Lastikten elektrik üretimi !

BARBAROS TANTAN

Kimin aklına geldi, kim önerdi, hangi bilimsel temele dayanıyor ve neden Kocaeli'de tesis edilmek isteniyor detaylı bilmiyorum. Ama bildiğim, bu kenti birileri tamamen gözden çıkartmış.

   HDP Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu da buna işaret etmiş. Ve Kocaeli'nin bu yasa teklifinden çok olumsuz bir şekilde etkileneceğini dile getirmiş. Bu düşüncesi dikkate alınır mı bilmem, ama haklı olduğu kesin. 

   Haklılığını bu alanda raporlar düzenleyen emek ve meslek örgütleriyle TMMOB bünyesindeki komisyonların görüşü de teyit ediyor.

   Bu yasa teklifinin muhatabı olanlar, Büyükşehir Belediyesi'nin fabrikaların filtre uygulamalarını yeterli biçimde denetlemediğini, bunun sonucu olarak da, her 3 ölümden 1'inin kanser olduğu Dilovası ile diğer ilçelerde oldukça önemli sağlık sorunları yaşandığına dikkat çekiyor.

   Hal böyleyken, lastikten elektrik üretimi düşüncesi, inanılmaz bir şekilde havayı kirletecek, insanları kanser edecek bir proje olur.

   Bu düşüncenin nereden çıktığı da özü kadar önemli. Gergerlioğlu konuya doğru bir perspektifle yanaşıp şu tespiti yapmış:

   "Ekonominin iyice kötüye gittiği berbat olduğu ve Maliye Bakanı'nın bırakıp gittiği bir ortamda, iktidar ve şirketler kafa kafaya vererek (Hem siz, hem biz nasıl kazanabiliriz ?) hesabı yaparak, halkın kanser 

olmasına yol açan bir yasa teklifine imza atmış oldular. Aslında getirilen yasayla lastikten elektrik üretildiğini, elde edildiğini biliyoruz, ama yeni getirilen yasayla orman atıkları ve çöpten de elektrik üretimi söz konusu olacak. Kocaeli,  Düzce ve Erzincan'da bu konuda fabrikalar var ve çöpten, lastikten elektrik üretimi korkunç bir hava kirliliği oluşturacak, bizi de kanser edecek. Bir de üstüne kilovat başına 13.3 cent para kazanacaklar."

   Bana göre de, yasa teklifindeki 'orman atığından elektrik üretmek' doğanın tabii döngüsünü maalesef kötüleştirecek bir teknoloji.

   Teklif, biyokütle tanımını da içine almış ki, bu gerçekten kabul edilemez. Bu bir cinayettir...

   Gergerlioğlu, Kartepe'de lastikten dönüşüm yaparak elektrik elde eden bu fabrikaların 2016'dan beri üretim yaptığını ve bu yasayla işlerinin kolaylaştırılmak istendiğini, üzerine de orman atıkları ve çöp yakılması suretiyle kentin daha da kirletilmesi düşüncesi gördüğünü, bu nedenle de karşı çıktıklarınin altını çizmiş.

   Bu yasayı teklif edenler, bir hafta ya da on gün burada yaşasa, kentteki hava kirliliğini görüp vazgeçerlerdi diye düşünüyorum.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.