Dosya Haber / Enerji
TMMOB Makine Mühendisleri Odası’nın bu yıl ilimizde düzenlemeyi tercih ettiği, Gebze Teknik Üniversitesi’nin işbirliğindeki 6’ncı Enerji Verimliliği Kongresi’nin açılış konuşmacıları arasında kongrenin paydaşlarından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne temsilen Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Mesut Önem söz aldı. Mikrofona bir dizi yazılı metinle gelen Önem, o metinden belediye ve iştiraklerinin enerji verimliliğine ilişkin bilgilendirmede bulundu. Metinden bağımsız, doğaçlamalarından birinde, “Enerji tesislerinde kömür yerine geçecek ek yakıtı atıklardan, iki yıl içinde üreteceğiz” dedi. Önem, doğaçlamada şunları kaydetti:
ENERJİ VERİMLİLİĞİ EN ÖNEMLİ KONUMUZ
“Yaptığımız ve yapacağımız çalışmalar açısından değerlendirdiğinizde KBB olarak enerji verimliliği bizim için en önemli konulardan biri. Özellikle iklim değişikliği konusuna dikkat çekmek istiyorum. Biz 2017’de Kocaeli ili için bir iklim değişikliği eylem planı hazırladık. Bu eylem planımızda altı başlık vardı, biri de enerji konusuydu. Çünkü enerjiyle ilgili, gelmiş olduğumuz noktada küresel ısınma, sera gazları, vesaireler derken iklim kriziyle karşı karşıya kaldığımızda apaçık ortada.
KOMEK’TE EVLERDE TASARRUF EĞİTİMİ
Evinde enerji kazan adlı bir projemiz var. KOMEK’te, yaygın eğitim çalışmalarında özellikle kadınlara yönelik evde enerji kazanımını nasıl yapabiliriz diye bilinçlendirme kampanyamız var. Bu kampanya çerçevesinde evlerimizdeki pratik uygulamaları ve doğru bildiğimiz yanlışları kadınlarımıza aktararak aslında evlerinde enerjiyle ilgili nasıl tasarruf yapabileceklerini anlatmaya çalışıyoruz.
EVSEL ATIK VE ÇÖPÜMÜZ VAR
Kömürden kaçış, dünyanın geleceği için çok önemli. Kocaeli için baktığımızda (2004) evsel atığımız çöpümüz var. Ve bu çöpü düzenli depolama yöntemi ile depoluyoruz. Ama gelecek için planlamamızı yaparken, fizibilite raporunu sunup kararımızı verdik.
ENERJİ TESİSLERİNDE
KÖMÜRÜN YERİNİ ALACAK
Evsel atıktan türetilmiş bir şey (yakıt türü) elde edeceğiz. Tesisimizle ilgili ihalemizi yapıp en kısa zamanda yapımına geçeceğiz. Yaklaşık iki yıl içinde de faaliyete geçer diye düşünüyoruz. Atıktan türetilmiş yakıt ile enerji tesislerinde, çimento tesislerinde kömür yerine kullanılmak üzere ek yakıt elde edeceğiz. Bu çok önemli bir proje.
17 KASIM’DA TOPLANTISI YAPILDI
Çevre Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nde 17 Kasım’da bir toplantı vardı. Tüm Büyükşehir Belediyeleri’ni bir araya getirerek. Bu konuda da nasıl teşvik yapılır, belediyeler bu konuda nasıl yönlendirilir diye ilk toplantı gerçekleşti.
İSU’DA EKİP EKİPMAN SEÇİMİ
İSU saha çalışmalarında tüm yeni yatırımlar ve revizyonlarda enerji verimliliği en yüksek ekip ve ekipmanlar seçiliyor. Mevcut İSU Scada sistemimiz var. Motor kontrol ekipmanlarında oluşan arızaların sistemsel olarak uzaktan giderilmesi ve böylelikle akaryakıt kullanımının azaltılması ana amaç.
Terfi istasyonlarımızda pompalarımıza tesis edilen enerji izlenerek kontrol ediliyor. Terfi istasyonlarında hidrolik olarak en verimli noktanın tespiti ve frekans ayarlamaları ile pompaların en verimli şekilde çalışması sağlanıyor.
23 adet atıksu arıtma tesisimiz var. Yüzde 100 biyolojik verimlilik, yüzde 73 ileri biyolojik arıtma yapılan bu tesislerde, gerektiğinden fazla enerji tüketiminin önüne geçilmesi yapılıyor.”
Kongreye katkılarından ötürü KBB’nin onurluğu MMO Kocaeli Şube Başkanı Mehmet Ali Elma tarafından Mesut Önem’e takdim edildi.
Gebze Belediyesi kongrede İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü ile boy gösterdi. Stantta birim müdürü, sosyolog ve eğitim sorumlusu Hande Bakar, Enerji Mühendisi Tarkan Aydın ve İmar Müdürlüğü’nden Makine Mühendisi Tuğrul Bölükbaşı konuklarla ilgilendi.
Standın ziyaretçileri arasında MMO Kocaeli Şube eski başkanlarından Nedim Kara da yer aldı.
“
İklim Değişikliği Başkanlığı İklim
Kanunu’nu bir an önce çıkartmalı
Enerji verimliliği sistemi sürekli iyileşme kapsamında olan İZAYDAŞ’ta her yıl her kalemde yaklaşık yüzde 5 gibi verimlilik artışı sağlanıp hem doğal kaynakların tüketilmesinin önlendiğini hem de mali kazanç sağlandığını kaydeden Önem sözlerini şöyle tamamladı: “KBB ve iştiraklerinin iklim değişikliği eylem planı da hazırladık. Gelecekle ilgili atıklarımızı hangi yoldan hangi metotla azaltacağımıza yönelikte çalışmalar yaptık. İklim değişikliği azaltımı ve uyumuyla ilgili de bir takım çalışmalarımız var.
Ama burada öncelikle (Fotoğraftaki Orhan Solak başkanlığındaki) İklim Değişikliği Başkanlığı’nın İklim Kanunu’nu bir an önce çıkartarak aslında ilgili kamu kurum idarelerinin görev yetki ve sorumluluklarını da belirlemesi önem arz ediyor. Sonuç itibariyle kongremizin hem kentimiz hem geleceğimiz adına hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”
**
GEBZESEM ve emsallerinde
Enerji Yönetim Sistemi Kuruldu
5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve ilgili mevzuatlar uyarınca; toplam inşaat alanı en az 10 bin metrekare olan ana hizmet, Kocaeli Bilim Merkezi ve Gebze Sporcu Eğitim Merkezi binalarımız için zorunlu olan ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi kurulumu yaparak belge alındı ve Kurum Enerji Politikası oluşturularak web sitesinde yayınlandı.
Cumhurbaşkanlığı genelgesine göre bu binalar için 2030 yılına kadar asgari yüzde 30 enerji verimliliği sağlanması gerekliliğine istinaden Enerji Yöneticisi atanan bu binalar için enerji verimliliği yürütülerek her yıl Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığa’na raporlanmaya başlandı.
İlgili bir başka yönetmelik kapsamında belediyeye ait binalara Enerji Kimlik Belgesi alındı. İç ve dış aydınlatmalarda ekonomik ömrünün sonuna gelen armatörler, LED armatürlerle değişimi yapılarak önemli ölçüde tasarruf sağlandı.
Akıllı aydınlatma sistemleri ile son olarak SEKA Parkı’nda uygulandı. Aydınlatma seviyelerinin uzaktan kontrolü, belirli saatlerde aydınlatma seviyelerinin düşürülerek tasarruf sağlandı.
Enerji izleme merkezi oluşturularak bütün tesisler uzaktan takip ve kontrole alındı.
Elektrik, doğalgaz ve su tüketimi için personele yönelik bilinçlendirme faaliyetlerine başlandı.
Tesislere ait ısıtma, soğutma sistemleri, motorlar, pompalar, elektrik sistemlerinin düzenli periyodik bakımları ile kontrolleri yapılırken ekonomik ömrünü dolduran cihazlar, yüksek verimliliğe sahip enerji sınıfı cihazlar ile değiştirildi. (Değiştiriliyor)
Elektrik ve doğalgaz faturalarında tasarruf yapılması amacıyla, serbest tüketici konumunda olan tesisler için enerji alım ihaleleri ile indirimle enerji tedariki sağlandı.
İSU, İzmit Su ve İZAYDAŞ’ta Enerji Verimliliği * Yarın
Haber merkezi