Kocaeli yoğun bakım ve dolulukta ilk sırada!

Koronavrüs le mücadelede üçüncü pikin yaşayan Kocaeli’de yoğun bakım doluluk oranı yüzde 76,9, servislerin doluluğu ise yüzde 69,5 olarak açıklandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ’nın koronvirüs ile mücadelede 9 ay sonra ilk kez vaka sayılarını açıklamasının ardından yaşanan sürecin ciddiyeti ortaya çıktı. Türkiye genelinde 28 bin 351 vaka sayısının yaklaşık yüzde 7’si Kocaeli’de. Üçüncü pikini geçtiğimiz hafta yaşayan Kocaeli’de son 5 gündür vaka seyri yatay seyre geçti. İl Sağlık Müdürü Dr.Yüksel Pehlevan, son günlerde hastanelere başvuran vatandaşların sayısında da azalma olduğunu kaydetti.

Sağlık Bakanı Koca, açıklamasında Kocaeli’nin yatak ve yoğun bakım doluluk oranlarını da açıkladı. Servis doluluk oranlarında birinci olan Kocaeli’de yüzde 69,5 oranında servisler . Koronavirüsün en yoğun olduğu İstanbul'da ise bu rakam yüzde 61,7 oranında. Yüzde 76,9 doluluk oranı ile yoğun bakımlarda da Türkiye’de birinci sırada olan Kocaeli sadece solunum cihazı doluluk oranında İstanbul ve İzmir’in gerisinde kaldı. Solunum cihazı doluluk oranı yüzde 40,6. dolu

DÜŞÜŞ BAŞLADI

 İl Sağlık Müdürü Dr.Yüksel Pehlevan, 5 gündür vakaların düşmeye başladığını kaydetti. Hastaların koronavirüs polikliniklerine başvurularının azaldığını ifade eden Pehlevan, “Yoğun bakım ve yatak sayılarımızı artırdık. Şu anda yoğun bakım sırası bekleyen vatandaşımız yok. Geçtiğimiz haftalarda yoğun bakım ve yatak sayılarımızdaki doluluk oranı şu anda daha düşük seviyede. Kocaeli’de vatandaşlarımız biraz daha dikkatli olursa 15-20 gün içinde daha kontrollü hale geleceğiz” dedi.

FİLYASYON EKİPLERİ ARTACAK

 Filyasyon ekiplerini çoğaltacaklarını açıklayan Pehlevan, şunları söyledi: “Şu anda Milli Müdürlüğümüzle öğretmen ve milli eğitim çalışanlarının filyasyon ekiplerine gönüllü katılımları için çalışma yaptık. Şu anda imamlar büyük destek veriyor. Her filyasyon ekibinde bir sağlık çalışanı olacak şekilde düzenleme yaparsak daha fazla filyasyon ekibi ve daha hızlı müdahale şansımız olacak.

HIZLI SONUÇ HIZLI MÜDAHALE

 Ayrıca ’da bir cihaz ile birlikte PCR laboratuvarı kurduk. Büyükşehir Belediyesi'nin alacağı 4 cihaz ile birlikte daha fazla test ve daha hızlı sonuç vereceğiz. Sonuçları ne kadar hızlı çıkartırsak filyasyon ekiplerimiz hasta ve vakalara o kadar hızlı gidip karantina işlemini ve ilaç kullanımını başlatacak. Bu durum vakaların düşmesinde büyük etki yaratacaktır. İlçe Sağlık müdürlükleri ile hastaların evlerinden hastaneye nakilleri ve geri evine bırakılması için çalışma yapıyoruz.

EVİNDEN ALIP HASTANEYE GÖTÜRECEĞİZ

 112 çok yoğun olduğu için hepsine yetişemiyor. Hastaların toplu taşımayı kullanmaması için evlerinden alıp evlerine bırakmak için iyi bir organizasyon yapıyoruz. Özel aracı olmayan vatandaşlar mutlaka ilçe sağlık müdürlükleri ve bizim çağrı merkezimize ulaşarak hastaneye gitmek istediklerini söylemeli. Biz onları evinden alıp hastaneye, hastaneden evlerine bırakacağız. Lütfen pozitif vakalar toplu taşımayı kullanmasın.”

 MUTLAKA İLAÇLARI KULLANIN

 Koronavirüs tedavisinde kullanılan ilaçlarla ilgili sosyal medyada başlatılan karşıtlığın doğru olmadığını söyleyen Pehlevan, “İlaç kullanımı çok önemli. Virüsün akciğere inmesine engel oluyor. Elbette ilaçların yan etkileri var. Ancak bu yan etkiler iyileştirmekten daha kötü değil. İlaç kullanımının önünde bir engel yoksa yani hamile ya da küçük çocuk değilse mutlaka ilaçlar kullanılmalı. İlaçlar zatürre olunmasının, yoğun bakıma girilmesinin ve hastaneye yatılmasının önüne geçiyor. Ne kadar erken ilaç kullanılırsa o kadar iyi. Hatta ölüm oranlarını dahi azaltıyor” dedi. Özgür Kocaeli

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri