Sağlık Bakanlığı evlilik öncesi uygulanan testlerin arasına SMA taramasını da ekledi. Tüm Türkiye’de başlatılan program kapsamında çalışmalarını tamamlayan Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü, evlenecek olan ya da bebek sahibi olmayı planlayan çiftlerin, talep etmeleri halinde ilimizdeki aile sağlığı merkezlerinde kan vererek ücretsiz olarak SMA tarama testlerini yaptırabileceklerini duyurdu. Uygulamanın Sağlık Bakanlığı tarafından tüm Türkiye’de ve buna paralel olarak ilimizde de başlatıldığını bildiren Kocaeli İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Yüksel Pehlevan “Bakanlığımızın direktifleri doğrultusunda ilimizdeki aile sağlığı merkezlerimizde hazırlıklarımızı tamamladık ve SMA taramasına başladık. Program kapsamında evlilik öncesi rapor almak için aile sağlığı merkezine başvuran çiftlere talep etmeleri halinde SMA taramaları ücretsiz olarak yapılmakta.
DAVET ETTİ
Yine evli olup çocuk sahibi olmayı planlayan çiftlere de talep etmeleri halinde SMA tarama testlerini aile sağlığı merkezlerimizde ücretsiz şekilde uygulamaktayız” diye konuştu. Taramanın öncelikli olarak başvuran çiftlerden erkek olana uygulanacağını aktaran Pehlevan, taramalarda şüpheli sonuçların çıkması durumunda kişilerin aile hekimliği aracılığıyla tıbbi genetik uzmanına yönlendirileceğini kaydederek şöyle konuştu: “Çiftlerden erkek olan kişide taşıyıcılık çıkması halinde, diğer eşten de örnek alınacak. Her ikisinin de SMA taşıyıcısı çıkması halinde ise çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerimiz tüp bebek tedavisine yönlendirilecek. Dünyaya gelen her çocuğun sağlıklı olması çok önemli. Bu nedenle evlenecek ya da çocuk sahibi olmayı düşünen vatandaşlarımızı SMA taramalarını yaptırmak üzere ilimizdeki aile sağlığı merkezlerine başvurmaya davet ediyorum” dedi.
SPİNAL MUSKÜLER ATROFİ (SMA) NEDİR?
SMA, vücutta istemli kasların kuvvetsizliğine ve erimesine yol açan kalıtsal hastalığa verilen addır. Hastalığın günümüzde kesin tedavisi olmayıp ömür boyu palyatif bakım gerektirmekte, aile ve toplum üzerinde maddi / manevi ciddi yük oluşturmaktadır. Bu hastalığın önlenmesinde en önemli adım, evlilik öncesi çiftlerin taşıyıcılık testinden geçmesi ve her ikisi de taşıyıcı olan çiftlerin belirlenerek çocuk sahibi olmadan önce genetik danışmanlıktan ve sağlıklı çocuk sahibi olmak için sunulan hizmetlerden yararlanmaları yoluyla yeni hasta doğumunun engellenmesidir.
Haber: Aleyna SEVENCAN