KIŞLANIN ARDINDAN OSMAN YILMAZ VE BALÇIK’A DA İTİRAZ
Kamunun malı kamuda kalmalı
** Gebze Belediye Meclisi’nde CHP Grubu kararı Gebzeliler şahsında halka rağmen karar alınan askeri kışla projesinin ardından Balçık’ta sanayi sitesine çevrilen belediye hizmet alanı ve Osman Yılmaz’da AKP’nin seçim karargâhı kurduğu yer sahibine adeta hibe edilen kamu alanı için itirazda bulundu
Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nde son aylarda Gebze’ye dair alınan çok tartışmalı üç imar planına itiraz kabul edilmezse, yargı yolu gözüküyor. Gebze Belediye Meclisi’nde CHP Grubu kararı Gebzeliler şahsında halka rağmen karar alınan askeri kışla projesinin ardından Balçık’ta sanayi sitesine çevrilen belediye hizmet alanı ve Osman Yılmaz’da AKP’nin seçim karargâhı kurduğu yer sahibine tahsis edilen kamu alanı için itirazda bulundu.
İtiraz dilekçesi geçtiğimiz hafta içinin son işgünü CHP Gebze İlçe Başkanı Gökhan Orhan, Büyükşehir ve Gebze Belediyeleri Meclis Üyesi Halil İbrahim Başçiftçi ile Gebze Belediye Meclisi CHP Grubu Sözcüsü Avukat Saide Arslan Çalışkan tarafından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne sunuldu. Büyükşehir’in nisan ayı meclisinde itirazların ret edilmesi halinde her üç konu da yargıya taşınacak. CHP Gebze’nin Balçık Köyü’nde sanayi sitesine dönüşen belediye hizmet alanına dair itiraz gerekçeleri ve dayanakları özetle şöyle:
İSKİ SU HAVZASI İÇİNDE
CHP, KBB Meclisi’nde Balçık’ta yapılmak istenen plan değişimine dair İmar Komisyonu’ndaki meclis üyesi Orhan Tanış öncülüğünde sıkı itiraz etmiş ancak söz dinletememişti. Şimdi itirazda bulunuldu.
GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYACAK
Her ne kadar yasa gereği bir mülkiyet değişikliği olsa da, ‘Mera alanları vasfını yitirmiş’ denerek halkın ortak kullanımına açık olma özelliği kaldırılmaktadır. Özel mülkiyete konu olabilecek ve alanın betonlaşmasına yol açacaktır. Mera alanlarının mülkiyeti belediyeler ya da Hazine’ye geçmiş olsa dahi bu alanların köylünün ortak malı olma niteliğinin yok edilmesi, özellikle de bu alanların geri dönülemez şekilde yok olmasına yol açacaktır. Bu şekilde yapılaşmaya açılmasında uzun vadede kamu yararı olmadığı için uygun bulmuyoruz.
KAMU YARARINA AYKIRI
KBB İmar Komisyonu’nca uygun bulunup KBB Meclisi’nde oy çokluğu ile kabul edilen tüm imar planları temel planlama prensipleri ve meri mevzuata, kamu yararına aykırılık teşkil etmektedir. Uygun bulmuyor, itiraz ediyoruz.”
TALEP PARK, TAHSİS
OTOPARK ALANI!
AKP’nin seçim dönemlerinde karargah da kurduğu arazide yapılan plan değişikliği gündemden düşmüştü ancak CHP Gebze’nin itirazı ile yine gündemde yer edindi.
CHP Gebze’nin Osman Yılmaz Mahallesi’nde benzinlik alanına kamudan yer tahsisi yapılan karara dair itiraz gerekçeleri ve dayanakları ise özetle şöyle: “Park yapılması için 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği gerekmektedir. Gelen teklif, 1/1000 uygulama imar plan değişikliği teklifidir. Bundan dolayı talep park alanı yerine otopark alanı olarak düzenlenmektedir.
YAYA YOLUNDAN OTOPARK
ALANINA SERVİS VERİLEMEZ
639/1 Sokak imar planında; 7 metrelik yaya yolu, nitelikli imar yoludur. Yaya yolundan otopark alanına servis vermek mekânsal planlar imar yapım yönetmeliğine aykırılık taşımaktadır. Mevcut var olan doğal ağaç dokusu bu alanın otopark olarak kullanılmasına uygun değildir.
YAYA GEÇİDİNDE HAYATİ RİSK
Akaryakıt tesis alanı kullanımlı parselin kuzey batı köşesine çok yakın noktada, vatandaşların hemen karşıdaki Fatih Devlet Hastanesi’ne yaya ulaşımını sağlayan üst geçidin ayağı bulunmaktadır.
Yoğun insan nüfusu barındırma potansiyeli bulunan yaya üst geçidi iniş noktalarında; belediye otobüs durağı, park alanı kullanımları ile benzin istasyonu arasındaki 25-30 metrelik mesafe büyük risk içermektedir.
OTOBÜS DURAĞI İPTAL OLACAK
591 metrekarelik eski tescil harici alanın mevcuttaki kullanımı otobüs durağı ve yaya üst geçit alanı olarak görülmektedir. Bu alanın benzin istasyonuna ilave edilmesi ile kurumsal bir kullanım noktası olan otobüs durağının kullanılamaz hale gelmesi kaçınılmazdır. Bu da kamu yararına aykırı bir uygulamadır.
YÖNETMELİĞE GÖRE ARTIŞ
PAYI DEĞER ARTIŞI KONUSUDUR
700 metrekarelik parsel ile 591 metrekarelik parselin düşünülen takası halinde cephe aldıkları yolların genişliği, kapasitesi ve konumu açısından bir denge içinde bulunmamaktadır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 15 Eylül 2020 tarih, 31245 sayılı imar planı değişikliğine dair değer artış payı hakkında yönetmelik beşinci maddesinde; ‘belirtilen plan değişikliği sonucunda değerinde artış olan taşınmazın artan değerinin tamamı değer artış payına konu edilir’ denmektedir.
YOLA TERKİ BEDELSİZ YAPILMALI
Ancak söz konusu yol fazlası alanın bir kısmı halen toplu taşımanın kullandığı cep ve durak olarak kullanılmaktadır. Yine 1903 parselin doğusundaki 10 metrelik yolda kalan 240 metrekarelik alanda, yola terkin yapılacağı belirtilmektedir. Söz konusu parsel üzerinde yapılaşma söz konusu olduğundan, her imar parselinde olduğu gibi imar durumu gereği bedelsiz yola terk yapılması gerekmektedir.
SIKINTI YAŞANACAĞI GÖRÜLÜYOR
Söz konusu yol fazlası alanın akaryakıt tesis alanına ilave edilmesi halinde yaya üst geçidini kullanan vatandaşların üst geçitten indiğinde tesis alanının bu noktaya kadar uzatılmasından dolayı yaya sirkülasyonunda sıkıntı ve olumsuzluk yaşanacağı görülmektedir.
Ancak söz konusu yol fazlası alanın bir kısmı halen toplu taşımanın kullandığı cep ve durak olarak kullanılmaktadır.
YARAR DENGELERİ ALT ÜST…
Yine 1903 ada 1 no’lu parselin batısında oluşturulan otopark alanı, 1903 ada 3 no’lu parselin çekme mesafesini de etkileyeceğinden bu parsel sahibinin muvafakati de aranmamıştır. Söz konusu teklif ile oluşacak kamusal yarar/kişisel yarar dengesi 1903 ada 1 no’lu parsel lehine bozulmaktadır.
BU HALİYLE KORUNMALI
Mülkiyeti kamuya geçmiş ve kamuya herhangi bir maliyeti olmayan bu yol fazlası alanın 1903 ada 1 no’lu parseldeki akaryakıt tesis alanına ilavesini gerektirecek herhangi bir makul gerekçe de yoktur. Bu nedenle mülkiyeti kamuda olan bu yol fazlası alanın bu hali ile korunmasının daha uygun olacağı için bu alanın akaryakıt tesis alanına katılmasını uygun bulmuyor, itiraz ediyoruz.”