrilmesini talep etmiş, komisyonumuzda çoğunlukla uygun görülmüştür.

KÖYDEN “MAHALLE”YE DÖNÜŞÜM

6360 sayılı kanunun birinci maddesi dördüncü fıkrası; İstanbul ve Kocaeli sınırlarında bulunan köylerin tüzel kişiliği kaldırılarak ilçe belediyesi sınırında mahalle oldu. Mal varlıkları Büyükşehir ve ilçe belediyelerine devredildi.

MERA KANUNU HÜKÜMLERİ

İLE YARARLANABİLİRLER

5393 sayılı kanunun ikinci maddesine yapılan ilavede, ‘anılan yerlerde mera, yayla, kışlak gibi yerlerden mahalle sakinleri ve varsa diğer hak sahipleri 25 Şubat 1998 tarih ve 4342 sayılı mera kanunu hükümleri çerçevesinde yararlanmaya devam etmektedir’ denmektedir.

TARIM VE HAYVANCILIK

KALDIRILIYOR MU?

 

Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Merkezi Yerel Yönetimler başlığının 2012 yılında Büyükşehir Yasası’nı tanıtan 24 sayfalık kitapçığın 19’ncu sayfasında ‘köyden mahalleye dönüştürülen yerlerde tarım arazileri ve hayvancılığa dair yerler kaldırılıyor mu?’ diye soruya verilen cevapta,

AKP’NİN KİTABINA GÖRE DE

YARARLANMAYI SÜRDÜRÜR

‘Yeni Büyükşehir yasası ile orman yerleri ve orman köylüsüne tanınan hak, sorumluluk ve imtiyazların orman köyünden mahalleye dönüştüğünde devam edeceği şekliyle düzenlenmiştir. Aynı şekilde ilçe belediyesine katılarak mahalleye dönüşen köy, köy bağlısı ve belediyelerce kullanılan mera, yaylak, kışlak gibi yerlerden mera kanunları hükümleri çerçevesinde yararlanmaya devam edeceği hüküm altına alınmaktadır’ denmektedir.

KÖYLÜLERE DANIŞMAK GEREKİR

Henüz bir yıl bile geçmeden meraların belediye hizmet alanına dönüşmesi kabul edilemez. Belediye hizmet alanına dönüşse dahi mutlaka bir karar almadan önce köylülere danışmak, onların rızasını almak gerekir.

2015’TE MUHTARIN VE

HALKIN BİLGİSİ YOKTU

Dosya içeriğinde köylülere bilgilendirme evrakları olmadığı, Balçık Muhtarı ile yapılan görüşmede muhtarın ve köylülerin bu konudan haberi olmadığı anlaşıldı.

2015’TE RET OYU VERMİŞTİK

Dosya içinde olması gereken mera teknik komisyon raporu, bu tesisin çevrede yaratacağı etkilerin değerlendirdiği ÇED olumlu raporu ve ÇED raporu da dosyasında yoktur şeklindeki gerekçelerimizle 2208 sayılı karara ret oyu vermiştik.”

ÜÇ İLÇEDEN KÜÇÜK SANAYİ

ALANLARI TOPARLANDI

Söz konusu kararın ardından altı yıl sonra, günümüzde aynı alanda yeni bir planlama çalışmasının yapıldığını kaydeden Tanış, “Burada da belediye hizmet alanlarından oluşan bir kısım alan Gebze, Darıca, Çayırova sınırlarındaki küçük sanayi alanlarının toparlanacağı şeklinde bir küçük sanayi alanı oluşturulması ve gelişme konut alanlarındaki planda da bazı aksayan kısımları düzelterek bir revizyon yapılmış.

RET OYU VERMİŞTİK

YİNE RET OYU VERİYORUZ

Burada biz bu alanların temelini oluşturanların mera alanları olması nedeniyle bu alanların meradan belediye hizmet alanına dönüştürülmesine muhalefet etmiş, ret oyu vermiştik, şimdi yine grup olarak aynı alanın bu sefer küçük sanayiye dönüşmesine ret oyu veriyoruz.”

KOMİSYON RAPORUNUN

OLMAMASI OLAMAZ

Meclise başkanlık eden Zinnur Büyükgöz, Tanış’ın iddialarına atfen, “Mera komisyon raporunun olmaması diye bir şey söz konusu olamaz. Gebze Belediyesi olarak bizzat 428 milyonluk DOP bedelini yatırdık. Komisyon çalışmaları da tamamlanarak dosyasında işlemi görmüş oldu.

İKİ KANUN DAHA ÇIKARTILINCA

YASALAR ARSAYA UYUMLU OLMUŞ

5393 sayılı kanundan sonra iki kanun daha çıkartılarak bunun teknik çalışmaları tamamlanarak kullanabileceğimiz zikredilmiş durumda.

ŞAKA DEĞİL: BATIDAKİ BALÇIK’IN

BATISINDA YENİ YER BAKILIYOR!

Mezbaha ve hayvancılar, daha çok Gebze’deki İstanbul piyasasına hizmet ettiği için daha batı yakasında çalışma sürüyor. Amacı ve fonksiyonu iptal eden bir durum yok, hedef canlı duruyor.”

GERİYE DÖNÜŞ TBMM’DE

DEĞERLENDİRİLECEK

Büyükgöz’ün ardından yine söz alan Orhan Tanış, “7 sene geçti, mahalleye dönüştü. Yeni bir KHK ile yasa çıktı. 2014’teki durumun serbest bırakılmasını, biraz daha geriye dönülmesini amaçlayan en azından arazi, emlak vergileri, harçlar, vergilerle ilgili, su elektrik paralarıyla ilgili bir geriye dönüş oldu. Önümüzdeki günlerde meclislerde değerlendirilecek.

KÖY TÜZEL KİŞİLİĞİNİN

ELİNDEN ÇIKTI

Bu köylerimizin adı değiştiğinde hemen mahalle olmadı. Tarımsal, hayvancılık sıkıntıları sürüyor. Bunlar düzeltebileceğimiz şeyler ama öyle şeyler var ki bu mera alanlarıyla ilgili, bir şekilde köy tüzel kişiliğinin elinden çıktı. Belediyeye, Hazine’ye geçti. Buralarla ilgili kalıcı değişiklikler yapıyoruz ve istesekte artık buralara geri döndüremeyiz.

ŞİMDİ TAMAMEN ELDEN ÇIKACAK

Temel olan bunların da korunması. Bu alanlar köylülerin ortak malı. Belediye hizmet alanı kalsaydı belki kamu ortak malı diye hafifletici etken görebilirdik. Ama şimdi sanayi sitesi olacak ve tamamen elden çıkacak” dedi.

BALÇIK VE EMSALLERİ

KENTSEL PARÇA OLDU

İstanbul’un Kadıköy, Erenköy gibi ilçe ve muhitlerinin de bir zamanlar köy olduğunu anımsatıp farklı bir savunma tarzına geçen Büyükgöz, “Balçık, Tavşanlı, Pelitli, Mollafenari gibi köyler artık tarif ettiğiniz tarımsal köy karakterini kaybetti. Balçık’ta arazilerin yüzde 70’i sanayi, depolama ve değişik amaçlarla kentsel kullanım karakterine tamamen dönüşmüş durumda. Hatıralar anlamında bir tarımsal faaliyeti yapılıyor olsa dahi maalesef artık kentsel parçadır” diye konuştu.

BAZI EYLEMLERİ OLABİLİR

Orhan Tanış’ın “Balçık Muhtarı ile görüştük, rızaları yok” demesi üzerine, “Kim ne yapıp ediyor, biliniyor. Bazı eylemleri olabilir” diye yanıt veren Büyükgöz ardından oylamaya geçti. Balçık’ta altı sene önce meradan belediye hizmet alanına mezbaha kurulacak diye dönüştürülen yer bu sefer küçük sanayi sitesine dönüştürüldü. (Haber Merkezi)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YEREL HABER Haberleri