Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Arzu Erkan TÜPRAŞ'ta yaşanan patlamaya ilişkin açıklama gerçekleştirdi.
Arzu Erkan TÜPRAŞ gibi büyük endüstriyel kaza riskinin yüksek olduğu işletmelerde yaşanacak yangın ve parlamanın sadece işletmede çalışanları değil aynı zamanda tüm şehri riske atacağını ifade ederek, TÜPRAŞ yönetiminin yanıtlaması üzere sorularını sıraladı:
· "TÜPRAŞ işverenine ve yöneticilerine bu patlamanın neden önlenemediğini sormak istiyoruz. Mevzuatın emrettiği gibi bu çalışma öncesinde risk değerlendirmesi yapılmış mıdır?
· Bakım çalışması eğitim ve yetkin çalışanlarca yapılmakta mıdır?
· Çalışma için yeterli zaman ve kaynak ayrılmış mıdır?
· Çalışanlara işin hızlı bitirilmesi konusunda baskı yapılmış mıdır?
· Çalışma alanında yanıcı parlayıcı kimysala varlığı kontrol edilmiş midir? Varsa temizlik ve gazsızlaştırma çalışması yapılmış mıdır?
· Çalışmalar uzman kişilerin denetiminde mi yapılmıştır?
· Benzeri kazaların yaşanmaması için ne gibi tedbirler alıyorsunuz?
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın'ın patlamanın ardından yaptığı açıklamaya da değinen Erkan "Bu kentin her vatandaşının bunları öğrenmeye hakkı vardır. Her birimizin sağlığı sizin hisse değerinizden önce gelir. Bir diğer önemli nokta da Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ ın açıklamasıdır. Patlamanın ve devamında çıkan yangının, “bilgileri dahilindeki bir tatbikattaki önemsiz bir olay olduğu ve kimsenin yaralanmadığını” ifade etmişti. Ancak bu açıklama ile TÜPRAŞ yetkililerinin açıklaması çelişmektedir. Tahir Büyükakın böyle gerçek dışı bir açıklamayı neden yapmıştır? TÜPRAŞ'ın hisse değerini Kocaeli halkından daha mı çok önemsemektedir? Sayın Büyükakın, yaralananlar olmasına ve tesis güvenliği için çok riskli bir durum olan patlama ve yangın gibi bir olaydan sonra kamuoyuna neden yaralı yok dediniz ve önemsiz bir olay olduğunu söylediniz. Bu yaptığınız kamuoyunu yanıltmak değil midir" dedi.
BAKAN VE BAŞKANA SORULAR
Arzu Erkan hem Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın'ın hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın yanıtlaması için de şu soruları sıraladı:
1- Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü TÜPRAŞ ve çevresindeki işletmeleri ne sıklıkta denetlemektedir ve uygunsuzlukların giderilmesi için ne tür yaptırımlar uygulamıştır?
2- Tesisin patlamadan korunma ile ilgili tedbirleri ve patlamadan korunma dökümanı ile dökümanda belirtilen tedbirler en son ne zaman denetlendi? Denetlendiyse denetim bulguları ile ilgili hangi tedbirler hayata geçirildi. İşletmeye eksikleri varsa bir yaptırım uygulandı mı?
3- Büyük endüstriyel kaza riski taşıyan bu türden işletmeler için önleyici denetim planınız var mı?
4- Kocaeli körfezi çevresinde bulunan çok sayıda dolum tesisi, liman ve depolama tesislerinde benzer riskler taşıdığı bilinmektedir. Olası yangınlar, deprem ve patlamalar ile bunların neden olabileceği ikincil patlamalar ile ilgili risklere karşı alınan tedbirleri içeren ilimiz için hazırlanmış bir acil durum planı var mıdır? Bu acil durumlara halkı hazırlamak için ne yapmayı düşünüyorsunuz?
5- SGK 2023 verilerinde en az 1972 kişi iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini duyurdu. Bu vahim tablo karşısında hangi önlemleri aldınız? Ölümleri önlemek için ne yapıyorsunuz da her sene ölümler artarak devam ediyor?
Arzu Erkan son olarak Kocaeli kamuoyuna ve işçi sınıfına "Sermayeyi vergi affı, teşvik ve ihaleler ile ödüllendiren ama işçi sınıfına ve halka yoksulluktan başka şey vaad etmeyen, işçi ölümleri karşısında kılını kıpırdatmayan ve ölümleri işin fıtratı sayan, yanıltıcı açıklamalar ile sorumluları koruyan bu iktidara karşı örgütlenelim, birlikte mücadele edelim" çağrısında bulundu.