Ne siyasi iktidarların ne de gerici tarikatların yardımlarıyla okudular. Ne onların dershanelerinde ne de okullarında eğitim gördüler. Yurtlarında kalmadı, olanak ve imkânlarından yararlanmadılar. Kendi akıl becerileriyle sınava girdiler, bilgi birikimleriyle kazandılar ve bu ülkenin en değerli akademisyenlerinden oldular.
‘’Ne sevmekten ne zulümden’’ korktular. Doğrudan yana, güzelden yana saf tuttular. Yıllarca FETÖ gibi gerici örgütlenme ve oluşumlara karşı mücadele verdiler. Bilimi rehber, aydınlanmacılığı yol edindiler. Bunu yaptıkları için her dönem hedef oldular. Tehdit edildiler. Soruşturma geçirdiler. Haklarında davalar açıldı. Korku işlemedi onlara. Susmadılar. Bilgilerini ezenden değil halktan yana kullandılar. Öğrencilerine öğretim hayatı ve sonrasında öncü oldular, ışık oldular.
Geçtiğimiz yıl Kanun hükmünde kararnamelerle FETÖ’cü olmayan ama yandaş da olmayan akademisyenlere yönelik tasfiye süreci yaşanmış gece yayınlanan bir KHK ile çeşitli üniversitelerden çok sayıda ilerici akademisyen görevden uzaklaştırılmıştı.
Kocaeli Üniversitesinden de çok sayıda akademisyen ihraç edilmişti. Fakat gerçekleşen bu haksız ihraçlar akademisyenlerle öğrenciler arasında ki bağı koparamamış geçtiğimiz yıl kurulan Kocaeli Dayanışma Akademisi çok sayıda ders, söyleşi ve etkinlik gerçekleştirmişti. Çalışmalarına bu yılda da devam edecek olan Kocaeli Dayanışma Akademisi yeni dönemin açılışını geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdi.
Gerçekleşen etkinliğin açılış konuşmasına ‘’Ayaktayız, bir aradayız” diyerek başlayan Prof. Dr. Nilay Etiler, KODA’nın 1 yılda neler yaptığını katılımcılarla paylaştı. Birbirlerine kenetlenmiş durumda olduklarını belirten Etiler, “Ülkede; adalet duygusu taşıyan, vicdanı olan, demokratik bir rejimin olması gerektiğini düşünen, laiklikten yana olan insan topluluğu var. En son ‘Çocuklar ölmesin’ dediği için Ayşe öğretmene hapis cezası verildi. Bu, toplumun vicdanını yaralayan bir şey. Bu şekilde gözümüzü korkutmaya çalışıyorlar. KODA’ya bir yıllık süreç şunu gösterdi ki hiçbir şey bizi geri adım attırmayacak. Mücadeleye devam edeceğiz. Biz KODA’da öğrenci-öğreten ilişkisini aştık. Seminerler, etkinlikler, yaz okulu yaptık. İlişkinin ötesinde başka bir şey inşa ediyoruz’’ dedi.
Etiler’in ardından ‘Akademik açılış dersini ‘Ortadoğu’da Düşünce Özgürlüğü ve Akademi’ konulu sunumuyla Fulya Atacan verdi. Açılış dersinin ardından müzik dinletisinin de gerçekleştirildiği etkinlikte son olarak moderatörlüğünü Derya Keskin ve Hakan Koçak’ın üstlendiği ‘Bilim ve Mücadele’ konulu forum düzenledi. Etkinlik, forumda yapılan tartışmalarla son buldu.
Etkinliğe; KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, TTB Merkez Konseyi Başkanı Raşit Tükel, Barış Bloku Eş Sözcüleri Zelal Ekinci ve Özgür Müftüoğlu, Prof. Dr. Ayşe Erzan, Prof. Dr. İzzettin Önder, Prof. Dr. Alaattin Şenel, Doç. Dr. Murat Sevinç’İn yanı sıra öğrencilerinden, kent kamuoyundan, akademisyen ve çeşitli kurum temsilcilerinden yoğun destek vardı.
Kocaeli Dayanışma Akademisine yeni dönemde başarılar diliyor bu yürekli ve cesur insanların üniversitelere yeniden dönecekleri inancımı yeniliyorum. Emeklerine ve dirençlerine olan saygılarımla…