Mazıdağı’nın fosfatı ancak GAP’a yeter

Mardin’de hemen hemen tüm sendikalar, kamuda örgütlü. Şubesi olan çok az sendika var. Maden-İş Sendikası Mardin Şubesi de kamuda örgütlüydü ama maden özelleşince, özel sektörde sürdürüyor. Başkanı Ali Aygün: Mazıdağı’nın fosfatı ancak GAP’a yeter

Tesis fotosu: Anadolu Ajansı...

 

Sanayinin ve üretimin çok yaygın olmadığı Mardin’de sendika sayısı çok az. Olanların çoğu memur sendikası. İşçi sendikaları ekseriyetle belediye başta olmak üzere kamuda örgütlü. Sendikalı çalışanların önemli kısmının üye olduğu sendikanın Mardin Şubesi yok. Diyarbakır, Elazığ gibi Mardin’e kısmen veya hayli uzak şehirlerdeki şubeler kapsama alanına Mardin’i de almış durumda.

MARDİN’DE ŞUBESİ OLAN “TEK” İŞÇİ SENDİKASI

Türk-İş Konfederasyonu’na bağlı Maden-İş Sendikası, Mardin’de şubesi olan az sayıda işçi sendikası arasında, belki de tek. Şubenin başkanlığını aynı zamanda Mardin Fosfatspor Kulübü Genel Sekreteri Ali Aygün sürdürüyor. Şubenin başkanvekili ile Mardin Fosfatspor Başkanı Abdulkerim Üner. Şube Başkanı Aygün’e tarım gübresi olarak kullanılan fosfatı Mazıdağı üzerinden anlattırdık:

ÜRETİM MALİYETİ ÇOK YÜKSEK

“Mazıdağı’ndaki maden, Türkiye’de işletilen tek fosfat madenidir. Türkiye’ye yetecek kadar bir üretim söz konusu değildir. Türkiye yılda –yuvarlama- 5-6 milyon ton gübre ithal ederken Mazıdağı’nda günümüzde 400 bin ton civarı yıllık üretim var. Ancak GAP Bölgesi’nin ihtiyacına yeter.

Fosfat çıkartılması, işlenmesi çok yüksek bir maliyetli bir maden. Yurt dışında kimi yerlerde üretim maliyeti, ülkemize oranla çok daha düşük. Bu toprağın avantajından kaynaklı bir durum ve bu ürünü kullanan için, ithal ürünü ekonomik olarak daha elverişli hale getiriyor.”

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri