Covid-19 ile mücadele tedbirleri kapsamında çeşitli esnaf gruplarının belini büken kararlar alınırken ilgili esnaf gruplarına ne merkezi, ne de yerel yönetimlerce yeterli desteği sağlanmaması, siyasetin de ilgi alanına girdi. Düğün dernek sektöründe de her ne kadar “kapatma” içermese de, düğün ve benzeri cemiyetlere getirilen kısıtlama o sektör için bir nevi “kapatma” oldu.
BİR KARARLA 4 BİN KİŞİ ETKİLENDİ
Yeniden Refah Partisi – YRP Çayırova İlçe Başkanı bu kapsamda gerek düğün salonlarını gerekse çiçekçiler, berber ve kuaförler başta olmak üzere yan sektörlerini de zincirleme etkileyen kısaca, “Cemiyet etkinlikleri kısıtlamaları”nda son kararın sadece bölgemizde 4 bin kişiyi etkilediğine dikkat çekti.
KİRA ÖDÜYOR, ÇOCUK BÜYÜTÜYORLAR
Kaygusuz, “Çalışmalarına ve etkinliklerine devam ederken kurallara dikkat etmeyen turizm, kafe, toplu taşıma gibi diğer sektörlerinde ilerleyen dönemde bu şekilde yasaklar ile mağdur edilmesi yerine bir an önce sıkı denetimlere tabi tutulması elzemdir. Yetkililer kararlar alırken insanların aile geçindirdiklerini, kira ödediklerini, çocuk büyüttüklerini göz önüne almalı” dedi.
KRİTİK BİR KARAR
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplanan Bilim Kurulu’nun tavsiye kararı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda düğün ve benzeri cemiyetlere dair kritik bir karar verildiğini anımsatan Kaygusuz yazılı açıklamasında ayrıca şu görüşlere yer verdi:
KARAR İYİ DE DESTEK NEREDE?
‘Son olarak sağlık bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplanan bilim kurulunun tavsiye kararı ve cumhurbaşkanının talimatları doğrultusunda düğün törenleri hakkında kritik bir karar verildi. Öncelikle altını çizerek belirtmek isterim ki salgının yayılmasını önlemek amacıyla alınan tüm tedbir ve kararların destekçisi olduğumuzu tekrar tekrar söylüyorum fakat dikkat çekmek istediğim husus tedbir ve önlem kararları alınırken bazı sektörlerde çalışan vatandaşlarımızın mağdur edildiği ve kendilerine herhangi bir çözüm ve destek haritası sunulmadığıdır.
YAN KOLLARI İLE BİRLİKTE
4 BİN KİŞİLİK BİR SEKTÖR
İşçi çıkarma yasağını iki ay daha uzatan Sayın Cumhurbaşkanı düğün sektörü hakkında aldığı bu son karar ile garsonlar, müzisyenler, organizasyon firmaları, çiçekçiler ve birçok iş kolunun dâhil olduğu yaklaşık olarak 4 bin kişilik düğün sektörünün işsiz kalmasına bir kalemde karar vermiştir. Bazı illerimizde kontrolsüz ve denetimsiz olarak yapılan düğünler nedeniyle binlerce insanın ekmek yediği düğün sektörünü bir kalemde mağdur etmiştir.
ACI AMA GERÇEK…
Oysa üzülerek söylüyorum ki yine insan popülasyonunun yüksek olduğu plajların, otel eğlence alanlarının, restoranların, kafelerin hatta ve hatta metro, metrobüs, minibüs gibi toplu taşıma araçlarında da kurallara çok dikkat edilmeden etkinliklere ve çalışmalara devam edildiğini televizyonlardan ve sosyal medya mecralarından görmekteyiz.
AMACINIZ NE SİZİN
Salgının 2.pik dönemine girmesinden bazı sektörleri sorumlu tutarak bu kararlara imza atılmasını ne yazık ki samimi bulmuyoruz. Denetimlerin sıkılaştırılarak her sektörden insanımızın ekmek yemesine yardımcı olunması gerekirken her gün kullanılan toplu taşıma araçlarında yaşanan yoğunluğa ve tedbirsizliğe önlem almayanlar, plajların dolup taşmasına ses çıkarmayanlar, yat partilerini görmezden gelenler aile geçindiren, kira ödeyen, borç taksitlerini ödemeye çalışan ve kendisiyle birlikte birçok yan sektöre kazanç kapısı olan düğün sektörüne kilit vurarak neyi amaçlamaktadır?
NEDEN ÇÖZÜM SUNULMUYOR
Alınan bu kararların yanında düğün sektöründen ekmek yiyen, borcunu ödeyen vatandaşlarımıza bir çözüm neden sunulmamaktadır?
YA AİLELER, ÇİFTLER…
Aylar öncesinden düğün salonu kiralayan, gelinlik ve damatlık alan, davetiye, çiçek gibi birçok harcama yapan ailelerin ve çiftlerin mağduriyetini kim karşılayacak?” (Haber Merkezi)