Kocaeli Ticaret Odası (KOTO), bu kentin önemli meslek örgütlerinden biridir. Dönemsel farklılıklar gösterse de, hem ekonomik hem de sosyal yaşam üzerindeki etkisi de hissedilir.
Murat Özdağ ile başlayan dönemde kendisine yeni bir misyon çizme iddiasında olan KOTO, buna göre yeniden yapılanma ve iç işleyişi düzenleme sürecine girdi. Bu süreçte, odanın Meclis ve Yönetim Kurulu üyelerinin ilgi gösterdikleri konular ve alanlar da, çeşitliliği itibarıyla bu başlığı atmama neden oldu.
Mesela, İzmit Ticaret ve Sanayi Odası olarak kurulan ve şimdilerde KOTO olarak hizmet veren odanın 118 yıllık tarihte bir ilk gerçekleşiyor. Oda olanaklarıyla Eğitim Vakfı kuruluşu kabul ediliyor.
Bu çok önemli bir adım. Sadece burs vermekten yola çıkan odanın geldiği noktada eğitim vakfı kurmayı planlaması örnek bir adımdır.
O yüzden de, her alanda olduğu gibi eğitim alanında da yeniden keşfetmenin dayanılmaz hafifliğini yaşıyor KOTO Meclis ve Yönetim Kurulu üyeleri.
Sadece vakıf değil tabi ki, KOTO eğitimle ilgili ciddi adımlar da atıyor. Bir okul yaptırdı ve eğitim-öğretime hazır duruma getirdi. Bu okulda, endüstriyel otomasyon, makine teknolojileri, mobilya ve iç mekan tasarımı eğitimi verilecek.
Bu bile başlı başına keyiflenme nedenidir…
Bir de, KOBİ’lerin işlerinin geliştirilmesi için hayata geçirilen ve yılbaşından bu yana uygulanan KobiPirin projesi var. Bu proje, bir yıl içerisinde 300 üyeye ulaşmayı hedefliyor.
Teknolojik alt yapı çalışmaları da yabana atılamaz.
Hal böyle olunca, göğüs kabartacak işleri yaptıklarını düşünen KOTO yöneticileri, gerçekten de yaptıklarının dayanılmaz hafifliğiyle hareket ediyor.
Ama, asıl yara, olmazsa olmaz işlerden birinden alınıyor.
Alışveriş Merkezleri’nin (AVM) esnafı bitirme projesine dönüşmesi, herkesin uykusunu kaçırıyor.
KOTO Meclis üyeleri de, bu soruna sürekli dikkat çeken konuşmalar yapıyor, çözüm arayışını sürdürüyor. Şehir merkezine yapılan AVM’leri eleştirip, “Esnafa göstermelik geziler düzenleneceğine, belediye başkanlarına (Şehir merkezine bu kadar yakın AVM’ler çarşı içerisindeki esnafı bitirmeyecek mi?) sorusunu ne zaman yönelteceğiz” diyor.
Öyle ya, KOTO Başkanı, yanına Vali, Büyükşehir Belediye Başkanı, İzmit Belediye Başkanı’nı da alıp adı ‘’Kocaeli’de yaşıyorum, Kocaeli’de harcıyorum’’ olan sözde bir kampanya başlatmamış mıydı ?
Bu kampanya kapsamında ilk gün Fethiye ve İstiklal caddelerinde birkaç esnaftan göstermelik alışveriş yapılmıştı. Peki, kampanya sonunda esnaf ne kazandı, bu istatistiki bilgileri kamuoyu ile neden paylaşmadılar ?
Sembolik ziyaretler, sembolik alışveriş sorunları çözmek yerine büyütür, büyütüyor.
Bu yüzden, KOTO ve yöneticileri, bazı şeyleri yeniden keşfetmenin yarattığı dayanılmaz hafifliğe kapılarak adım atmak yerine, üyelerinin reel durumunu gözden geçirmelerini sağlayacak verilere dikkat buyursalar daha iyi ederler.
Evet, kampanya yapın,
Eğitime yatırım yapın,
Okul yapın,
Ama üyenize de bakın, ne istiyor ?
Nasıl ayağa kalkacak ?
Ve onlar da, yeniden keşfetmenin dayanılmaz hafifliğini hangi süreçte yaşayacak ?