Düşük maaşların yanı sıra güvenlik, yoğun çalışma temposu gibi birçok sorunla da boğuşan öğretmenlerimizden bazıları, gerek kişisel yetenekleri gerekse insanüstü özverileriyle fark yaratıyor. Kimi zaman bir ajans muhabirinin dikkati, kimi zaman ise minnettar bir velinin girişimleri ile bu öğretmenlerin ismi kamuoyunca da tanınıyor. Milli Eğitim Bakanlığı işte bu fark yaratan öğretmenler için anlamlı bir kampanyaya imza attı. 'Çizgi ötesi öğretmenlerimiz' projesiyle adını öğrencilerin kalbine yazdıran öğretmenlerin hayatı belgesel çalışması ile ölümsüzleştirildi.
Milli Eğitim Bakanlığı yaptıkları çalışmalarla adını duyuran ve fark yaratan öğretmenleri onurlandırmak için harekete geçti. “Çizgi Ötesi Öğretmenlerimiz” projesiyle, yurt genelinde adından söz ettiren öğretmenlerin hikayeleri belgeselleştirildi. Belgesel çalışmasına konu olan öğretmenlerin içinde Kocaeli’nde tüm sınıfına en az iki enstrüman çalmayı öğreten Sezer Ortadağ da var, görev yaptığı köy okulunda minikleri; operaya, tiyatroya, sinemaya, götürüp buz pateni pistinde paten yapmalarını sağlayan Dilek Livaneli de.
HER ÖĞRENCİ, EN AZ İKİ ENSTRÜMAN
Belgesel çalışmasına konu olan öğretmenlerden Sezer Ortadağ, Kocaeli’ndeki görev yaptığı okulda bir devrime imza atmış ve sınıfındaki her öğrencinin en az iki enstrüman çalmasını sağlamıştı. Çayırova ilçesinde bulunan Mehmet Akif İlkokulu’nun sınıfında, Ortadağ’ın öğrencilerinin tamamı enstrüman çalmayı öğrenmişti. Sınıf öğretmeni Sezer Ortadağ yönetiminde 1. sınıfa başladıklarından beri enstrüman çalmayı öğrenen minikler, Minik Notalar isimli bir grup da kurmuştu.
FOTO:İHA
Müzik adına bildiği her şeyi öğrencilerine öğretmek istediğini belirten Ortadağ geçtiğimiz yıl “Benim müzik aşkım aslında aileden geliyor. Ailemizde müzikle uğraşan çok kişi var. O yüzden ben de küçükken onlardan etkilenerek kendimi bu akımın içerisinde buldum. Bu şekilde devam ederek ilerledim. Öğrencilerime de elimden geldiğince öğretmeye çalışıyorum. Şu anda çocuklar melodika, gitar, bağlama, org, def, vurmalılar, marakas, bunları çalıyorlar. Oldukça geniş bir enstrüman yelpazemiz var. Minik Notalar grubunda şöyle bir durum var. Herkesin bir enstrümanı yok. Herkesin birden fazla enstrümanı var. Örneğin bağlama çalan aynı zamanda gitar da çalabiliyor. Gitar çalabilen aynı zamanda org çalabiliyor, org çalabilen aynı zamanda diğer enstrümanları da çalabiliyor. Bu da silsile yoluyla devam ediyor. Herkes bildiklerini diğer arkadaşına öğretiyor. Bu şekilde devam ediyoruz” demişti.
DÜNYANIN EN İYİ 50 ÖĞRETMENİNDEN BİRİSİ SEÇİLMİŞTİ
Milli Eğitim’in “Çizgi Ötesi Öğretmenlerimiz” arasında bulunan Samsun’un Çarşamba ilçesi Kumköy İlkokulunda öğretmenlik yapan Dilek Livaneli de geçtiğimiz yıllarda, Varkey Gems Vakfı Küresel Öğretmen Ödülü Komitesi’nin seçtiği “dünyada en iyi 50 öğretmen” arasında yer almıştı. Okulunun iç donanımı ve fiziki şartlarını tamamen yenileyen Livaneli, sosyal içerikli projeler hazırlayıp 14 öğrencisine ilkleri yaşatmıştı.
Livaneli, öğrencilerini operaya, tiyatroya, sinemaya, götürüp buz pateni pistinde paten yapmalarını sağlamıştı. Dilek öğretmen, çocuk aile arasındaki iletişimin güçlenmesini sağlamak amacıyla öğrenci velilerine İlçe Halk Eğitim Merkezi desteğiyle aile eğitimi kursu da açmıştı. Veliler de her hafta okulda kurs kapsamında eğitim görmeye başlamıştı. Dilek Livaneli, ayrıca açtığı okuma-yazma kursuyla köyde okuma yazma bilmeyenlere de yardımcı olmuştu.
PROJE SÜRECEK
Şu ana kadar 3 belgesel hazırlanarak MEB’in resmi internet sayfasında yayınlandı. MEB’in bu anlamlı projesini sürdüreceği ve yaptıkları çalışmalarla adından söz ettiren öğretmenlerin isimlerini ölümsüzleştirmeye devam edeceği öğrenildi.
Kaynak Sözcü