Müze, 1998-2006 yılları arasında iki dönem Kocaeli Üniversitesi Rektörü olarak görev yapan Prof. Dr. Baki Komsuoğlu'nun üniversitenin çeşitli birimlerinde kullanılan ekipmanları toplaması ile birlikte müze olma yolunda ilk adımını atmıştır. Üniversitenin hafızası olma ve gelişim öyküsünü anlatmayı amaçlayan bu girişim, daha sonraları şehrin bilim-sanayi tarihine ışık tutan teknolojik materyallerin toplanması ile geliştirilmiştir. Son olarak, 17 Ağustos depremi anısına 2002 yılında Japon sanatçıların katılımı ile düzenlenen Ruhun Gıdası sergisi kapsamındaki eserler bağışlanmış ve Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin çabalarıyla oluşturulan 43 parça sanat eseri ile müzenin sanat koleksiyonu oluşturulmuştur.
Müze; Kuruluş ve Gelişim Bölümü, Teknoloji Bölümü, Sanat Bölümü olmak üzere üç bölümde tasarlanmıştır.
Kuruluş Gelişim Bölümü:
Kocaeli Üniversitesi bünyesinde çoğunluğu iletişim amacıyla kullanılan analog tabanlı cihazlardan ve üniversitenin çeşitli branşlarda kazandığı ödüllerden oluşmaktadır. Aynı zamanda bu bölüm içinde Prof. Dr. Baki Komsuoğlu'na ait rektörlük envanteri de yer almaktadır.
Teknoloji Bölümü:
Kocaeli Üniversitesi’ne ait akademik birim ve bölümler ile Seka Kağıt Fabrikası’nda kullanılmış olan analog tartı aletleri, eski dönemlere ait çeşitli ölçüm cihazları ve çeşitli kağıtlardan oluşmaktadır.
Sanat Bölümü:
Japon sanatçıların bağışladığı önemli eserler ile yakın zamanda tiyatro tasarım alanında çalışan sanatçıların bağışladığı eserlerden oluşmaktadır.
Üniversitemizin araştırma üniversitesi olma misyonuna bağlı olarak Kocaeli Üniversitesi Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Müzesi’nde Güzel Sanatlar Fakültesi’nin sosyal sorumluluk ve sanatsal çalışmalarının en önemlilerinden biri olan “Tiyatro Eskizleri Koleksiyonu” sergisi açılışı yapılacaktır. Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığınca yürütülen 100. YIL sanat-kültür projeleri arasında gerçekleştirilen çalışma, özellikle Cumhuriyet dönemi sanatçıları ile genç sanatçılar arasında köprü kurarak alanında bir ilk olma özelliği taşımaktadır. Ülkemizde, tiyatro tasarımı alanında bir bellek koleksiyonu oluşturmak ve genç sanatçılarla bu birikimi paylaşmak amacıyla yapılan çağrıya katkı sağlayan değerli sanatçıların eserlerinin yer alacağı serginin resmi açılış töreni 12 Haziran 2024 tarihinde, saat 14.00’te gerçekleştirilecektir. Açılışta alan ile ilgili uzmanların ve sanatçıların katılımı da planlanmaktadır. Koleksiyona bağışta bulunan sanatçılarımız: “Fatma Öztürk, Fatma Refika Tarcan, Refika Ayten Öğütçü, Aytuğ Dereli, Burcu Melek Bozan, Süreyya Temel, Çağda Çitkaya, Dilek Kapan, Duygu Ergüven Soykan, Gülden Sayıl, Işınsu Ersan Öztürk, Medina Yavuz Almalı, Nalan Alaylı, Nur Sinem Mete, Selda Kulluk Yerdelen, Şirin Dağtekin Yenen ve Tayfun Çelebi” ye ait orijinal eskizler, aynı zamanda fakültenin resmi web sayfasından da görüntülenebilmektedir.