Kaybeden yine bizler olacağız!

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi, Düzce depreminin 25. yıl dönümünde deprem şehitlerini andı. Yapılan açıklamada, “Afetlerle mücadelede süreci engellemeye ve durdurmaya çalışanlar olası bir deprem sonrası büyük acılar, pişmanlıklar yaşayacak. Kaybeden yine bizler olacağız’’denildi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğ i(TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi tarafından Düzce depreminin 25. yıl dönümü nedeniyle İzmit Cumhuriyet Bulvarı’nda sergi açıldı.

İMO Kocaeli Şube Başkanı Ali Akgün tarafından basın açıklamasında ise şu görüşlere yer verildi: “12 Kasım 1999’da yaşanan Düzce Depremini 25. yıl dönümünde, bir kez daha derin bir üzüntüyle anıyoruz. Bu deprem, 7.2 büyüklüğünde meydana gelmiş ve 845 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine, binlerce insanın yaralanmasına ve on binlerce binanın hasar almasına neden olmuştur. Düzce depreminin yanı sıra, aynı yıl içinde, 17 Ağustos’ta Gölcük’te meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki Marmara Depremi'nde de 17 binden fazla vatandaşımızı kaybettik, 250 binden fazla yapı hasar gördü, on binlerce insan yaralandı ve yüzbinlerce vatandaşımız evsiz kaldı. Kocaeli bu acı deneyimleri yaşayan bir şehirdir. Bu acıların tekrar yaşanmaması için, afet ve depremlerle mücadelede daha etkin adımlar atılması gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz.

Deprem ve diğer doğal afetlere karşı alınacak önlemler sadece felaket anında değil, öncesinde hazırlık ve risk yönetimi aşamalarında belirleyici rol oynamaktadır. Alınması gereken önlemler şunlardır: Mevcut yapı stoğunun durumu ele alınmalı, özellikle depreme dayanıksız binalar tespit edilip güçlendirme veya yenileme çalışmaları yapılmalıdır. Deprem riskini azaltmak için standartlara uygun modern, yeni yapılar kazandırılmalıdır.

ÜNİVERSİTELER VE İLGİLİ BİLİM KURULUŞLARI İLE DAHA ETKİN BİR İŞ BİRLİĞİ

Depreme hazırlık ve müdahale süreçlerinde yerel yönetimlerin etkin rol alması önem arz etmektedir. Belediyelerimiz ve ilgili yerel kurumların bütçe, yetki ve insan kaynağı açısından güçlendirilmesi, olası afetlere daha hızlı ve etkili yanıt verilmesini sağlayacaktır. Depremlere karşı dayanıklılık sadece yapısal önlemlerle sağlanamaz. Toplumun tüm kesimlerine afet bilinci ve ilk yardım eğitimi verilerek, bireysel farkındalık ve hazırlık düzeyi artırılmalıdır. Sivil toplum gücü ve kaynakları da bu noktada kullanılmalıdır.

Deprem ve afet riski ile ilgili araştırmaların desteklenmesi, bu konuda uzman kadroların yetiştirilmesi gerekmektedir. Üniversiteler ve ilgili bilim kuruluşları ile daha etkin bir iş birliği geliştirilerek, afet riski haritaları ve erken uyarı sistemleri oluşturulmalıdır. Harekete geçmek için kaybedecek vaktimiz yoktur. Afetlerle mücadelede süreci engellemeye ve durdurmaya çalışanlar olası bir deprem sonrası büyük acılar pişmanlıklar yaşayacak. Kaybeden yine bizler olacağız.

YAPILARIMIZI VE ALTYAPIMIZI GÜVENLİ HALE GETİRMEK

Kocaeli halkı olarak yapılan ve yapılacak olan çalışmalara destek verilmesini istiyoruz. İnşaat mühendisleri olarak, depreme dayanıklı yapıların projelendirilmesi ve inşa edilmesinde büyük sorumluluk taşıyoruz. Yapılarımızı ve altyapımızı güvenli hale getirmek için meslek etiğine bağlı kalarak, kalite standartlarından ödün vermeden çalışmaya devam edeceğiz. Afetlerin yarattığı yıkımları ancak birlikte ve doğru adımlarla aşabileceğimize inanıyoruz. Bugün, 12 Kasım 1999 Düzce Depremi’nin 25. yıl dönümünde kaybettiğimiz canları saygıyla anıyor, bir daha böylesi acılar yaşamamak adına tüm kurum ve kuruluşları sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz.” ifadelerini kullandı. Haber Merkezi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri