Kocaeli’den 18 eczacının Hatay’ın Defne İlçesi’ne giderek gönüllü çalıştığını açıklayan Kocaeli Eczacılar Odası Başkanı Bilal Arpacı, ilçede enfeksiyon hastalıklarının görülmeye başlandığını ifade etti. Afet bölgelerinde hastalık riskinin yüksek olabileceğini ifade eden Arpacı, “Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve aynı anda 10 ilimizde yıkım etkisi olan büyük depremler nedeniyle çok üzgünüz. Afet bölgelerinde imkânların kısıtlı olması nedeniyle hastalık riski yüksek olabilir. Bu nedenle ilaç desteği çok önemli. Kocaeli’deki eczacılar olarak biz de katkıda bulunmak istedik. Kocaeli’den ilki 11, ikincisi 7 kişi olmak üzere eczacı arkadaşlarımız deprem bölgesine gitti ve şu an hizmetteler.” şeklinde konuştu.
“ENFEKSİYON HASTALIKLARI GÖRÜLMEYE BAŞLADI”
Kocaeli’den yardıma giden meslektaşlarımız Hatay’ın Defne İlçesi’nde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu çadırlarda hizmet veriyor. Hijyen şartları tamamen sağlanamadığı bağırsak enfeksiyonları oluştuğunu öğrendik. Defne İlçesi’nde enfeksiyon hastalıkları görülmeye başladı. Yurtdışından ilaç desteği konusunda şu an için dış ülkelerden ilaç desteği istenmedi diye biliyorum. Ama ihtiyaç dahilinde istenecektir.” dedi.
“ANTİBİYOTİKTE SIKINTIMIZ VAR”
Kocaeli’de iki defa ilaç topladık fakat yeterli yararını göremedik çünkü gelen antibiyotiklerde bazen tek bir tane ya da iki tane ilaç olduğunu gördük. Vatandaşımız tabii ki faydası olun diye destek olmak istiyor ama antibiyotik tedavisi bir ya da iki taneyle olmuyor maalesef. Topladığımız ilaçlardan bazılarının da tarihinin geçmiş olduğunu gördük. Şu anda artık toplama işini yapmıyoruz çünkü yeterli olmuyor. Deprem bölgesinde şu an ilaç problemi yok sadece antibiyotikte sıkıntımız var. Vatandaşlar ne AFAD’a ne belediyelere ilaç getirmesinler. İlaç ihtiyacı olanlar için deprem bölgesinde bulunan çadırlardaki eczanelerden ya da sahra hastanelerinden destek alabilirler.
“BANYO SORUNU UYUZ VAKALARINA SEBEP OLABİLİR”
Deprem bölgesinde şartlar nedeniyle insanlar banyo ihtiyacını gideremiyor. Temizlik problemi uyuz hastalığına sebep olabilir. Banyo ihtiyacı giderilmediği için uyuz vakalarının baş gösterebileceğini, düşünüyorum. Afet bölgesinde kadınlar için pede de ihtiyaç vardı, deprem bölgesinde bulunan eczacı arkadaşlarımız bu eksiği tamamladı. Bunun dışında vefatlar nedeniyle oluşabilecek ceset kokusunun önüne geçmek için de gerek biz Kocaelili eczacılar ve diğer illerdeki eczacılar tarafından bölgeye mentollü pomat gönderildi” dedi.
Haber: Tuğçe YAKICI