Dosya Haber…
İngiltere'de tedarik darboğazlarına neden olan tır ve kamyon şoförü eksikliği krize dönüşürken, Almanya’da da benzer koşulların oluşmasından endişe ediliyor.
İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması, AB vatandaşı nakliye aracı sürücülerinin sayısının azalmasına ve Kovid-19 salgınının gıdadan akaryakıta birçok alanda neden olduğu tedarik zinciri sorunlarının derinleşmesine kapı araladı. Süpermarket rafları haftalarca boş kalırken, benzin istasyonlarında yakıt tükendi.
İngiltere'de tedarik darboğazlarına yol açan tır ve kamyon şoförü eksikliğinin krize dönüşmesiyle ordu devreye girerken ülkede mevcut nakliye aracı sürücüsü sayısının ihtiyaç duyulan rakamın 100 bin kişi altında bulunduğu belirtildi.,,
Anadolu Ajansı’nın, 07 Ekim 2021 tarihli “İngiltere’nin TIR şoförü açığının Almanya’ya sıçramasından endişe ediliyor” başlıklı, Bahattin Gönültaş / Berlin imzalı haberinden…
GLOBAL, ULUSAL VE
YEREL BİR SORUN
Nitelikli TIR şoförü ihtiyacı global bir sorun olarak başta Avrupa Birliği, ulusal bir sorun olarak memleket meselesi.
Aynı zamanda gerek Marmara Nakliyeciler Garajı’ndaki nakliyeci esnafı;
Güzeller OSB, Gebze Sultan Orhan ve Çayırova Akse başta olmak üzere Türkiye’nin önde gelen lojistik firmaları ve tedarikçilerinden sebep yerel bir sorun, klasik ve güncel tabirle yakıcı bir memleket meselesi, sorunu olarak önümüzde duruyor.
KISA VADEDE 102…
Şayet kısa vadede ağırlığı Suriyeli olmak üzere TIR şoförü ehliyetine sahip nitelikli işgücünün ehliyetlerinin arkasındaki 102 kodu bir kararname ile kaldırılmazsa;
ORTA VADEDE OKULLAŞMA…
Orta vadede meslek cazip bir hale getirilip nitelikli iş gücü için lise veya meslek yüksek okulu düzeyinde eğitim kurumları hayata geçirilmezse..
GİTMEYE İTİLEN SURİYELİ
TIR ŞOFÖRÜNÜ AB KAPACAK
Yurdumuz insanından talep olmamasından ötürü o boşluğu dolduran Suriyeli ve mülteci konumundaki nitelikli işgücü ülkemizde çalışma imkanı kalmadığından iş bırakacak. İşsizlik kaygıları olmayacak çünkü Avrupa Birliği kapacak.
LOJİSTİK SEKTÖRÜ
BÜYÜK RİSK ALTINDA
Bir diğer risk ise sektör nitelikli iş gücü yetersizliği ve sigorta şirketlerinin kod 102’yi “duygusal” sebeplerden sömürmesinden ötürü önce TIR’ları bir kenara, çürümeye çekecek. Ardından da kuvvetle muhtemel, kapıya kilidi vuracak.
DUAYEN NİZAMETTİN KARADAĞ
GAZETEMİZE DEĞERLENDİRDİ
Sektörün bu yakıcı sorununu sektörün deneyimle ve duayen isimlerinden, bu iş kolunda 35 yılı geride bırakan Dilovası’ndaki Karadağ Lojistik’in kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Nizamettin Karadağ ile konuştuk.
HAD SAFHADA İHTİYAÇ VAR
Türkiye’nin çok ciddi bir TIR sürücüsü sıkıntısı çektiğini belirtip sorunan global olduğuna dikkat çeken Karadağ, “Geçen sene İngiltere orduyu arabaların başına geçirdi. Yurtdışında, özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde de çok ciddi bir TIR sürücüsü sıkıntısı var. Türkiye’de de günümüzde had safhada ihtiyaç var” dedi.
100 BİN KİŞİ OLDUKLARI ÖNGÖRÜLÜYOR
Ülkemizde TIR şoförlüğü mesleğine ilgisizlikten doğan boşluğu Suriyeli mülteci konumundaki TIR şoförlerinin kısmen giderdiğini belirten Karadağ, net bir sayı bilinmemekle birlikte, “Bizdeki Suriyeli mülteciler arasında yaklaşık 100 bin, TIR kullanabilecek insan var” diye konuştu. Karadağ, onların da Türkiye’de iş yapamayacak olmasından sebep gidebileceğine dikkat çekti. Sorunu şöyle izah etti:
YENİ İŞ GÜCÜ YASASI ÇIKTI AMA
“Ülkemizde, 1932’de 2007 sayılı bir kanun çıkartıldı. Bu kanuna göre Türk vatandaşlarına tahsis edilen meslekler arasında, şoförlük de yer aldı. Bu kanun 2003’te yürürlükten kaldırıldı, yeni bir işgücü yasası çıktı. Yenilenen yasada Türk vatandaşlarına tahsis edilen işler arasında şoförlük yer almadı. Yenilenen kanuna göre; yabancılar Türkiye Cumhuriyeti devletinde, Türkiye Cumhuriyeti ehliyetini ya da uluslararası geçerliği olan bir ehliyeti aldıklarında Türkiye’de ticari araç kullanabilecekler.
102: TIBBİ ENGELLİ KODU
Fakat 2918 sayılı trafik kanunu bu kanun doğrultusunda güncellenmedi. Halen Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından bu kişilerin hazırlanırken ehliyetin arkasına 102 kodu işleniyor. 102 kod da genelde tıbbi engelliler için kullanılan bir kod. Kişinin herhangi bir tıbbi engeli, arızası varsa ağır vasıta araç kullanmasın diye, bu kod kullanılıyor. Nüfus idaresine de aynı talimatı gönderdikleri için 102 kodu, yabancı uyruklu olanların ehliyetlerine de konuluyor.
102 kod bizim mevzuatımızda da hukuki mesnetten yoksun. İlgili kanunun çoktan kaldırılmış olmasından ötürü dayanağı yok. İlgili kanunun yürürlükten kalkmış olmasına rağmen güncellenemeyen bir yasa.”
FOTO
Karadağ Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Nizamettin Karadağ, oğulları Mehmet Karadağ ve Ali Karadağ ve firma çalışanları ile.
**
Alanımız için meslek
yüksek okulu açılmalı
Nizamettin Karadağ sektörün taleplerini özetle şöyle sıraladı: “En büyük problem, nitelikli eleman. Ülkemiz lojistik anlamında sürekli gelişiyor ama TIR şoförü eğitimi çok zayıf.
Meslek yüksek okulu açılmalı. Bu yapılanma sektörün nitelikli eleman ihtiyacını giderecektir.
Kod 102’den ötürü sigorta şirketleri hasar ödemiyor
İçişleri Bakanlığı’ndan mevzuatın düzeltilmesini bekliyoruz. Bir an önce sigorta şirketlerinin istismarı durdurulmalı.
Kısa vadede de olsa, nitelikli geçici insanlardan yararlanmak istiyoruz.”
TRT’YE DE KONUŞTU: Nizamettin Karadağ işyerinde hem gazetemize, hem de TRT Gebze Bölge muhabiri Ümit Ülker’e konuştu. Karadağ, “Ülkemizde şoför sıkıntısı olmasa, 70 yaşındaki insana, ‘TIR, otobüs kullan’ denilir mi? Denildiğine göre, sıkıntı var. Maalesef, treni kaçırmaktır bu” dedi.
**
Sigortacılar 102 kodunu
görünce hasar ödemiyor
102 koddaki mevcut durumun, sigorta şirketleri tarafından istismar edildiğini kaydeden Karadağ, “Sigortacılar kaza durumlarında, 102 kodunun kullanıldığını görünce, hasarları ödemiyor” diye konuştu:
MÜLTECİYİ İŞE ALMA MEVZUATI
“Biz Suriyeliler’i işe alırken Uluslararası İşgücü İdaresi’nden izin almak zorundayız. Müracaat ediyoruz. Bütün mevzuatı tarıyorlar, ilgili kişinin çalıştırılmasında bir engel olup olmadığını inceleyip olumlu ya da olumsuz cevap veriyor. Biz Uluslararası İşgücü İdaresi’nden bu kişilerin çalışmaları için izin isterken ehliyeti başta olmak üzere sertifikalarını da gönderiyoruz. İdare bize ‘çalıştırabilirsiniz’ diye onay veriyor.
POLİS YETERLİ SAYIYOR…
Biz bu kişilerin harçlarını yatırıyoruz, ardından Sosyal Güvenlik Kurumu’na müracaat ediyoruz. SGK da bu kişilere dair, TIR şoförü koduyla sigortalarını yapmamıza onay veriyor. Polis yolda gördüğünde, arabayı durdurup bağlamıyor. Araç kazaya karıştığında, polis ehliyetini yeterli sayıyor. Ama sigorta şirketi 102 kodu var diye, hasar bedelini ödemiyor.
TÜRKİYE’YE BÖYLE BİR
KÖTÜLÜK YAPILIR MI?
Şirketimde çalışan 12 Suriyeli, TIR şoförü var. İşten çıkarmayı düşünüyorum çünkü aracına koyduğumuz yükün bedeli, 10 milyon TL. Bu kişi kaza geçirdiğinde yükün hasar görmesi halinde; hem KASKO, hem trafik hem de taşımacılık poliçesinden bir şey alamayacağız anlamına geliyor. Bu ciddi bir risk. Biz bu gerekçeyle Suriyeli TIR şoförlerini işten çıkarttığımızda bu kadar nitelikli insanı Avrupa Birliği anında kapar. Yani Türkiye’ye böyle bir kötülük yapılabilir mi?”
TRAJİKOMİK BİR DURUM: Nizamettin Karadağ, “7-8 milyon insanı Suriye’den getireceksin. Türkiye’ye yerleştireceksin. İçinde az çok niteliği olanları, işe yarayacak olanları da etten püften sebeplerle devreden çıkartacaksın. Ve bu kişiler ülkeyi terk edecek, çok trajikomik ve ilginç bir durum” dedi.
Haber merkezi