Bu haberi yapmayı hep istedim. Fakat farklı gündemler araya girdiği için ertelemek zorunda kaldım.
Marmara Bölgesi’nde Kanun hükmünde kararname (KHK) ile haksız yere ihraç edilen insanlar Kocaeli Demokrasi Girişimi'nin davetlisi olarak geçtiğimiz Haziran ayın da yan yana geldi, forum düzenledi. Eğitim-Sen Kocaeli Şubesinde gerçekleşen foruma 100'ün üzerinde kişi katıldı. Kocaeli Dayanışma Akademisi'nden (KODA) Hülya Kendir'in moderatör olduğu forumda söz alarak konuşan emekçiler, ihraç süreçlerini ve bundan sonrasında dair neler yapabileceklerini tartıştı.
İşte o konuşmalardan bazıları. Mesela Mahmut Şakar "Neden atıldığımı öğrenmek için her yere yazılar yazdım, MİT Müsteşarlığı dahil ama cevap alamadım" dedi. Bir başka emekçi ‘’ Kızım yurt dışına gidecekti, onun yurt dışına çıkmasına dahi izin vermediler. Tamam beni işten attın, kızımdan ne istiyorsun.’’ dedi. Ve bir başka ihraç edilen emekçi ‘’ İhraç edildikten sonra İstanbul'da otobüse bindim, akbilim garip bir ses çıkardı, şaşırdım. Ekrana baktığımda 'Kara listede' yazıyordu" dedi. Ve daha niceleri...
Herkes gayet iyi biliyor. Bu insanların meslek hayatları FETÖ ve onun gibi gerici, dini istismar eden kişilere, kurumlara karşı mücadele ederek geçti. Ama darbe girişimi sonrası alınan KHK’lar sonucu, haklı haksız, suçlu suçsuz herkes aynı torbaya konuldu ve solcu, sosyalist, demokrat olan insanlar da hukuki olmayan, tamamen siyasi kararlarla mesleklerinden ihraç edildi.
Bunun farkında olanlarda vardı. Zonguldak Çaycuma'dan gelen İsmet Akyol Eğitim-Sen'lilerin hep kara listelende olduğunu ifade ederek, "Kara listedeydik ama Çaycumalı da değildik. Gökhan arkadaşımla birlikte Çaycuma halkı bize sahip çıktı. Eylemler düzenlendi. Toplumun çok farklı kesimleri bizlerin yanında durdu. Yalnızlaştırmak istediler, başaramadılar. Bizim bu yüzden geri dönmeyi zorlamamız gerekiyor. Hayatın içinden kopmayarak ilerlersek kazanırız" ifadelerini kullandı.
İstanbul’dan katılan Adil Aktaş, "Bu ortamı görünce rahatladım, gücüme güç kattı" yorumun bulundu. Kocaeli Üniversitesi'nden ihraç edilen Derya Keskin ise "Hikayemiz ortak. Barış yoksa iş güvencesi de olmaz biliyoruz. Barışın olmadığı yerde devlet daha da güvenlik devleti olur. Gittikçe artan bir zulüm var. Alternatif bir şeyler yaratmanın mümkün olduğunu KODA gösterdi bize. Öğrencilerimiz, kent halkı bize umut veriyor. Dayanışma ruhu bu anlamda önemli" şeklinde konuştu.
Eğitim-Sen Kocaeli Şube yöneticisi Metin Aksöz kendi ihraç sürecinden söz ederken, "İhracın olumlu tarafları da çok fazla, özellikle dayanışmayı görmek, çok değerli'' dedi.
İşte KHK ile işlerinden atılan emekçilerin kocaeli de buluşup dile gitirdiği hikayeleri. Umut ve dayanışma onlarla olsun ve adalet yerini tez zamanda bulsun.