“Kocaeli birkaç ayda incelenemez”

İMO Kocaeli Şube başkanı Ali Akgün, Kocaeli’deki yapı stokunun incelenmesinin 1-2 aylık bir süreçte mümkün olmadığını söyledi.

İnşaat Mühendisleri Odası adına açıklama yapan Başkan Ali Akgün, “Hem İMO’nun yayınladığı hem Çevre Şehircilik Bakanlığının kuralları belli. Zaten şu anda bu konuyla ilgili bazı kötü niyetli insanlar ortaya çıktı. Yüksek fiyatlar veriyorlar tabi biz de konuyla ilgili çalışıyoruz. Binanın depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmenin yolları var. Ayrıca binaların tahribatlı deney yöntemi de yapılıyor. Zemini tekrar sınıflandırılıp binanın analiz edilmesi yönetimi de var. Ancak insanlar çok acele ediyor. Bu da yanlış yollara yönelmelerine sebep oluyor. Bir grup kötü niyetli insanın bazı binaları inceleyerek 2007 yılındaki yönetmeliğe uygun yapılmıştır diye rapor verdiklerini görüyoruz. Bu rapor, teknik anlamda yürürlükteki yönetmelikler için bir anlam ifade etmiyor” şeklinde konuştu.

“DAİRE PARASINA RAPOR VERİYORLAR”

İnsanların her an deprem olacağı korkusu sebebiyle panik yaşadığını ifade eden Başkan Ali Akgün, “Vatandaşlara da korku ve panikle bu işlere girmemeleri gerektiğini tavsiye ediyoruz. Çünkü kötü niyetli insanlar ortaya çıkmaya başladı. Depremden önce çok düşük bir miktara yapılan bu işlemler şimdi10 katına çıktı. Bir daire parasına rapor vermeye başlamışlar.  İnşaat Mühendisleri Odasının yetkilendirdiği firmalar var. Serbest İnşaat Mühendisleri var. Bunlarla ilgili odamız ilerleyen süreçte tecrübelerine göre mühendislerin listesini yayınlamayı planlıyor. Bununla ilgili çalışmalar bitince kamuoyunu bilgilendireceğiz” dedi.

“1 AYDA MÜMKÜN DEĞİL”

Kocaeli’nin 100 yıllık bir yapı stoku olduğuna değinen Ali Akgün, “Bu stokun vatandaşların beklediği gibi bir ayda incelenmesi mümkün değil. Bu konuda vatandaşlardan biraz sabır bekliyoruz. Zaten vatandaşlar bilinçlendi. Uzman kişilere, üniversitelere, odalara başvuruyor. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Bakanlık, üniversiteler, odamız çalışma ağı içerisinde. Bina performans değerlendirmesi yapan kurumlar var. Panikle alelacele bir şeylerin yapılması hiç iyi sonuçlar doğurmaz. Sürekli artçı depremler oluyor, herkes korkuyor ama insanların panik içinde hareket etmemesi lazım. Sürekli deprem olacağı korkusunu yenmemiz gerekiyor” dedi.

“HERKES BİNASINI TANIYOR”

Sözlerini sürdüren Ali Akgün, “1999 yılındaki depremi yaşadık. Mühendislik hizmeti almamış, bir mühendis görmemiş, projesi olmayan, üzerine kat çıkılmış, kolonu kesilmiş binalar var. Bunları zaten vatandaş biliyor. Bunlardan korkuyor zaten. Vatandaş evinin eski olduğunu, evinde kolon olmadığını, betonunun bozuk olduğunu biliyor. Kocaeli’nin merkezinde 50 yıllık yapılar var. Bu yapılara riskli dememize gerek yok. Az çok bunu herkes tahmin eder. Kocaeli’nin hem afete hem depreme hazırlanması için çalışmalar yapılıyor. Yoldan geçerken bile bize bu konuda vatandaşlar soru soruyor. Elimizden geldiğince cevaplamaya çalışıyoruz” dedi.

“ÖNCE TRAVMAYI ATLATMALIYIZ”

Akgün son olarak “Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerin yarattığı psikolojik travmadan bir an önce çıkılması gerekiyor. Sağlıklı kararlar alıp binalarımızla ilgili yapacağımız işlemleri uzman kişilere ve kurumlarla görüşmeliyiz. Depremin ne zaman olacağını bilmiyoruz. Her an da olabilir, 20 yıl sonra da olabilir. Üzerinize düşen bu süreçte binalarımızı kontrol ettirmek, tedbirler almak. Daha kötü sonuçlar olmasın diye insanları uyarıyoruz. Panik halinde bir şey yapmasınlar. Kamu kurumlarının alacağı tavsiye niteliğindeki kararları takip etsinler. Deprem olmasaydı belki de bu tür adımları atmak aklımıza gelmeyecekti. 15-20 sene evlerimizde oturmayı planlıyorduk. Geçmişten gelen yapı stoku ve teknik sıkıntımız var ama psikolojik olarak daha büyük sıkıntıdayız şu anda” şeklinde konuştu.

Haber: Tuğçe YAKICI

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri