Kent hikâyeleri

Halil Yeni

 

Yakın zamanda yayın hayatına başlayan ‘’Kent Hikâyeleri’’ Kocaeli’nde yaşayan insanların yaşamlarına, yaşamlarına konu olan mekânlara ve toplumsal ilişkilerin içine çeviriyor objektifini. İzleyicilere hayatın bireysel yada toplumsal zorluklarına karşı boyun eğen değil, çözüm üreten, mücadele eden insanların neler yapabileceklerini gösteriyor.

 

İlk konuğu Necati Altıntoprak oluyor Kent Hikâyeleri’nin. 17 Ağustos 1999 depreminde enkaz altında kalan, kendi elleriyle enkazı kazıp kurtulan, eşimin ve oğlumun seslerini duyarak, sabaha kadar onlara moral veren Altıntoprak, depremde yaşadıklarını,  emekli olmasına rağmen kenti neden terk etmediğini ve denize olan tutkusunu anlatıyor.

 

Modern gölge gösterileri sanatçısı Taner Mücahit İnan ise gölge gösterisine nasıl başladığını, yaptığı çalışmaları, bir yandan yaşamını sürdürmeye çalışırken diğer yandan sanatına devam etmek için verdiği mücadeleyi dile getiriyor.  

 

Rock grubu solisti Gülşah Tülek ise Öğretmenliğe nasıl başladığını, müzikle ilişkisini, solisti olduğu, İlk albümleri ‘Sitare’ olan Grup Mana ile kesişen yollarını paylaşıyor.

 

Kanun Hükmünde Kararname ile mesleğinden ihraç edilen Metin Aksöz, Üniversite yıllarını, Hakkari'ye atanmasını, Eğitim-Sen'de ki çalışmalarını, haksız bir şekilde ihraç edilmesine rağmen hiç bitmeyen umudu ve direncini, eşi Ayşe ve oğlu Robin Deniz ile geçen güzel günlerini anlatıyor.

 

Kamer Doğanyılmaz ise oğluna şizofreni tanısı konma sürecini, bir anne olarak verdiği mücadelesini ve yöneticisi olduğu Bizim Bahçe Şizofreni Yakınları Derneği çalışmalarını dile getirirken, izleyicilere şunları söylüyor. ‘’Şizofreni hastalarından korkmasınlar, hastalık hakkında bilgi edinsinler.’’

 

Hemen peşine görme engelli bir avukatın hikâyesi ele alınıyor. Av. Berrak Çağlar çocuk yaşta dinlediği ‘’Şarkışla’’ türküsünden yola çıkarak neden avukat olmak istediğini anlatırken şunları söylüyor. ‘’Halit Çelenk'i örnek alarak avukat oldum’’ Görme engelli bir avukatın hikâyesini dinliyorsunuz Çağlar’dan. Önüne çıkan engelleri nasıl aştığını verdiği hak mücadelesini paylaşıyor.

 

Son yayınlanan program ise Kadınların bir araya gelerek Kocaeli Kartepe de kurduğu ilk kadın kooperatifini konu ediniyor. Kartepe Kadın Eli Kooperatif’i nasıl kuruldu? Hangi amaçla yola çıktı? Şimdi neler yapıyor? Hepsi ve daha fazlası bu son belgeselde cevaplanıyor.

 

Youtube’den yayın yapan Kent hikâyeleri’’ni izlediğinizde kişiler ve mekânlar Kocaeli’nde olsa da ülkemizin resmini görecek, ülkemizin hikâyelerini dinleyeceksiniz. Yerelden ulusala, ulusaldan yerele uzanan bir el dokunacak omzunuza.

 

Kent Hikayeleri: https://www.youtube.com/c/KentHikayeleri/featured

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.