Kocaeli Müteahhitler Birliği yıllık değerlendirme toplantısı yapıldı. Düzenlenen toplantıya Birlik Başkanı Oğuzhan Keleş, dernek yönetimi, eski birlik başkanları Metin Alan ve Faruk Mamik, oda üyeleri, iş insanları katıldı. Toplantıda konuşma yapan Dernek Başkanı Oğuzhan Keleş, “Malum pandemi koşulları bizlere istişare edebilme olağanı sağlayamadı. Pandeminin etkileri azaldı; yüz yüze gelip sektörümüzü değerlendirme fırsatı bulduk. 2018 yılında malum bir takım faiz artışları, daralmalardan dolayı sektörümüz ciddi manada sıkıntılara düşmüştü. 2020 yılında devletimizin de desteğiyle konut kredi faizlerindeki uygun koşullar sağlandığında can suyu oluşmuştu. Tam işler rayına gidiyor diyorduk ki ülkenin kapısından pandemi girdi.
“YÜZDE 200-400’Ü BULAN MALİYET ARTIŞLARI”
Biz, konfederasyonumuzla beraber yaklaşık 52 tane şehrimizin dair olduğu bir çatı kuruluşuz. Ülkede sektörün sesini daha da duyurabilmek, sorunların çözümlerini ilgililerine aktarabilmek adına Kocaeli Müteahhitler Birliği’nin şansıdır. Kocaeli’den ilk defa 4 arkadaşımızın İMKON’da görev almasını sağladık. Bu, bize göre başarımızdır. Bizler, üyelerimizin bu sıkıntılı süreçten en az nasıl atlatabileceği ile ilgili hızlı çalışmalara başladık. Yüzde 200-400’ü bulan maliyet artışları, ciddi manada girdi maliyetlerimiz arttı. Tabi ki bu sektörde bizler, işler yaparken sadece kendi menfaatlerini gözeten bir yer değiliz. Kamuoyunda dönem dönem eleştiriler alıyoruz; bizler de kabul ediyoruz. Müteahhit deyince kendi gelirlerini arttırmaya çalışan bir organizasyon yapısı gibi geliyor ama baktığımızda Türkiye ekonomisine katkısı, genç istihdam ve üretme amacında bir sektör. Kamunun ve vatandaşların menfaatlerini nasıl düzeltebiliriz, mücadelemiz o yöndedir. Vatandaşımızın en temel hakkı olan konuta erişim hakkının her geçen gün azaldığını gördük.
“MÜCADELE VERİYORUZ”
Kocaeli’de 99’da en büyük acıları tecrübe etmiş bir şehir. 99 öncesi birçok yapımız değişim ve dönüşüm bekliyor. Arzu ettiğimiz seviyelerde değiliz. 22 yıl geçti; 30’uncu yılına girecek İstanbul depremi konuşuluyor ama biz arzu ettiğimiz bu tempoya tam manasıyla kavuşamadık. Boş parselde üretim yapmak için müteahhitti zor ikna ederken kentsel dönüşümle binaları yıktırıp yeniden yaptırma konusunda sıkıntılar olabilir. Biz eski karlılıklarla ulaşsın demiyoruz; ancak firmalarımızın bu süreçte yıkılmadan, ayakta kalarak, yarın ekonomik şartları iyileştiren Kocaeli’de ülkemizde bu şartlar için mücadele veriyoruz. Kamu yatırımları Kocaeli’nin her ilçesinde kamunun yatırımları değmiştir. Bu maliyet girdileriyle kamu yatırımları vatandaşlara ulaşmada sıkıntı çıkarabilir. 10 okul, 10 köprü, 10 sosyal tesis geçtiğimiz yılın bütçesiyle yapılıp vatandaşımızla buluşuyorsa bu 6,7 katıyla buluşacak. Bunun neresinde kendine müteahhit bir şey istiyor? Geçtiğimiz yıl Kocaeli’de 3+1 konuta 500-600 bin TL’lere ulaşabilirken bugün 1 buçuk-2 milyon TL’ye yaklaşan fiyatları var. Keşke o satın alma gücüne sahip vatandaşlar olsa zaten problem yok” dedi.
Haber: Aleyna SEVENCAN