1986 yılında Erol Bayındır başkanlığında; başkan yardımcısı Metin Aksoy ve temsilci Ali Hünerli tarafından kurulan TMMOB Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi Gebze Temsilciliği’nin ilk kadın başkanı; 7, 8 ve 9’ncu dönemlerde Özhan Aşkın Öztürk’ün, 11’nci dönemde Cenk Elgin’in listesinden yönetime sekreter üye olarak seçilen Nilay Dinçer Çelikel oldu. 9’ncu dönemde Öztürk’ün aktif siyasete atılmasından ötürü yönetimin kendi arasındaki değerlendirme sonrası 09 Ekim 2018’de başkanlığı üstlendi ve dönemi tamamladı.
NİLAY ABLADAN SONRA İLK FIRSAT!
Önceki cumartesi günü temsilciliğin 12’nci olağan kongresi gerçekleşirken aday Leyla Toltar sandık öncesi yaptığı etkili konuşmada sözlerinin sonuna doğru, “Seçim sonuçları ne olursa olsun her şey mesleğimiz için daha güzel olacak, buna inanıyoruz. Ayrıca şunu da ifade etmek isterim ki Nilay ablamızdan sonra seçimle gelen ilk kadın başkanı seçme şansını da yakalamış olacak odamız. Ve Gebze Mimarlar Odamıza da bu yakışır diye düşünüyorum” dedi.
Leyla Toltar seçimi düz matematik hesabına göre (131 – 103) 28 oy farkla; diğer listeden seçmeni listesine yönlendirme olasılığında, 15 oy farkla ıskaladı.
Sandık öncesi samimiyetiyle de sempati edinen Toltar, “Bence tüm sıkıntıları çözemeyeceğiz ancak yaşanan sıkıntıları en aza indirmek, birincil hedefimiz olacaktır” dedi. Toltar şöyle devam etti:
LİSTEMİZİN GÖRÜNEN YÜZÜYÜM
Ayaktakiler soldan sağa – A.Numan Kızılkaya, Fatih Yavuz, Mücahit Dinç, Leyla Toltar, Samet Özdem, Ersin Kurtcul
Oturanlar – Sema Karakaya Çelik, Özge Öztürk, İsabet Güven
“Yönetim listemizin temsilcisi, görünen yüzüyüm. Temel amacımız tüm üyelerimizi aktif hale getirerek odalarımız ile bağlarını güçlendirmek. Üyelerimizin odamıza yabancı kalmadan, mesleki tüm sorunlarını oda çatısında çözmelerini sağlamak istiyoruz.
BU YOLDA YALNIZ DEĞİLİZ
Bizler mimarlık mesleğini odak noktasına koyan bir avuç gönüllü mimarlar olarak yola çıktık. Kısa süreçte tüm meslektaşlarımız ve paydaşlarımıza ulaşmaya çalıştık. Yönetime aday arkadaşlarımızla çıktığımız bu yolda mesleğimizle ilgili tüm sıkıntıları bence tümüyle çözemeyeceğiz ancak yaşanan sıkıntıları en aza indirmek, birincil hedefimiz olacaktır. Biliyorum ki bizler bu yolda yalnız değiliz. Bu yol siz kıymetli meslektaşlarımızın desteği olmadan, büyüklerimizin bize aktaracağı tecrübeler olmadan yürünemez, biliyoruz.”
DİJİTAL İLETİŞİM İLE ANLIK ÇÖZÜM
Toltar ardından, “Biz sizlerle beraber neler yapmak istiyoruz” diyerek seçilmeleri halinde yapacaklarını, bir diğer tanımla vaatlerini anlattı: “Genç üyelerimiz başta olmak üzere tüm meslektaşlarımızın odaya etkin katılımları ve yaşayabilecekleri problemlere yönelik dijital iletişim araçları vasıtası ile anlık çözümlerin üretilmesini sağlamak amacıyla çalışmak istiyoruz.
Özellikle yeni mezun meslektaşlarıma yönelik CV havuzu oluşturularak talep edilmesi halinde bunu gerekli yerlere ulaştırmak istiyoruz.
Şantiye şefliği yapan arkadaşlarımızın hizmet bedellerinin gerekli asgari düzeyde olması, menfaatlerinin korunması hususunda gerekli görüşmeler ve mücadeleler gerçekleştireceğiz.
Oda bünyesinde komisyonları her zaman aktif tutarak meslektaşlarımızın görev ve sorumluluk almaları ve odayla bütünleşmelerini sağlayacağız.
Büro tescili olan üyelerimizin verdikleri destekler karşılığında meslek değeri ve meslektaş emeğini korumaya yönelik hizmet bedeli tarifesinin uygulanması konusunda çalışacağız. Bu konuyla ilgili de şubemizi örnek alacağız.
Sanayi yapıları bakımından oldukça zengin olan bölgemizde OSB’ler ile iletişim kanallarını güçlü tutarak buralara teknik geziler düzenleyeceğiz.
Paydaşlarımız olan meslek odalarımızla iletişim ve koordinasyonu sağlayacak, disiplinler arası paylaşımların yapılacağı eğitimler, toplantılar düzenleyeceğiz.
Yerel yönetim ile iletişim kanallarının her zaman açık tutulması ve iletişimlerinin güçlendirilmesi için çalışacağız.
Ulusal ve uluslararası yarışmalar için ekipler kurulması ve yarışmalara katılımını sağlamak istiyoruz.
SERTİFİKA EĞİTİMİ
İş dünyasında hep bir adım önde olmak ve mesleki gelişimin sağlanması amacıyla uluslararası geçerliliği olan sertifika ve katılım belgelerinin alınabileceği, online ve gerekirse yüz yüze eğitimler gerçekleştireceğiz.
ANCAK KENETLENİRSEK OLUR
Yapılacak iş çok ama yapmanın tek yolu bizim kenetlenmemizdir. Kenetlenmeliyiz ki sorunlarımızı odamızı da arkamıza alarak çözelim. Mimarlar olarak yıllardır süregelen sorunlarımızın sebebi iletişim, biraraya gelememek, organize olamamak ve sorunlarımızı daha da büyütmektedir bu durum.
BÜYÜKLERİMİZİN YOLUNDA
YÜRÜMEK İSTİYORUZ
Tam da bu noktada genç, dinamik ve enerjik bir avuç mimar olarak yola çıktık. Bizler tecrübeli büyüklerimizi yanı başımızda görmek istiyoruz. Onların zamanında mücadele verdikleri bu yolu enerjimizle, onların ışığıyla bizlerde yürümek istiyoruz.
ADAYLIĞIMIZ MESLEĞİ
ÖN PLANA ÇIKARTTI
Konuşmamı sonlandırırken seçim zamanı odamıza gelerek mesleğine sahip çıkan tüm meslektaşlarıma teşekkür ederim. Demokratik ortamın sağlandığı bu seçimde - son iki üç haftadır mimarlık mesleğinin ne kadar konuşulduğuna, bizlerin katılımı ile ne kadar ön plana çıktığına hepimiz de şahit olduk.
DİVAN BAŞKANI TEŞEKKÜR ETTİ
Leyla Toltar sözlerini, “Beni dinlediğiniz için herkese teşekkür ediyorum. Mesleğimizi daha iyi şartlarda, daha kaliteli ve hakkıyla icra ettiğimiz günlere diyorum diyerek tamamlarken Divan Başkanı Erol Bayındır da, “Biz de buradaki başkanlık olarak değerli kardeşimiz, mimar arkadaşımız Leyla Toltar hanımefendiye seviyeli konuşmasından ötürü teşekkür ederiz” diye jestte bulundu.
**
Vakfın bursiyeri idim
Minnet borcum var
Trakya’da üniversite eğitimi görürken meslek mensuplarının çatısında birleştiği Edirne Mimarlar Odası’nda çok vakit geçirip çok güzel diyaloglar kurduğunu kaydeden Toltar, “Aynı dönemlerde odamızın öncülük yaptığı Mimarlık Vakfı bursiyeri idim. İstanbul, Karaköy’deki binamızda çok fazla vakit geçirdim. Duayen mimarlarla beraber oldum. Bu yüzden sadece bu şartlardan dolayı bile benim mimarlar odasına bir minnet borcum var. Hayalini kurduğum mesleği gerçekleştirmek, en güçlü ve verimli şekilde icra etmek amacı, hayattaki hedeflerimden biridir. Eminim ki bu siz kıymetli meslektaşlarım için de geçerlidir” dedi.
1991 yılında Ağrı’da dünyaya geldi. Yahya Kaptan Anadolu Lisesi ve ardından Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, 2014 mezunu. 2016’da kardeşi, İnşaat Mühendisi Zeliha Toltar ile birlikte Toltar Mimarlık ve Mühendislik firmasını kurdu. 2019’da Kocaeli Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı. Uzmanlık alanı, sanayi ve kamu yapıları olan Leyla Toltar kongrede, kardeşi ve iş ortağı Zeliha Toltar ile.
HABER MERKEZİ