“Kömür, Türkiye için kritik ham maddedir”

Kömürün, Türkiye için kritik ham madde olduğunu dile getiren Maden Mühendisleri Mesleki Gelişim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Halim Demirkan, Türkiye’de son 6 yıl içerisinde gerçekleşen 30,5 milyar dolarlık kömür ithaline dikkat çekerek; kömür yatakları bakımından ithalat yapılmasını gerektirmeyecek rezervlere sahip olunduğunu vurguladı.


Maden Mühendisleri Mesleki Gelişim Derneği (MMMGD) Yönetim Kurulu Başkanı Halim Demirkan, kömür ve diğer ham maddelerin önemine dair açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin mühendislik ve teknoloji alanında uluslararası pazarlarda daha güçlü bir konuma gelmesi gerektiğini belirten Demirkan, dernek olarak bu konuda pek çok çalışma ve proje yürüttüklerini söyledi.


TÜRKİYE İÇİN STRATEJİK VE KRİTİK HAM MADDELER NELER?
Türkiye için kritik ve stratejik ham maddeler konusunda pek çok çalışma olduğunu belirten Demirkan “Türkiye için baktığımızda ABD ile Çin arasında bir denge sağlamak durumunda kalıyoruz. Bunun sebebi, Türkiye’nin gelişmekte olan bir ülke olmasıdır. Tedarik dediğimizde, bizim için kritik ham madde yurt dışından en çok ithal ettiğimiz malzemeler oluyor. Örneğin kömür. Türkiye şu anda enerjide dışa bağımlı, son altı yılda 30,5 milyar dolarlık kömür ithal etmiş. Enerjide dışa bağımlılık konusunda; 88 milyar dolarlık bir yurt dışı bağlantımız var. 2022 yılında, 40 milyar dolar petrol ve ürünleri, 38,4 milyar dolar doğal gaz, 10 milyar dolar kömür ithalatımız mevcut. Maden ihracatımıza baktığımızda 5 milyar dolar civarında seyrediyor. Maden ihracatımız 5 milyar dolarken sadece 2022'de kömür ithalatı için 10 milyar dolar vermişiz. Bu durum kömüre ne kadar bağlı olduğumuzu gösteriyor ki bu aslında tedarik konusu. Ayrıca mutlaka altının çizilmesinde fayda var ki ülke olarak zengin kömür yataklarına sahibiz. Bu kaynağı elektrik üretiminde kullanıyoruz. Özellikle son yıllarda kömür madenciliğine yönelik olumsuz algı ve madenciliğin engellenmesine yönelik çabalar enerji üretimini de sekteye uğratacak boyuta ulaşmıştır. Oysa yerli kaynakla üretilen enerji stratejiktir. Bundan vazgeçemeyiz. Ayrıca buna ek olarak 51 milyar dolar altına vermişiz. Bunu üçüncü kalem olarak 9 milyar dolarla bakır takip ediyor. Kısacası bizim için kritik üç tane ham madde sayın derseniz; tedarike bağlı olarak altın, kömür ve bakırı sayabiliriz” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EKONOMİ Haberleri