Metal Fırtınanın İşçileri; Arçelik LG

Halil Yeni

 

Hatırlayalım. İşçiler talepleri için eylem yaptı, üretimi durdurdu. Direnişi kırmak isteyen yönetim, fabrikanın elektriklerini kesti, işçilerin kullandığı lavaboları kapattı. Yetinmedi. Patron istedi, çevik Kuvvet Polisi iki gün üst üste fabrikayı bastı.  Önce fabrikanın kapılarını kapatarak içerideki işçilerin dışarıyla iletişim kurmasını engelledi. Daha sonra 15 işçiyi gözaltına aldı. Fabrikanın üç tarafı TOMA’larla kuşatıldı ve müdahaleyle işçiler fabrikanın dışına çıkartıldı.  

 

Arçelik LG işçileri yaklaşık bir yıl önce fabrikada mobbing düzeyine varan baskıların son bulması, kölelik ücretlerinin iyileştirilmesi ve işçi düşmanı olduğunu söyledikleri Türk Metal Sendikasının tamamen fabrikadan gönderilmesi gibi taleplerle üretimi durdurmuştu. Bazı işçiler fabrikayı terk etmezken, diğer işçiler de fabrikaya girmeyerek direnişe geçmişti.

 

Kendileri gibi direnişte olan ZF Sachs, Opsan, Artemis, SeraPool, Ford Otosan’ın da aralarında olduğu çok sayıda fabrikadan işçiler, o gün Arçelik LG işçilerine destek için fabrikanın önüne gelmişti. Direniş içerde üretimi durdurarak dışarıda ise üretim için fabrikaya girmeyerek devam ediyordu. Fabrika yönetimiyle görüşen işçiler insani taleplerini bildirdi fakat patronların buna yanıtı, 152 işçiyi işten atmak oldu.

 

Fabrika önünde kurdukları çadırla direnişlerine devam eden Arçelik LG işçileri Fabrikada mobbing düzeyine varan baskıların son bulması, Atılan işçilerin geri alınması, Ücretlerin Renault ve Tofaş’taki iyileştirmeler baz alınarak yükseltilmesi, Türk Metal’in sendika odasının kaldırılması, Türk Metal’in fabrikadan tamamen gitmesi ve İşçilerin seçtiği temsilcilerin yönetim tarafından tanınmasını talep ediyordu. İşçiler 2015 yılının temmuz ayında Gebze Adliyesi önünde yaptıkları basın açıklamasının ardından işe iade davası açıldı.  

 

İşçilerin savunmasını üstlenen Avukat Şerife Ceren Uysal Arçelik LG işçilerinin işten atılmalarının hukuksuz olduğunu belirterek, Arçelik LG ve diğer metal fabrikalarında çalışan işçilerin Türk Metal’den kurtulmak için Anayasa’da yer alan sendika seçme ve değiştirme haklarını kullandığına dikkat çekerek, Fabrikanın aldığı kararın uluslararası protokoller ve anlaşmalara aykırı olduğunu bildiriyordu.

 

Dediği gibi de oldu. İşe iade davası açan LG işçilerinin davaları gruplar halinde görüldü. İşçilerin bir kısmı işe iade davalarını kazandı.

 

Gebze Adliyesi önünde yapılan basın açıklamasında işçiler adına konuşan Hüseyin Tohumcu, 1 yılı aşkın bir süredir mücadelelerinin devam ettiğini söyledi. Hayatın her alanında mücadelelerinin devam ettiğini ve kendilerinin Bursa Renault’da başlayan direnişin bir parçası olduğunu aktaran Tohumcu, “Biz de metal fırtınanın işçileri olarak sermayeye ve iş birlikçi Türk Metal Sendikasına karşı mücadelemizi sürdürüyoruz. İşçiler birleştiği zaman, patrona ve iş birlikçi sendikalara karşı kazanacaklar” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.